Η πρώτη συνέντευξη της χρονιάς είναι με την Φωτεινή Χαλαστάνη προέδρο Β Κοινοτικού Διαμερίσματος και επικεφαλής της Επιτροπής Κατοίκων Καλλιθέας και αφορά τις εξελίξεις στον Φαληρικό Όρμο και την πλατεία νερού.
Η προηγούμενη χρονιά έφυγε με μία σημαντική εξέλιξη όχι μόνο για τον Φαληρικό όρμο αλλά και για την Πλατεία Νερού και το Tae Kwon Do. κ. Χαλαστάνη θεωρείτε πως υπάρχει
δικαίωση στα αιτήματά σας ;
Πραγματικά πριν το τέλος της χρονιάς που έφυγε, στην παρουσίαση του έργου αστικής ανάπλασης του Φαληρικού όρμου, παρουσία του Πρωθυπουργού, Υπουργών, Δημάρχων και πολλών στελεχών της
αυτοδιοίκησης ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Ν. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε τη δημοπράτηση του έργου τον Ιανουάριο της νέας χρονιάς και την ολοκλήρωση του το 2028. Παράλληλα όμως με τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου με το όνομα aenaon ανακοινώθηκε η παραχώρηση της Πλατείας Νερού και
του TAE KWON DO στην Περιφέρεια Αττικής.
Με αυτή την εξέλιξη οπωσδήποτε δικαιώνεται το αίτημα των Επιτροπών Κατοίκων Καλλιθέας και Π. Φαλήρου όσον αφορά την παραχώρηση και κατ’ επέκταση τη χρήση των χώρων αυτών κάτω από τη ομπρέλα της Αυτοδιοίκησης. Η μέχρι τώρα διαχείριση από την ΕΤ.Α.Δ., τη μεγαλύτερη εταιρεία αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου με όρους ιδιωτικής οικονομίας, έφερε πολλές συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις, όπως γνωρίζετε με τους κατοίκους της Καλλιθέας και του Π. Φαλήρου.
Ποια προβλήματα σας μετέφεραν οι κάτοικοι και ποια ήταν η απάντηση σας;
Η εικόνα με τις λαμαρίνες και τα συρματοπλέγματα που υψώνονταν τα τελευταία χρόνια κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, απαγορεύοντας στους κατοίκους την ελεύθερη πρόσβαση, δεν άφησε περιθώρια για διλήμματα . Η ηχορύπανση, ακόμα και μέσα σε περίοδο πανελληνίων εξετάσεων δυσκόλεψε
και άλλαξε τη ζωή των κατοίκων. Η κυκλοφοριακή αναστάτωση στην παραλιακή λεωφόρο και η έλλειψη θέσεων παρκαρίσματος έγινε μόνιμο πρόβλημα που ζητούσε άμεσα λύση.
Η έκπληξη των οικογενειών μπροστά στην απαγόρευση διέλευσης ήταν τεράστια. Βραδιές καλοκαιριού πάνω στην Εσπλανάδα, στα μισά της διαδρομής προς την Πλατεία Νερού στέκονταν μπροστά στις λαμαρίνες με τα ποδηλατάκια των παιδιών τους και τα καρότσια με τα μωρά τους, ενώ οι εργαζόμενοι της εταιρείας εκδηλώσεων τους πληροφορούσαν πως μέχρι εδώ επιτρέπεται. Η βόλτα στο θαλάσσιο μέτωπο της πόλης είχε αποκλεισμό.
Και δεν είναι μόνο οι συναυλίες, που θα έπρεπε να διεξάγονται σε χώρους ασφαλείς, με εγκαταστάσεις προδιαγραφών και αδειοδοτήσεις συγκεκριμένες. Είναι μια σειρά πραγμάτων που ακολουθούν και η λάθος αντίληψη πως όλα μπορούν ανά πάσα στιγμή να θεωρηθούν νόμιμα στο όνομα της ιδιωτικής παραχώρησης.
Η απάντηση είναι μία κ. Μπιζιώτα σε όσα μου μετέφεραν αλλά και σε όσα εγώ αντιλαμβάνομαι, ακολουθεί τη σύγχρονη αντίληψη για τις πόλεις. Περιλαμβάνει αστικές αναπλάσεις με υψηλή αισθητική, πολύ πράσινο με όρους βιωσιμότητας και συμπερίληψης. Ελεύθερους Δημόσιους χώρους μεγάλης κλίμακας που εξασφαλίζουν λειτουργικότητα και ασφάλεια για κατοίκους κι επισκέπτες. Αυτές τις πόλεις θέλουμε, σε αυτές τις πόλεις αξίζει να ζούμε.
