Επέτειο μνήμης:Ο θάνατος του Λόρδου Βύρων στις 7 Απριλίου του 1824

Γράφει η Τασσώ Γαΐλα

George Gordon Byron, Lord Byron (γνωστός στην Ελλάδα ως Λόρδος Βύρων (22 Ιανουαρίου 1788-7 Απριλίου 1824. Άγγλος αριστοκράτης, ποιητής, σημαντική μορφή του ρομαντισμού δημοφιλής ακόμη και σήμερα και πολιτικός.

Μπάυρον

Γιατί να ρθής στην ώμορφην Ελλάδα να πεθάνης;

ξανθέ ποιητή,

γιατί;

Εμείς, την εχτιμούμε τη φιλία.

Εμείς, τη Λευτεριά την αγαπούμε.

Τώρα που βάρβαρα οι δικοί σου

μας τυραγνούν, τι να τους πούμε;

Φώτης Αγγουλές, (1911 – 27 Μαρτίου 1964).

Ο ποιητής λόρδος Βύρων  συνέδεσε το όνομα του με την στήριξη των επαναστατικών κινημάτων σε Ιταλία και Ελλάδα, και πέθανε στο πλευρό των Ελλήνων επαναστατών στο Μεσολόγγι, σε ηλικία μόλις 36 χρόνων, μετά από υψηλό πυρετό που ανέπτυξε.

Γνήσια πορτρέτα του Λόρδου Βύρων (Αριστερά) και της κόρης του (Δεξιά)

1824, 7 Απριλίου λοιπόν,πεθαίνει ο φιλέλληνας άγγλος ρομαντικός ποιητής Λόρδος Μπάιρον, ετών 36. Η καρδιά του, όπως λέγεται, ετάφη κάτω από ένα δένδρο στο Μεσολόγγι. Το σώμα του ταριχεύτηκε και μεταφέρθηκε στην Αγγλία.

Αλληγορικό σύμπλεγμα, Βασ. Όλγας & Αμαλίας-1853, Αθήνα

Θεωρείται από τους πλέον σημαντικούς Άγγλους λογοτέχνες του 19ου αιώνα, ενώ στην Ελλάδα είναι μια από τις πιο αναγνωρίσιμες μορφές της Επανάστασης του 1821 και εθνικός ευεργέτης.

Η ζωή του υπήρξε γεμάτη σκάνδαλα, οικονομικά και ερωτικά, με αποκορύφωμα τη φημολογούμενη ερωτική σχέση του με την ετεροθαλή αδελφή του. Η μόνη νόμιμη κόρη του υπήρξε η Άντα Λάβλεϊς (Ada Lovelace),η οποία κι ετάφη δίπλα στον Μπάιρον ύστερα από 28 χρόνια, στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ ως το μοναδικό νόμιμο τέκνο του με δική της επιθυμία. Ήταν κι αυτή ετών 36. Όταν πέθανε ο πατέρας της ήταν οκτώ…

Έχουν γραφεί εκατοντάδες βιβλία στη χώρα μας για τον δημοφιλέστατο Λόρδο. Στην ποίηση την αφιερωμένη στην Ελληνική Επανάσταση οι στίχοι των ποιητών  για τον Βύρωνα αμέτρητοι. Το γνωστότερο ποίημα για τον Λ.Β., γράφημε από τον εθνικό μας ποιητή Διονύσιο Σολωμό:

διάβασε και αυτό  Πότε ανοίγουν μουσεία, θερινά σινεμά και θέατρα

«Λευτεριά, για λίγο πάψε / να χτυπάς με το σπαθί. / Τώρα σίμωσε και κλάψε / εις του Μπάιρον το κορμί».

Σήμερα σας παρουσιάζω ένα ποίημα του πολύ μεταγενέστερου ομότεχνου του Διονύσιου Σολωμού , ποίημα του Χιώτη προλετάριου ποιητή Φώτη Αγγουλέ.

Ο Φώτης Αγγουλές

Στην χώρα μας μεταξύ άλλων προς τιμήν του Λ.Β., δόθηκε το όνομα του στον Δήμο του Βύρωνα. Ενώ το όνομα του φέρει και ο 3306 Βύρων, αστεροειδής που ανακαλύφθηκε το 1979.

Τα πιο αξιοσημείωτα έργα του Λόρδου Βύρωνα θεωρούνται τα : ‘Childe Harold’s Pilgrimage’ ,’ Don Juan’, ’Μάνφρεντ’

Ποιητικές συλλογές  του αντιστασιακού ποιητή Φώτη Αγγουλέ:{ ‘Αναβασιά”, “Κραυγές στον ήλιο”, “Μενεξέδες”, “Εντελβάις”, “Φλόγες του δάσους” και “Φωνές” ‘Πορεία μέσα στη νύχτα’, ‘Φουτσιγιάμα’.}.

Πηγή: ikarianews.net


Facebook Comments BoxΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Απάντηση

Recommended
Πέθανε από κορωνοϊό σε ηλικία 75 ετών ο Λευτέρης Μυτιληναίος, ένας από τους…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Αρέσει σε %d bloggers: