Έρευνα: Η θανατηφόρα νόσος των χοίρων στην Κίνα πίσω από τη «γέννηση» του κορονοϊού;
Το ξέσπασμα μιας θανατηφόρου νόσου των χοίρων άνοιξε πιθανότατα το δρόμο για την εμφάνιση του κορονοϊού στους ανθρώπους σύμφωνα με μία νέα μελέτη που επιχειρεί να ρίξει φως στις απαρχές της πανδημίας.
Το 2018 και το 2019, η αφρικανική πανώλη των χοίρων (ASF) που ξέσπασε στην Κίνα οδήγησε σε μία μαζική σφαγή χοίρων, οδηγώντας πιθανότατα στην αύξηση της επαφής με τον ιό, καθώς οι άνθρωποι άρχισαν να στρέφονται σε άλλες πηγές κρέατος.
Η Κίνα είναι ο νούμερο ένα παραγωγός και καταναλωτής χοιρινού κρέατος παγκοσμίως. Με άλλα λόγια παράγει 55 εκατομμύρια τόνους χοιρινού κρέατος ετησίως, σχηματίζοντας μια βιομηχανία αξίας 128 δισεκατομμυρίων δολαρίων .
Ο ιός της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων εξαπλώθηκε στο σύνολο σχεδόν της κινεζικής επικράτειας στο τέλος του 2019. Η ασθένεια είναι ανίατη και η μόνη λύση όταν εμφανιστεί είναι να θανατωθούν τα μολυσμένα ζώα.
Η δραματική μείωση στα αποθέματα χοιρινού κρέατος, οδήγησε σε εκτόξευση των τιμών και αύξησε τη ζήτηση για εναλλακτικές πηγές κρέατος στη χώρα.
Οι πηγές αυτές περιελάμβαναν άγρια ζώα, γεγονός που πολλαπλασίασε οπως ήταν αναμενόμενο τις ευκαιρίες για επαφή των ανθρώπων με μολυσμένα ζώα, διαπίστωσε διεθνής ομάδα ερευνητών από την Κίνα και το Ηνωμένο Βασίλειο σε μία σημαντική μελέτη που βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο.
«Όταν περισσότερα άγρια ζώα εισέρχονται στην ανθρώπινη τροφική αλυσίδα, είτε μέσω ιδιωτών (κυνήγι)… είτε μέσω αγορών, αυξάνονται οι πιθανότητες επαφής του ιού με τον άνθρωπο» λέει ο συγγραφέας της μελέτης, Ντέιβιντ Ρόμπερτσον καθηγητής Γονιδιωματικής και Βιοπληροφορικής στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης. «Αυξάνονται οι ευκαιρίες για τον ιό [Sars-CoV-2] να εισέλθει στον άνθρωπο».
Το κλειδί για την αποτροπή μιας μελλοντικής ζωονοσογόνου ασθένειας, της ασθένειας δηλαδή που μεταδίδεται από τα ζώα στον άνθρωπο, είναι να κατανοήσουμε πώς ξεκίνησε ο νέος κορονοϊός που εξακολουθεί να σαρώνει τον πλανήτη.
Πώς ξεκίνησε η πανδημία
Οι επιστήμονες , ανάμεσα τους και μια ομάδα εμπειρογνωμόνων από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, συνεχίζουν τις έρευνες για το πώς ξεκίνησε ο «εφιάλτης». Mία από τις επικρατούσες θεωρίες είναι ότι η προέλευση του ιού SARS-CoV-2, οφείλεται πιθανώς στις νυχτερίδες. Τα πρώτα κρούσματα της νόσου εντοπίστηκαν στην Ουχάν της Κίνας, δεν αποκλείεται ωστόσο η ασθένεια να «γεννήθηκε» αλλού.
Η νέα μελέτη που εμπλέκει την ασθένεια των χοίρων στο παζλ της «γέννησης»¨του νέου κορονοϊού, παρουσίαζει μια πιθανή εξήγηση για το τι συνέβη, λέει ο Ρόμπερτσον Robertson, σημειώνοντας ότι η ASF θα μπορούσε να έχει προκαλέσει έλλειψη περίπου 40-60% στο συνολικό πληθυσμό χοίρων της Κίνας, προκαλώντας μαζική αναστάτωση στη βιομηχανία κρέατος της χώρας.
Οι απαντήσεις μπορεί να καθυστερήσουν χρόνια
Αυτό εξηγεί πιθανότατα γιατί δεν υπάρχει άμεση σύνδεση με την αγορά της Ουχάν γιατί δυσκολεύουμε τόσο πολύ να βρούμε την προέλευση, λέει
Προς το παρόν, η ιδέα ότι όλα άρχισαν από την έλλειψη χοιρινού κρέατος είναι μόνο μία υπόθεση, προσθέτει «Φανταστείτε έναν τοίχο, είναι απλώς ένα τούβλο σε αυτόν τον τοίχο με τις αποδείξεις. Είναι κάτι που πιστεύουμε ότι πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη».
Όπως συμβαίνει συχνά σε τέτοιου είδους έρευνες μπορεί να χρειαστούν πολλά χρόνια για να συμπληρωθεί το παζλ.
Πηγή: vimapress.gr