Ελένη Χαρίτωνος: Η 1η Κύπρια αστροναύτης

“Όλα τα όνειρά μας μπορούν να γίνουν πραγματικότητα, αν έχουμε το θάρρος να τα πετύχουμε”…

…είχε πει ο Walt Disney και όπως όλα δείχνουν η 21χρονη Ελένη Χαρίτωνος είχε το θάρρος και ταυτόχρονα την επιμονή για πραγματοποίηση του ονείρου της. Δηλαδή να καταστεί η 1η Κύπρια αστροναύτης.

Η Ελένη η οποία φοιτά στο 2ο έτος, στο τμήμα Μαθηματικών και Στατιστικής του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης επιλέχθηκε ανάμεσα σε υποψήφιους από πολλές χώρες, για να παρακολουθήσει την ιδιαίτερα δύσκολη εκπαίδευση, ως Αναλογική Αστροναύτης, με πρώτη της αποστολή τον Ερευνητικό Σταθμό LunAres, στην Πολωνία. Εκεί όπου θα πραγματοποιήσει τη δική της έρευνα με θέμα «Πανδημίες στο Διάστημα», υπό την επίβλεψη του Δρ. Luke Daly, λέκτορα στο Planetary Geoscience στη Σχολή Γεωγραφικών & Γήινων Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συμμετέχοντες σε αναλογικές αποστολές, πραγματοποιούν δοκιμές πεδίου, δηλαδή προσομοιώσεις που έχουν φυσικές ομοιότητες με τα ακραία διαστημικά περιβάλλοντα. Στο πλαίσιο αυτό η νεαρή Κύπρια αναμένεται να περάσει από όλα τα στάδια της εκπαίδευσης ενός κανονικού αστροναύτη, ακολουθώντας στην ουσία τα χνάρια του Αύγουστου Πανταζίδη, του πρώτου Έλληνα υποψήφιου αστροναύτη, ο οποίος έλαβε μέρος σε αυτή την αποστολή στο παρελθόν.

Όπως δήλωσε η 21χρονη Ελένη Χαρίτωνος μετά την τεράστια αυτή επιτυχία, η επιλογή της ως Αναλογική Αστροναύτης, ανοίγει στην ουσία την πόρτα που θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην επίτευξη του τελικού της στόχου, να καταστεί η πρώτη Κύπρια Αστροναύτης, ενώ εξέφρασε και την ελπίδα η Κύπρος να καταστεί σύντομα κράτος-μέλος της ESA (European Space Agency / Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος).

Η ίδια αποκάλυψε μάλιστα, ότι μέσα από την μελέτη και την έρευνα της για τη βιομηχανία του διαστήματος, ίδρυσε την οργάνωση «Φοιτητές του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης για την Εξερεύνηση και την Ανάπτυξη του Διαστήματος» (Glasgow University Students for the Exploration and Development of Space – GUSEDS), η οποία συνδέεται με τον διεθνή οργανισμό SEDS στις ΗΠΑ, που στόχο έχει να καταστήσει το Διάστημα προσβάσιμο σε όλους.

διάβασε και αυτό  Αιχμές Μπακογιάννη για τα πάρτι στις πλατείες

Για τη δράση της αυτή και τη γενικότερη συνεισφορά της στην διαστημική κοινότητα, η Ελένη Χαρίτωνος τιμήθηκε με το National UKSEDS βραβείο «Student of the Year 2021»!

Πηγή: inbusinessnews.reporter.com.cy


Facebook Comments BoxΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Απάντηση

Recommended
Ποιος είναι ο επιχειρηματίας Μάρκος Δρακωτός που επιθυμεί να πάρει…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Αρέσει σε %d bloggers: