Πώς “γεννήθηκε” ο covid-19 τα χαρακτηριστικά του και τα μέσα αντιμετώπισης του

Του Δημήτριου Λιανού-Πνευμονολόγου

Στις 31 Δεκεμβρίου 2019 στο Wuhan, της Κίνας ξέσπασε μία επιδημία από λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού. Στην αρχή χαρακτηρίστηκε ως «πνευμονία άγνωστης αιτιολογίας» η οποία στην πορεία εντοπίσθηκε και αποδίδεται πλέον σε έναν νέο ιό που ανήκει στην οικογένεια των κορονοϊών (Coronaviruses-CoV).

Ο ιός, όπως συμβαίνει και με άλλα παθογόνα της αναπνευστικής οδού (συμπεριλαμ- βανομένης π.χ. της γρίπης και του ρινοϊού), μεταδίδεται κατά τη στενή επαφή. μέσω σταγονιδίων εκκρίσεων των αναπνευστικών οδών ή με άγγιγμα μολυσμένης επι- φάνειας και στη συνέχεια του προσώπου, συγκεκριμένα, της ρινός, του στόματος ή των οφθαλμών.

Τα σταγονίδια παράγονται κατά το βήχα, το φτέρνισμα ή την ομιλία. Συνεπώς η κοντινή επαφή με ένα άτομο που έχει μολυνθεί μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση από τον ιό, όταν τα μολυσμένα με τον ιό σταγονίδια έλθουν σε άμεση επαφή με τους βλεννογόνους ενός άλλου ατόμου.

Σε ότι αφορά τη μετάδοση από άγγιγμα μολυσμένων αντικειμένων και στη συνέχεια του προσώπου (στόμα, μύτη, οφθαλμοί) έχει σημασία το συχνό πλύσιμο των χεριών ή καθαρισμός με αντισηπτικό διάλυμα διότι ο ιός απενεργοποιείται από το σαπούνι, επειδή αυτό αποσταθεροποιεί το περίβλημα του ιού, το οποίο αποτελείται από λιπίδια.

Ο χρόνος επώασης είναι έως 14 ημέρες μετά την έκθεση στον ιό, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπτώματα εμφανίζονται περίπου 4-5 ημέρες μετά την έκθεση.

Περίπου το 80% των περιπτώσεων έχουν ήπια εκδήλωση. Ως ήπιες περιπτώσεις χαρακτηρίζονται εκείνες χωρίς την εκδήλωση πνευμονίας ή με ήπια πνευμονία χωρίς δύσπνοια και υποξαιμία. Σοβαρή ασθένεια εννοείται η ιογενής πνευμονία με δύσπνοια, υποξαιμία (κορεσμός οξυγόνου στην παλμική οξυμετρία <94% στον ατμοσφαιρικό αέρα).

διάβασε και αυτό  Sputnik V: 40 εκατ. δόσεις του ρωσικού εμβολίου ετησίως μπορεί να παράγει το Ιράν

Κρίσιμη νόσος παρατηρείται σε μικρότερο ποσοστό ασθενών (περίπου 5%) με βαριά μορφή πνευμονίας που κάνει κρίσιμη και βαρύτατη την νόσο και είναι απειλητική για τη ζωή, με αναπνευστική ανεπάρκεια και εικόνα συνδρόμου οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS), ή σηπτική καταπληξία ή πολυοργανική δυσλειτουργία (σύνδρομο δυσλειτουργίας πολλαπλών οργάνων).

Η σοβαρή υποξαιμία (χαμηλό οξυγόνο) είναι το κύριο χαρακτηριστικό και είναι συχνή. Χρειάζεται προσοχή να μην υποτιμήσουμε τα συμπτώματα όπως συχνότητα αναπνοών > 25/λεπτό, σφύξεις > 120/λεπτό, ή κορεσμός της αιμοσφαιρίνης σε οξυγόνο < 93 % (οξύμετρο δακτύλου) αποτελούν ένδειξη σοβαρής νόσου και είναι ανάγκη να γίνει εκτίμηση του ασθενούς από ιατρό κυρίως πνευμονολόγο.

