Φαληρικός Όρμος Η Σύνδεση του δικτύου Ομβρίων Υδάτων Καλλιθέας εκκρεμεί

falirikos-ormos-mia-anamenomeni-plimmyra-telos-noemvrioy-ta-erga-561546766

Στον αρχικό σχεδιασμό της ανάπλασης του Φαληρικού Ορμου, ο διάσημος Ιταλός αρχιτέκτονας Ρέντσο Πιάνο είχε σχεδιάσει ένα μεγάλο ξηρό κανάλι, πλάτους 35 μέτρων, στην παλαιά θέση του δρόμου, το οποίο θα γέμιζε με νερό σε περίπτωση που το δίκτυο ομβρίων δεν επαρκούσε, ώστε να μην πλημμυρίσουν Μοσχάτο και Καλλιθέα.  Ο σχεδιασμός αυτός άλλαξε το 2019, αφού υπεγράφη η σύμβαση του έργου, με την αιτιολογία ότι το έργο είχε σχεδιαστεί για να διαχειριστεί πλημμύρα δεκαετίας, ενώ θα έπρεπε (σύμφωνα με τα αναθεωρημένα σχέδια διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας) να διαχειριστεί μεγαλύτερες πλημμύρες, που αντιστοιχούν σε μία φορά στα 50 χρόνια. Ετσι, το ξηρό κανάλι καταργήθηκε πριν κατασκευαστεί και έδωσε τη θέση του σε έναν κλειστό οχετό (η αλλαγή στον σχεδιασμό κόστισε 18 εκατ. ευρώ, μέσω συμπληρωματικής σύμβασης). «Ο νέος σχεδιασμός ουσιαστικά έφερε τη θάλασσα και πάλι στην παλιά παραλιακή»,λέει στην «Κ» ο Σπύρος Μπάμπης, διευθυντής υδραυλικών έργων της «Ακτωρ» (που είναι ο ανάδοχος του έργου). «Το νερό που συγκεντρώνεται από το δίκτυο ομβρίων οδηγείται μέσα από δύο υγρά κανάλια, που βρίσκονται εκατέρωθεν του Ιλισού, στη θάλασσα. Αν αυτός ο όγκος του νερού κατέληγε στο ξηρό κανάλι, θα έπρεπε να παροχετευθεί από τα δύο άκρα του, που δεν θα επαρκούσαν σε σημαντικές πλημμύρες. Αντίθετα, με το νέο έργο όσο νερό και αν οδηγηθεί στη θάλασσα, η στάθμη της δεν θα ανέβει».

διάβασε και αυτό  ΑΦΙΕΡΩΜΑ:10 Λεπτά Κήρυγμα -λεπτομέρειες που δεν γνώριζε κανένας τηλεθεατής-Ιστορίες από τα παρασκήνια
falirikos-ormos-mia-anamenomeni-plimmyra-telos-noemvrioy-ta-erga0
Φωτ. ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ.

Η Περιφέρεια Αττικής αλλά και ο ανάδοχος υποστηρίζουν ότι το νέο αντιπλημμυρικό έργο δεν έχει ολοκληρωθεί και τελικά λειτούργησε μόνο εν μέρει. «Η σύνδεση του έργου με το δίκτυο ομβρίων της Καλλιθέας θα ολοκληρωθεί στα τέλη Νοεμβρίου. Επομένως η πλημμύρα αποδεικνύει πόσο ανεπαρκές ήταν το παλιό της δίκτυο για να διαχειριστεί μια μεγάλη βροχόπτωση. Αντίθετα, στην περιοχή του Μοσχάτου το δίκτυο ομβρίων συνδέθηκε με το νέο έργο και έτσι η περιοχή δεν πλημμύρισε».

Πάντως η ολοκλήρωση των έργων της α΄ φάσης μετατίθεται συνεχώς. Σε ενημέρωση στην αρχή του έτους η περιφέρεια υποστήριζε ότι όλα τα έργα θα είχαν ολοκληρωθεί τον Μάιο, ενώ πλέον η ολοκλήρωσή τους τοποθετείται στις αρχές του νέου έτους (δεν έχουν κατασκευαστεί το αντλιοστάσιο και ο βιολογικός καθαρισμός του Κηφισού, σύμφωνα με τον ανάδοχο, λόγω καθυστερήσεων στις προμήθειες των υλικών). Επίσης, η προκήρυξη των έργων της β΄ φάσης (που περιλαμβάνουν τα έργα πρασίνου) μετατίθεται ξανά από την Περιφέρεια Αττικής, αυτήν τη φορά στα τέλη του έτους. Ακόμα κι αν αυτή πραγματοποιηθεί τότε, είναι δεδομένο ότι θα μεσολαβήσει το λιγότερο μία διετία (για τη διαδικασία των διαγωνισμών, ενστάσεων, κατακύρωσης της σύμβασης κ.ο.κ.) πριν ο ανάδοχος της δεύτερης φάσης ξεκινήσει εργασίες.

πηγή Καθημερινή ρεπορτάζ

Facebook Comments BoxΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Απάντηση

Recommended
Η Νέα Σμύρνη, τιμώντας τη μεγάλη προσφορά του εκλιπόντος μουσικοσυνθέτη…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Αρέσει σε %d bloggers: