Έρχεται έξτρα έκπτωση έως 5.000 ευρώ στον φόρο εισοδήματος με τις ηλεκτρονικές αποδείξεις

Για ποιες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών, στις οποίες το επίπεδο των ηλεκτρονικών πληρωμών είναι χαμηλό, θα αφαιρείται το 30% των εξόδων που γίνονται με ηλεκτρονικές πληρωμές

 Έκπτωση στον φόρο εισοδήματος που δεν αποκλείεται να φτάσει ακόμη και τις 5.000 ευρώ τον χρόνο, θα δουν όσοι παίρνουν ηλεκτρονικές αποδείξεις  από συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών.

Δικηγόροι, αρχιτέκτονες, φωτογράφοι, υδραυλικοί, ψυκτικοί, οδηγοί ταξί και λιμουζίνας, οικοδόμοι, γραφεία τελετών, είναι μερικές από τις κατηγορίες αυτές.

Ακόμη, επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στις υπηρεσίες προσωπικής φροντίδας και νοσηλείας, παιδικής φροντίδας, ενοικίασης σκαφών αναψυχής και συμβουλευτικής.

Επίσης, τα ιατρικά έξοδα που θα πληρώνονται ηλεκτρονικά θα μετρούν διπλά σε ό,τι αφορά τον υπολογισμό του 30% του εισοδήματος που πρέπει να καλύπτει κάθε φορολογούμενος με ηλεκτρονικές αποδείξεις.

Το ποσό που προκύπτει από αυτό το ποσοστό θα εκπίπτει από το ετήσιο φορολογητέο εισόδημα, ενώ το ανώτατο όριο στην έκπτωση θα φτάνει τις 5.000 ευρώ.

Όλα τα παραπάνω ανήκουν στο σχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, ενώ οι διατάξεις που θα υπάρχουν στο σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή το φθινόπωρο.

Όπως αναφέρεται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης: «Για συγκεκριμένες κατηγορίες υπηρεσιών ελεύθερων επαγγελματιών, στις οποίες το επίπεδο των ηλεκτρονικών πληρωμών είναι χαμηλό και συνεπώς αναμένεται υψηλή φοροδιαφυγή, θα αφαιρείται το 30% των εξόδων που πραγματοποιούνται μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών για αυτές τις υπηρεσίες και έως 5.000 ευρώ από το φορολογητέο εισόδημα των ατόμων. Αυτό το μέτρο αναμένεται να έχει διάρκεια ισχύος έως και τέσσερα χρόνια».

Όπως προβλέπει η ρύθμιση που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών:

  • Θα αφαιρείται από το φορολογητέο εισόδημα κάθε φυσικού προσώπου το 30% των εξόδων που πραγματοποιεί κάθε χρόνο με ηλεκτρονικές πληρωμές για υπηρεσίες που παρέχουν 18 κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίοι βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής
  • Το ποσό που θα εκπίπτει δεν θα υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ
  • Το μέτρο αυτό θα ισχύει για μέχρι και τέσσερα χρόνια
διάβασε και αυτό  Κυριακή 10 Οκτώβρη δωρεάν Έλεγχοι ΕΟΔΥ για covid-19 στην Ελλάδα

Σε ό,τι αφορά την έκπτωση, οι φορολογούμενοι θα μπορούν να αποφεύγουν φόρο:

  • Έως 450 ευρώ για ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ
  • Έως 1.100 ευρώ για ετήσιο εισόδημα από 10.000 – 20.000 ευρώ
  • Έως 1.400 ευρώ για ετήσιο εισόδημα από 20.000 – 30.000 ευρώ
  • Έως 1.800 ευρώ για ετήσιο εισόδημα από 30.000 – 40.000 ευρώ
  • Έως 2.200 ευρώ για ετήσιο εισόδημα από 40.000 ευρώ και άν
Facebook Comments BoxΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Απάντηση

Recommended
Στα Βίλια επιχειρούν 20 ελικόπτερα, 10 αεροσκάφη και τα δύο ρωσικά…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Αρέσει σε %d bloggers: