Διαγραφή του Μάριου Σαλμά από τη ΝΔ
Επίσημη μορφή έλαβε σήμερα (23/09) η διαγραφή του Μάριου Σαλμά από τη Νέα Δημοκρατία, στον απόηχο τόσο της ερώτησης των «11» για τα «κόκκινα» δάνεια των δανειοληπτών, όσο και άλλων δημόσιων τοποθετήσεών του, στις οποίες «εξαπέλυσε» βέλη κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας, Ιωάννη Τραγάκη, ζήτησε τη διαγραφή του Μάριου Σαλμά από την ΚΟ της ΝΔ.
Συγκεκριμένα, παρέπεμψε στην επιτροπή τον βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας, Μάριο Σαλμά με το ερώτημα της διαγραφής από μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, με βάση την περίπτωση β) του άρθρου 20 και το άρθρο 21 του Κανονισμού Λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που κάνει λόγο για «αντικοινοβουλευτική ή αντικομματική ή αντισυναδελφική συμπεριφορά που προκαλεί σοβαρή ζημιά στο Κόμμα ή σε άλλο Βουλευτή»
Τι συνέβη με τη στάση του Μάριου Σαλμά
O Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε από τη Νέα Υόρκη να παραπέμψει τον επί σειρά ετών βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Μάριο Σαλμά στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος με το ερώτημα της διαγραφής από μέλος της ΚΟ.
Το εσωκομματικό μέτωπο, που αφήνει τη ΝΔ με 156 βουλευτές, άνοιξε λίγα 24ωρα μετά την πρωτοβουλία 11 γαλάζιων βουλευτών (μαζί με τον Μάριο Σαλμά) να απευθυνθούν με αιχμηρό ύφος στο οικονομικό επιτελείο με ερώτηση για τα κόκκινα δάνεια, εκφράζοντας επί της ουσίας ευρύτερα τη δυσφορία που υπάρχει στην ΚΟ για χειρισμούς που δυσκολεύουν τους βουλευτές στις εκλογικές περιφέρειές τους.
Το Μέγαρο Μαξίμου πάντως, αποσυνδέει την κίνηση των «11» από τις εξελίξεις που αφορούν τον Σαλμά και του προσάπτει «αντικομματική και αντισυναδελφική συμπεριφορά».
Αιτία θεωρούνται οι τελευταίες τηλεοπτικές εμφανίσεις του βουλευτή, όπου ο ίδιος άσκησε κριτική στην κυβέρνηση σε επίπεδο ηθικής, επιμένοντας στα περί «φωτογραφικών διαγωνισμών».
Κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο για «ανεπίτρεπτη έως ύποπτη συμπεριφορά» όταν κάποιος «αντί να απευθύνεται στον εισαγγελέα συνεχίζει να επαναλαμβάνει αστήρικτες κατηγορίες», προσπαθώντας να χαράξουν κόκκινη γραμμή ανάμεσα στην πολιτική κριτική και τη στοχοποίηση.
Τις εσωκομματικές εξελίξεις επιτάχυναν οι πρόσφατες δηλώσεις του γαλάζιου βουλευτή περί «φωτογραφικού διαγωνισμού», για την ανάθεση των κυλικείων στα υπουργεία Υγείας και Πολιτισμού, παρότι για το συγκεκριμένο ζήτημα είχε καταθέσει ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη και έλαβε τις απαντήσεις, ήδη από τον Ιούλιο.
Ο βουλευτής έβαλε στο στόχαστρο συγκεκριμένα τρεις υπουργούς σε ένα 24ωρο: τον Κωστή Χατζηδάκη με την αιχμή «πρέπει να έχεις δουλέψει στη ζωή σου για να καταλάβεις τον πολίτη», τον Άδωνη Γεωργιάδη για τις αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων και τη Λίνα Μενδώνη για τα κυλικεία σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.
Πάντως, τα όρια της κόντρας με το Μέγαρο Μαξίμου, φαίνεται πως ο Αιτωλοακαρνάνας βουλευτής τα είχε δοκιμάσει και στο παρελθόν, όταν καταψήφισε το νόμο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών αλλά και όταν στάθηκε απέναντι με ενστάσεις για το ζήτημα του δικαστικού χάρτη χάρη της χώρας, παρότι στο τέλος υπαναχώρησε.
Η πιο επικριτική του στάση όμως, καταγράφηκε μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου που είχε ασκήσει δριμεία κριτική στην κυβερνητική πολιτική και το επιτελικό κράτος.
Οι δηλώσεις του Μάριου Σαλμά
Ο Μάριος Σαλμάς μετά την παρουσία του στην επιτροπή δεοντολογίας της ΝΔ, όπου σύμφωνα με πληροφορίες έμεινε λιγότερο από 5 λεπτά και η οποία αποφάσισε τη διαγραφή του από το κόμμα, όπως είπε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Αν με διαγράφει ο κύριος Μητσοτάκης γιατί μίλησα για τις περιουσίες που χάνονται από τα κόκκινα δάνεια.
Αν με διαγράφει επειδή αντιτάχθηκα στην γουοκ ατζέντα για τα ομόφυλα ζευγάρια.
Αν με διαγράφει γιατί παρουσία του διαφώνησα για τον τρόπο λήψης της απόφασης από το επιτελικό κράτος ερήμην των βουλευτών. Αν με διαγράφει γιατί του του ζήτησα να ελέγξει τα καρτέλ στην ακρίβεια.
Αν με διαγράφει γιατί του επισήμανα την ανάγκη να στραφούμε στους πολλούς , τότε είναι τιμή μου.
Αν με διαγράφει για να στείλει μήνυμα σε άλλους, είναι απαράδεκτο. Αν όμως ως πρόφαση για την διαγραφή μου χρησιμοποιείται το γεγονός ότι παρουσία του αλλά και στην βουλή θεσμικά ανέδειξα φωτογραφικό διαγωνισμό του υπουργείου Πολιτισμού που σκανδαλωδώς ανατέθηκε σε μια εταιρεία, χωρίς συναγωνισμό και στην ελάχιστη τιμή, τότε θέλω να θυμίσω και να δηλώσω ότι ο έλεγχος των υπουργών από τους βουλευτές αλλά και η απεριόριστη ελευθερία λόγου και κρίσης τους είναι συνταγματικό δικαίωμα και δεν συνιστά λόγο διαγραφής».
Σε ερώτηση αν σκοπεύει να παραδώσει την έδρα απάντησε με ερώτηση λέγοντας:
«Νομίζετε πως πρέπει να εγκαταλείψω τον αγώνα για τους πολλούς;».