Οι παράγοντες κινδύνου είναι η μεγάλη ηλικία που σχετίζεται με αυξημένη θνητότητα καθώς και οι υποκείμενες παθολογικές καταστάσεις όπως η Καρδιακή ανεπάρκεια, Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια , Σακχαρώδης Διαβήτης, Στεφανιαία Νόσος, Υπέρταση, Χρόνια Νεφρική Νόσος, ογκολογικοί ασθενείς, σοβαρή παχυσαρκία με δείκτη μάζας σώματος (BMI) > 40.

Τα συμπτώματα της νόσου ποικίλλουν στα διάφορα άτομα και είναι ο Βήχας το πιο συχνό σύμπτωμα, Παραγωγή πτυέλων, Πυρετός, Κόπωση, γενική κακουχία, Ανορεξία, Δύσπνοια, Μυαλγίες, ανοσμία /αγευσία πολλές φορές πριν την έναρξη των αναπνευστικών συμπτωμάτων, διάρροια και ναυτία πριν από την εμφάνιση του πυρετού, κεφαλαλγία και φαρυγγαλγία. φλεβοθρόμβωση και πνευμονική εμβολή, σήψη, σηπτική καταπληξία (σηπτικό σοκ), μυοκαρδίτιδα.

Ε ΜΒΟΛΙΑ
1. Pfizer/BionTech mRNA τεχνολογίας και όταν χορηγείται στον άνθρωπο μιμείται αυτό που συμβαίνει κατά τη λοίμωξη Covid αλλά χωρίς την παρουσία ιού. Το mRNA εμβόλιο εισάγει στα κύτταρα τον κώδικα δημιουργίας της πρωτεϊνικής ακίδας του κορονοϊού και οδηγεί τα ανθρώπινα κύτταρα στο να παράγουν την πρωτεΐνη της ακίδας, μέσω της οποίας ο ιός εισβάλλει στον οργανισμό μας. Σε αντίθεση με τα εμβόλια της παλιάς τεχνολογίας, το mRNA εμβόλιο δεν περιέχει κανένα πραγματικό μέρος του ιού. Χορηγείται σε δύο δόσεις, οι οποίες απέχουν μεταξύ τους 21 ημέρες. Η πρώτη δόση πυροδοτεί τα ανοσοκύτταρα του οργανισμού και η δεύτερη τα οδηγεί σε δράση, ώστε να παραχθούν οι τίτλοι αντισωμάτων. Η δεύτερη δόση είναι πολύ σημαντική γιατί προκαλεί μνήμη, ενεργοποιώντας τα Τ λεμφοκύτταρα και γι αυτό ονομάζεται «αναμνηστική» δόση. Εφόσον γίνουν και οι δύο δόσεις, τότε το εμβόλιο προσφέρει 95% προστασία από τον ιό. Είναι αποτελεσματικό και για την Βρετανική μετάλλαξη. Σύμφωνα με τις επίσημες ισχύουσες οδηγίες, όποιος έχει αλλεργία στα συστατικά των εμβολίων (πολυαιθυλένογλυκόλη PEG) δεν πρέπει να κάνει το εμβόλιο, γιατί μπορεί να του προκαλέσει αλλερ-
γική αντίδραση.

διάβασε και αυτό  Εμβόλιο: Στο νοσοκομείο του Ρίο 36χρονος από την Κεφαλονιά – Είχε κάνει το Johnson & Johnson

2. Moderna ίδιας mRNA τεχνολογίας.

3. AstraZeneca χορηγείται σε συγκεκριμένες ηλικίες δηλαδή σε άτομα ηλικίας έως 64 ετών. Είναι της «κλασικής» τεχνολογίας. Περιέχει έναν αδενοϊό από πίθηκο, τον οποίο χρησιμοποιεί σαν φορέα ώστε να εισάγει «λαθραία»
γονίδιο του κορονοϊού στα ανθρώπινα κύτταρα και με αυτόν τον τρόπο τα κύτταρα δημιουργούν το mRNA και τελικά την πρωτεϊνη ακίδα.
4. Johnson & Johnson: Το μόνο που χορηγείται σε 1 δόση είναι κι αυτό κλασικής τεχνολογίας. Ανήκει στα εμβόλια ιικού φορέα και χρησιμοποιεί έναν άλλο αβλαβή ιό για τη μεταφορά οδηγιών στα ανθρώπινα κύτταρα.

 

 

Facebook Comments BoxΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Απάντηση

Recommended
Τσικνοπέμπτη, γλέντι με την Μαριώ! Μια από τις εκφραστικότερες εκπροσώπους…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Αρέσει σε %d bloggers: