Επιχειρήσεις

ΔΕΗ Ανανεώσιμες -EWT-RENVEST “Repowering” σε 9 νησιά του Αιγαίου προσφέρουν 54.000 MWh ετησίως

Σε εορταστικό κλίμα, παρουσία εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας, της περιφέρειας, της τοπικής αυτοδιοίκησης και στελεχών του κλάδου ενέργειας, πραγματοποιήθηκε στις 15 Ιουλίου η εκδήλωση για την ολοκλήρωση του πρώτου έργου Repowering στην Ελλάδα σε 9 νησιά του Αιγαίου.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν από πλευράς τους η κ. Ρ. Σαββάκη, Senior Economic Policy Officer εκ μέρους της πρέσβειρας της Ολλανδίας κ. S. Terstal, ο κ. Σ. Οικονόμου, Πρόεδρος του ΚΑΠΕ, ο κ. Κ. Μαύρος, Δ/νων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, ο κ. C. Kok, Δ/νων Σύμβουλος της EWT και ο κ. Δ. Καραγκουλές, Γενικός Διευθυντής της RESINVEST. Τον συντονισμό της εκδήλωσης πραγματοποίησε η δημοσιογράφος κ. Μ. Νικόλτσιου.

Η EWT μέσω δημόσιου ανοικτού διαγωνισμού ανέλαβε για λογαριασμό της ΔΕΗ
Ανανεώσιμες, τη μελέτη, προμήθεια, μεταφορά, εγκατάσταση, θέση σε λειτουργία και
συντήρηση 10 Αιολικών Πάρκων συνολικά 22 Ανεμογεννητριών συνολικής ισχύος
19,8MW σε 9 νησιά του Αιγαίου και συγκεκριμένα στην Εύβοια, Ικαρία, Κάρπαθο,
Ψαρά, Λέσβο Λήμνο, Σάμο, Χίο και Μύκονο, ενώ ο ελληνικός όμιλος RESINVEST
ανέλαβε ως κύριος εργολάβος το project management για τη μεταφορά και ανέγερση των ανεμογεννητριών. Τα έργα υποδομής ανατέθηκαν στην κοινοπραξία Electromec-Nostira σε συνεργασία με τη RESINVEST.

Οι ανάδοχοι κατασκεύασαν ταυτόχρονα και τα 10 Αιολικά πάρκα, με ενεργά εργοτάξια σε όλα τα νησιά, παρά τις πολυάριθμες δυσκολίες που αντιμετώπισαν. Στις σημαντικές επιτυχίες του έργου συγκαταλέγονται η εφαρμογή ιδιαίτερα απαιτητικής και σύνθετης τεχνικά λύσης για τη μεταφορά του εξοπλισμού στο Μελανιό της Χίου μέσω προσαιγιάλωσης, για την οποία κατασκευάστηκε προσωρινή ράμπα 36 μέτρων εντός της θάλασσας. Επίσης, ειδική διαχείριση των Ανεμογεννητριών χρειάστηκε να πραγματοποιηθεί στο Απολιθωμένο δάσος στο Σίγρι της Λέσβου, καθώς σε 3 θεμέλια βρέθηκαν συνολικά 650 ευρήματα όπου με ιδιαίτερη προσοχή και επιμέλεια μεταφέρθηκαν στο Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους σε ειδικά διαμορφωμένο εκθεσιακό χώρο. Τέλος, πρόκληση αποτέλεσε η έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου εξαιτίας της δυσμενούς συγκυρίας έλλειψης σημαντικών υλικών για την κατασκευή
των δικτύων διασύνδεσης, μηχανημάτων και προσωπικού λόγω των διαδοχικών lockdowns.

διάβασε και αυτό  Θοδωρής Κυριακού στον Antenna τα Village

Παρά τις δυσκολίες, η EWT και η RESINVEST κατάφεραν να διαχειριστούν όλα τα θέματα που προέκυψαν και αυτή τη στιγμή 22 Ανεμογεννήτριες της EWT βρίσκονται σε λειτουργία και παράγουν παραπάνω από 54.000 MWh ετησίως, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα κατά περίπου 15.500 τόνους ετησίως. Η καλή λειτουργία τους έχει διασφαλιστεί μέσω μιας 14ετούς σύμβασης συντήρησης.

Σε όλα τα νησιά πραγματοποιήθηκε περιβαλλοντική διαχείριση του αποξηλωθέντος
εξοπλισμού. Επίσης, σύμφωνα με το ισχύων θεσμικό πλαίσιο έγινε η μεταφορά τους σε ειδικά κέντρα διαχείρισης. Τέλος, για πρώτη φορά όλα τα έργα υποδομής είναι
πιστοποιημένα ως προς την ποιότητα κατασκευής τους από ανεξάρτητο φορέα (BoP
Certification).

Στόχος του Repowering είναι η καλύτερη αξιοποίηση του ήδη εγκατεστημένου εξοπλισμού, του ενεργειακού δυναμικού και της μεταγενέστερης τεχνολογίας, που μέσω των σύγχρονων ανεμογεννητριών προσφέρουν μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση και καλύτερα αποτελέσματα.

Στην ομιλία του ο κ. Μαύρος ανέφερε «η ολοκλήρωση της πρώτης ανακαίνισης αιολικών πάρκων στη χώρα μας καταδεικνύει την αποφασιστικότητα της εταιρείας και ανοίγει τον δρόμο για μια νέα αγορά, αυτή του Repowering.»

Ο κ. Δημήτρης Καραγκουλές αφού περιέγραψε αρχικά την επιτυχή ολοκλήρωση ενός
καθόλα σύνθετου έργου παράλληλης ανέγερσης 10 Α.Π. που αποτέλεσαν και το πρώτο έργο repowering τέτοιας έκτασης στην Ελλάδα, εν συνεχεία τόνισε την  επιτακτική ανάγκη να παρθούν  άμεσα μέτρα στήριξης και  ενθάρρυνσης του repowering στην Ελλάδα, που θα μπορούσαν  να καλύψουν από μόνα τους στόχους του ΕΣΕΚ, χωρίς ουσιαστικά πρόσθετες περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Ζήτησε τέλος την επικαιροποίηση του Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού με στόχο την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων της χώρας στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, με στόχο η Ελλάδα την επόμενη δεκαετία να γίνει βασικός εξαγωγέας πράσινης ενέργειας.

διάβασε και αυτό  Πασχαλινές αλλαγές στο ωράριο κυκλοφορίας

Ο κ. Carel Kok, Διευθύνων Σύμβουλος της EWT ανέφερε στον λόγο του «ως
νεοεισερχόμενος στην EWT, είμαι απόλυτα ικανοποιημένος βλέποντας την εξαιρετική
ομαδική εργασία, την τεχνική κατάρτιση των ανθρώπων, την ικανότητα να ξεπερνούν τα προβλήματα και την άριστη συνεργασία. Είμαι περήφανος για όλα όσα καταφέραμε μαζί και είμαι πεπεισμένος ότι οι ανεμογεννήτριες μας μαζί με το νέο μας μοντέλο κλάσης ΙΑ, , είναι τέλεια σχεδιασμένες για να ανταποκρίνονται στις προκλήσεις και το φιλόδοξο πλάνο για το Repowering του Αιγαίου».

Σχετικά με τις εταιρείες:
EWT

Η EWT αποτελεί τον κορυφαίο προμηθευτή ανεμογεννητριών για την τοπική παραγωγή και διανομή ενέργειας. Προσφέρει ανεμογεννήτριες ονομαστικής ισχύος από 250 kW έως 1 MW, με προηγμένη τεχνολογία άμεσης μετάδοσης κίνησης, μεγάλο ιστορικό επιδόσεων, και παρουσία σε όλη την Ευρώπη, Αμερική, και Ασία. Στην τεχνογνωσία της EWT περιλαμβάνονται έργα μεσαίου μεγέθους για ιδιο κατανάλωση και παραγωγή για άμεση πώληση, καθώς και για λύσεις εκτός δικτύου ή και μικροδικτύων. Για να μάθετε περισσότερα για την εταιρεία, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα

RESINVEST

H RESINVEST είναι ελληνική ενεργειακή εταιρεία, που δραστηριοποιείται στους τομείς της ανάπτυξης, κατασκευής, συντήρησης και λειτουργίας έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) και εξοικονόμησης ενέργειας. Διαθέτοντας σημαντική εμπειρία και εξειδίκευση στα πλέον περίπλοκα και απαιτητικά έργα, η εταιρεία υλοποιεί ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων και προσφέρει εξατομικευμένες λύσεις εξοικονόμησης σε σημαντικούς ενεργοβόρους καταναλωτές.

άρθρο της Χαϊγκουή Κουντακτζιάν Corporate Communications Manager

 

Facebook Comments BoxΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Απάντηση

Recommended
Ένοπλη ληστεία σημειώθηκε σήμερα, Πέμπτη, το πρωί σε υποκατάστημα τράπεζας…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Αρέσει σε %d bloggers: