Πολιτική

Εκλογές – Debate: Τι είπαν οι υποψήφιοι δήμαρχοι για τον μεγάλο περίπατο

Κώστας Μπακογιάννης και Χάρτης Δούκας διασταύρωσαν τα «ξίφη» τους για τον Δήμο της Αθήνας το βράδυ της Τετάρτης

Σε debate προχώρησαν χτες, βράδυ Τετάρτης, οι δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι των δημοτικών εκλογών για τον Δήμο Αθηναίων. Ο νυν Δήμαρχος, Κώστας Μπακογιάννης και ο υποψήφιος Δήμαρχος Χάρης Δούκας μίλησαν για διάφορα ζητήματα που αφορούν την πρωτεύουσα και κάλεσαν τον κόσμο να προσέλθει στις κάλπες την ερχόμενη Κυριακή. 

Σε ερώτηση του Χάρη Δούκα για τον Μεγάλο Περίπατο και το κόστος του ο κ. Μπακογιάννης είπε ότι η Ομόνοια δεν στοίχισε τίποτα, το Σύνταγμα 1, 5 εκατομμύριο ευρώ και η Πανεπιστημίου λιγότερο από 3 εκατομμύρια. Ανέφερε ότι έχω κάνει την αυτοκριτική μου και είναι σαφές σε όλους ότι καταλάβαμε το λάθος μας. Ο κ. Μπακογιάννης αναφέρθηκε και σε κάποια άλλα μεγάλα έργα που προχώρησαν χωρίς προβλήματα, όπως ανέφερε, όπως ο Λυκαβηττός.

«[…]εκεί που παλιά έβγαινες από την Ερμού και έπεφτε σε μια χαράδρα αυτοκινήτων τώρα έχει ζωή, έχει πράσινο, έχει νερό, έχει καθίσματα. Και η Πανεπιστημίου λίγο λιγότερο από τρία εκατομμύρια ευρώ. Από κει και πέρα, πρώτος έχω παραδεχτεί και έχω μιλήσει δημόσια κάνοντας την αυτοκριτική μου και έχω χρησιμοποιήσει πολύ σκληρότερους όρους από ό, τι χρησιμοποιείτε εσείς άρα δεν χρειάζεται να κάνετε και πολύ κόπο κύριε καθηγητά. Και γιατί το έχω κάνει αυτό; Το έχω κάνει πολύ συνειδητά. Πρώτον, γιατί πρέπει να είναι σαφές σε όλους ότι εμείς έχουμε καταλάβει το λάθος μας και δεύτερον που είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι θέλουμε να επικοινωνήσουμε ότι το πάθημα δεν θα γίνει μάθημα. Απόδειξη το θέατρο του Λυκαβηττού, ένα απείρως πιο σύνθετο και πολύπλοκο τεχνικό έργο, ολοκληρώθηκε στην ώρα του, χωρίς ζητήματα. Απόδειξη ο Εθνικός Κήπος. Ένα έργο πολύ δύσκολο, γιατί μιλάμε για ένα φυσικό μνημείο το οποίο επίσης ολοκληρώθηκε και αν πάμε οι δυο μας και κάνουμε μια βόλτα, νομίζω θα το χαρείτε όσο κι εγώ, κυρίως όσο όλα τα παιδάκια τα οποία τρέχουν, ειδικά τα Σαββατοκύριακα».

Από την πλευρά του ο κ. Δούκας τόνισε ότι χαίρομαι που έβαλα στη συζήτηση το πράσινο και τις παιδικές χαρές και ότι η συζήτηση πια είναι για την πρόσβαση στην ψυχαγωγία.

διάβασε και αυτό  Κωτσιόπουλος για επίταξη ιατρών: Ποιοι είναι οι 206 πρώτοι που επιλέχθηκαν – Πώς θα αμείβονται

Σε σχέση με το πού θα βρεθεί χώρος για όλα όσα έχει εξαγγείλει ο κ. Δούκας τόνισε ότι υπάρχει απόφαση για 24 οικόπεδα. «Επιλογή το θέμα του πρασίνου και για αυτό θα χρησιμοποιήσω κάθε σπιθαμή» υπογράμμισε.

«Όμως χαίρομαι καταρχάς πάρα πολύ που έβαλα στη συζήτηση αυτή το πράσινο και νομίζω ότι πια και σε άλλους δήμους συζητάνε για το πράσινο και τα δέντρα. Χαίρομαι που έβαλα τις παιδικές χαρές και η συζήτηση πλέον είναι για την πρόσβαση στην ψυχαγωγία, όταν στον Δήμο Αθήνας χρειάζεται να πάμε σε άλλους δήμους για να μπορέσουν τα παιδιά να έχουν πρόσβαση ψυχαγωγία. Και χαίρομαι συνολικά γιατί αυτή η προσέγγιση του δημόσιου χώρου είναι μια προσέγγιση κεντρική[…]».

Στα δέντρα εγώ είπα 5.000 δέντρα το χρόνο, 25.000 την πενταετία. Ο κ. Μπακογιάννης είχε πει 75.000 και έβαλε 4.000. Δεν θυμάμαι να είχε ερωτηθεί όταν είχε πει 75.000 πού θα μπουν. Επίσης τώρα λέει 16.000 θα είναι μικρή διαφορά. Στο πού ακριβώς θα μπούνε θέλω να πω ότι υπάρχει απόφαση του 2018 για 24 οικόπεδα τα οποία είναι έτοιμα για να μπορέσουν να μπουν εκεί διάφορα πάρκα με ζωντανό χώμα και πράσινο και από αυτά έχουν αξιοποιηθεί μόλις τα 7. Είναι βεβαίως και πολλές άλλες περιοχές, όπως είναι ο Ελαιώνας, όπως είναι το Γουδί».

«Όπως σωστά είπε ο δήμαρχος, ο Λυκαβηττός που φτιάχνει το πάρκο, αλλά έχουν 300 δέντρα, δεν υπάρχουν εκεί και δεν έχουν αντικατασταθεί. Υπάρχουν και άλλοι λόφοι, όπως ο λόφος του Στρέφη. Συνεπώς για το θέμα του πρασίνου είναι επιλογή και επιλογή μου είναι θα χρησιμοποιήσω κάθε σπιθαμή γης για οξυγόνο, γιατί είναι απαραίτητο για τη ζωή των Αθηναίων. Είναι ζωή, δεν είναι εργολαβία, δεν είναι ζαρντινιέρα και πλακάκι. Δεν είμαι υπέρ πλατείες να αλλάζουν και να πλακώνεται ο κόσμος για να μπορέσουν να κρατήσουν ένα δέντρο για να μην γίνει από κάποιον εργολάβο πλακάκι και ζαρντινιέρα. Και το δεύτερο που λέτε για τα πάρκα είναι πολύ σημαντικό και λέμε ότι πρέπει να πάνε περιμετρικά και υπόγεια και όχι στο κέντρο της πόλης γιατί είναι μαγνήτης αυτοκινήτων, Γιατί πρέπει στο κέντρο της πόλης σιγά σιγά, όπως άλλες πρωτεύουσες να διώξουμε τα αμάξια».

 

Facebook Comments Box

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: