Γιγαντιαία μπαλόνια, το νέο «υπερόπλο» για την πρόληψη πυρκαγιών – Σε τι διαφέρουν από drones και δορυφόρους
Καθώς η κλιματική αλλαγή δείχνει τα «δόντια» της με τις τεράστιες φωτιές να απασχολούν όλο και περισσότερα κράτη, αναπτύσσεται μια νέα τεχνολογία. Συγκεκριμένα, γιγαντιαία μπαλόνια θα «ριχτούν» στη μάχη για την αποτελεσματική πρόληψη των πυρκαγιών.
Η πρωτοβουλία ανήκει στη νεοσύστατη εταιρεία «Urban Sky», που σχεδιάζει αερόστατα μεγάλου ύψους, για την οποία διεξήχθησαν πειραματικές δοκιμές πρόσφατα στο Κολοράντο, όπου ξέσπασαν πυρκαγιές.
Ο Jared Leidich, συνιδρυτής και επικεφαλής τεχνολογίας της «Urban Sky», εξήγησε στο CNN τον τρόπο που θα λειτουργεί το γιγάντιο μπαλόνι και γιατί θεωρεί πως είναι ανώτερο από τους δορυφόρους και τα drones.
Με βάση όσα ανέφερε, τα μπαλόνια θα είναι εξοπλισμένα με διάφορους υπέρυθρους αισθητήρες για να χαρτογραφούν την πυκνότητα της βλάστησης και την περιεκτικότητα σε υγρασία στο έδαφος.
Στη συνέχεια, τα δεδομένα θα υφίστανται επεξεργασία σε πραγματικό χρόνο και θα συνδυάζονται με πληροφορίες σχετικά με τα χτυπήματα κεραυνών και άλλες πηγές ανάφλεξης, ώστε να προκύψει μια βαθμολογία κινδύνου για συγκεκριμένες τοποθεσίες, εντοπίζοντας ουσιαστικά τις περιοχές όπου είναι πιο πιθανό να ξεσπάσει πυρκαγιά.
Ακόμη, ένας άλλος αισθητήρας θα μετρά τη θερμότητα στο έδαφος και τα δεδομένα αυτά θα μεταδίδονται σε υπολογιστές μέσω δορυφορικής σύνδεσης, προσβάσιμα σε οποιονδήποτε διαθέτει σύνδεση στο διαδίκτυο.
Σύμφωνα με τον Leidich, τα γιγαντιαία μπαλόνια αναμένεται να φέρουν καλύτερα αποτελέσματα από δορυφόρους και drones, τόσο επειδή θα κοστίζει αρκετά λιγότερο η παραγωγή τους όσο και γιατί φέρεται να μην αντιμετωπίζουν πρακτικά προβλήματα.
Παραδείγματος χάριν, οι δορυφόροι περνάνε 1-2 φορές την ημέρα από το ίδιο σημείο, σε αντίθεση με ένα μπαλόνι που θα μπορούσε να παραμείνει για πολλές ώρες, ακόμη και ένα 24ωρο. Επίσης, τα drones κάθε φορά είναι αντιμέτωπα με την εναέρια κυκλοφορία και για να πετάνε θέλουν ειδική άδεια, σε αντίθεση με τα γιγαντιαία μπαλόνια που δεν θα αντιμετωπίζουν τέτοιους περιορισμούς.
Μέχρι στιγμής, το σχέδιο βρίσκεται στα σκαριά και ήδη διεξάγονται οι σχετικές δοκιμές στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, με τον Jared Leidich να εμφανίζεται αισιόδοξος για το εγχείρημα της εταιρείας του, θεωρώντας ότι μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην έγκαιρη πρόληψη των πυρκαγιών.