Πολιτική

Έφυγε Ο Γιώργος Δασκαλάκης

Έφυγε από την ζωή το Σάββατο 16 Ιουλίου ο πρώην υπουργός και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Δασκαλάκης. Ένα από τα ιδρυτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, στο σπίτι του οποίου ιδρύθηκε η ΠΑΣΚΕ, η συνδικαλιστική παράταξη του ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Δασκαλάκης γεννήθηκε στα Λαγκάδια Αρκαδίας το 1936 και από τα φοιτητικά του χρόνια ανέπτυξε έντονη πολιτική και συνδικαλιστική δράση, συμμετέχοντας ενεργά στους κοινωνικούς και δημοκρατικούς αγώνες, ενώ πήρε μέρος στις κινητοποιήσεις ενάντια στη χούντα. Η εξόδιος ακολουθία θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα 18 Ιουλίου, στις 12 το μεσημέρι, από τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Κάντζα.

Εργάστηκε ως στέλεχος σε εταιρείες ιδιωτικής ασφάλισης μέχρι το 1981, οπότε ο Ανδρέας Παπανδρέου, με προσωπική του απόφαση, τον τοποθέτησε υποψήφιο βουλευτή στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στην Α’ Αθήνας, όπου και εξελέγη. Στο διάστημα 1982-1985 διετέλεσε μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ ενώ από το 1985 μέχρι και τις εκλογές του 1993 εκλεγόταν βουλευτής στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Αρκαδία.

Κατά την τριετία 1987-1989 θήτευσε ως υφυπουργός Εμπορίου, ενώ το 1993, ανέλαβε καθήκοντα αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών και από τη θέση αυτή πρωταγωνίστησε στη μεγάλη μεταρρύθμιση της αποκέντρωσης, θεσμοθετώντας την Αιρετή Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Μάρτιο του 1994, ο Γιώργος Δασκαλάκης εισηγήθηκε στη Βουλή το Νόμο 2193, με τον οποίο καθιερώθηκε η 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Το συλλυπητήριο μήνυμα του ΠΑΣΟΚ

«Με οδύνη αποχαιρετούμε τον επί χρόνια βουλευτή και πρώην υπουργό των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Δασκαλάκη», αναφέρει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στην ανακοίνωσή του. «Ιδρυτικό στέλεχος του Κινήματος και στενός συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου, ο Γιώργος Δασκαλάκης υπηρέτησε άοκνα το ΠΑΣΟΚ και τα εθνικά συμφέροντα», επισημαίνει η Χαριλάου Τρικούπη.

διάβασε και αυτό  Χατζηδάκης για επικουρικές συντάξεις: Παρακολούθηση «ατομικού κουμπαρά» ακόμα και μέσα από το κινητό

Και προσθέτει: «Πρωτοστάτησε όταν το 1993 ως Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών θεσμοθέτησε την Αιρετή Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, ενώ η Ιστορία έγραψε το όνομά του ως εισηγητή στο Κοινοβούλιο του Νόμου που καθιέρωσε τη 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Ήταν ενεργά παρών στον αγώνα κατά της Χούντας και πάντα στην πρωτοπορία των κοινωνικών αγώνων. Η πολιτική του διαδρομή και το ήθος του αποτέλεσαν διαχρονικά παράδειγμα και πηγή έμπνευσης. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του».

Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί την ερχόμενη Δευτέρα 18 Ιουλίου, στις 12 το μεσημέρι, από τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Κάντζα.πηγή reader

Facebook Comments Box

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: