Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 28 Αυγούστου, 78 χρόνια μετά από το μπλόκο της Καλλιθέας και την πυρπόληση της προσφυγικής γειτονιάς των Άνω Παλαιών Σφαγείων σε σεμνή τελετή τρισάγιο από τον Πανοσωλογιότατο Αρχιμανδρίτη π. Σισώη γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε….
Ο Δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβος, κατέθεσε στεφάνι στον μνημείο μνήμης και δήλωσε:
“Τιμήσαμε τους ήρωες της Αντίστασης κατά των ναζί κατακτητών, στο «Μπλόκο της Καλλιθέας» στις 28 Αυγούστου 1944. Είμαστε περήφανοι για την ιστορία της πόλης μας. Είναι χρέος μας να κρατήσουμε ζωντανή την ιστορική μνήμη και να την περάσουμε στις επόμενες γενιές”.
Στην τελετή παρευρέθηκαν επίσης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Γιώργος Μπαλάφας, οι Αντιδήμαρχοι Βάσω Μαργαρίτη, Γιώργος Κυριακόπουλος, Δημήτρης Παπαθανάσης, Λάζαρος Λασκαρίδης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιώργος Κουτσογιάννης, Βούλα Κοσμίδου Πρέντζα από την διοίκηση από την “Προοπτική Ζωής” οι Κώστας Ασκούνης, Παναγιώτης Γαλανόπουλος, Ανέστης Φωτόπουλος, από την Προοδευτική Ενότητα Καλλιθέας η Ελένη Αυγερινού από την Μια Πόλη στο Δρόμο ο Νικόλαος Ξεντές. Την παρουσία τους είχαν επίσης τα μέλη του Σύριζα Τάσος Μουράτης, Χαρίκλεια Λίλα Ρόκα Δήμητρα Χριστοδούλου, Θανος Μαντίκος και αλλοι. Την παρουσία τους έδωσαν και μέλη της παράταξης “Μια Πόλη στο Δρόμο” που κρατούσαν συμβολικά και πανό και μέλη του διοικητικού συμβουλίου ΠΕΖΟ και ο “Ρεπόρτερ Καλλιθέας” Αναστάσιος Ράντος
Κατάθεση στεφάνων εκτός του Δημάρχου Καλλιθέας έκανε ο Κώστας Ασκούνης, η Ελένη Αυγερινού εκπροσωπώντας τις παρατάξεις τους και η Στέλλα Γεωργίου από το ΠΕΖΟ.
Το ιστορικό
28 Αυγούσταου 1944- Οι κατακτητές Ναζί και οι συνεργάτες τους ζήτησαν να συγκεντρωθεί ο ανδρικός πληθυσμός από 14 έως 65 ετών στο γήπεδο της Καλλιθέας, λέγοντας ότι όποιος δεν πάει θα τον εκτελούσαν. Πράγματι όποιον έβρισκαν να κρύβεται τον εκτελούσαν επί τόπου. Στο γήπεδο ένας κουκουλοφόρος έδειχνε όποιον γνώριζε ότι ήταν στο ΕΑΜ ή στην ΕΠΟΝ.
Συνολικά εκτέλεσαν 30 ανθρώπους, 22 στο γήπεδο και οκτώ στους δρόμους.
Την ίδια μέρα οι Γερμανοί έκαψαν και λεηλάτησαν σαράντα σπίτια στην προσφυγογειτονιά Παλαιά Σφαγεία κάτω από του Φιλοπάππου (σήμερα ανήκουν στο Δήμο Αθηναίων και είναι η περιοχή ανάμεσα στα Πετράλωνα και στο Κουκάκι). Εκεί άλλοι 16 άφησαν την τελευταία τους πνοή από τις σφαίρες των χιτλερικών και των συνεργατών τους.

ρεπορτάζ Δημήτρης Μπιζιώτας