Με ποιο τρόπο ενεργοποιήθηκαν οι κάτοικοι και με ποιες κινήσεις προωθήσατε τα αιτήματά σας ;
Οι κάτοικοι ήταν έτοιμοι από καιρό. Συνομιλούσαμε εξάλλου πολλά χρόνια μεταξύ μας. Από τους πρώτους μήνες που αναλάβαμε τη διοίκηση του Δήμου όμως έγιναν οι πρώτες κινήσεις. Μέσα από το Συμβούλιο του Β΄ Κοινοτικού Διαμερίσματος, στο τέλος του Φεβρουαρίου της προηγούμενης χρονιάς, ψηφίσαμε κατά πλειοψηφία πως θα υποστηρίξουμε όλες τις συντονισμένες ενέργειες που θα ακολουθήσουν προκειμένου να σταματήσουμε κάθε ιδιωτική εκμετάλλευση της Πλατείας
Νερού. Στο Δημοτικό Συμβούλιο Απολογισμού της Διοίκησης ακολούθως ενημερώσαμε το σώμα για τις ενέργειες και τις κινήσεις μας.
Οι υπογραφές μας και οι κινητοποιήσεις μας ενώθηκαν για έναν μοναδικό σκοπό. Να αποκτήσει ο χώρος αυτός τον Δημόσιο χαρακτήρα του και να αποδοθεί στους κατοίκους χωρίς περιορισμούς. Να ενώσει και να ενοποιηθεί με το υπόλοιπο παραλιακό κομμάτι των Δήμων Μοσχάτου-Ταύρου, Καλλιθέας
και Π. Φαλήρου κάτω από την αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης.
Η ανταπόκριση περισσότερων ακόμα κατοίκων της Καλλιθέας ήταν άμεση, γιατί το αίτημα ήταν ξεκάθαρο, απλά καθυστέρησε πολλά χρόνια να διατυπωθεί, να υποστηριχτεί και να προωθηθεί, σε επίπεδο κατοίκων. Οι εκατοντάδες υπογραφές αποτέλεσαν ένα ισχυρό μήνυμα, τις οποίες καταθέσαμε στην ΕΤ.Α.Δ μαζί με την επιστολή διαμαρτυρίας από πλευράς μας.
Πέρα από τις κινήσεις αυτές υπήρξαν και άλλες ενέργειες από την πλευρά της Διοίκησης ;
Οπωσδήποτε σε αυτήν την προσπάθεια ο Δήμαρχος Καλλιθέας κ. Κώστας Ασκούνης έπαιξε τον πιο καθοριστικό ρόλο. Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη διοίκηση του Δήμου έθεσε ως προτεραιότητα την αποκατάσταση της δημόσιας χρήσης της Πλατείας Νερού.
Από τη δενδροφύτευση τον περασμένο Απρίλη με τη συμμετοχή παιδιών της πόλης μας μέχρι τις εκδηλώσεις που έφεραν τον κόσμο στην Πλατεία Νερού φάνηκε η ανάγκη για αποκατάσταση της ορθής χρήσης στην περιοχή. Ακολούθως τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε ο Δήμαρχος Καλλιθέας τον
Μάιο μαζί με εκπροσώπους της Κίνησης Πολιτών Καλλιθέας και Π.Φαλήρου κατά της ΕΤΑΔ και της διοργανώτριας εταιρίας θεαμάτων, αλλά και η παρέμβαση στον Εισαγγελέα Ακροάσεων του Πρωτοδικείου Αθηνών στις αρχές του Σεπτέμβρη είναι κινήσεις που δεν έχουν ξαναγίνει στο παρελθόν.
Η ευχή σας για την νέα χρονιά
Με μια ελπίδα και περισσότερες από μία ευχές θα έλεγα. Ελπίζουμε στη θετική εξέλιξη, όσων ανακοινώθηκαν, ενώ μαζί με τους κατοίκους της Καλλιθέας και του Π. Φαλήρου θα παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις.
Μια καλή και δημιουργική χρονιά με υγεία, δύναμη, θέληση και προσδοκία για τα καλύτερα σε όλο τον κόσμο.