Κόσμος

Copernicus: Οι φωτιές του καλοκαιριού προκάλεσαν εκπομπές – ρεκόρ διοξειδίου του άνθρακα

Στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που προκλήθηκαν από τις φωτιές του καλοκαιριού και όπως τονίζει «έφθασαν σε επίπεδα ρεκόρ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο» αναφέρεται η υπηρεσία γεωεπισκόπησης της ΕΕ Copernicus σε ανακοίνωση που εξέδωσε επιρρίπτοντας την ευθύνη στην κλιματική υπερθέρμανση.

«Είναι ανησυχητικό το ότι οι πιο ξηρές και πιο θερμές περιφερειακές συνθήκες -που προκλήθηκαν από την κλιματική υπερθέρμανση- καθιστούν πιο εύφλεκτη τη βλάστηση και αυξάνουν τον κίνδυνο πυρκαγιών. Αυτό οδήγησε σε πολύ έντονες και με γρήγορη ανάπτυξη πυρκαγιές», ανέφερε ο Μαρκ Πάρινγκτον, επιστημονικός διευθυντής στην Copernicus όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Και άλλες πυρκαγιές αναμένονται σε όλο τον κόσμο τις ερχόμενες εβδομάδες, ενώ η εποχή των πυρκαγιών στην Αμαζονία και τη Νότια Αμερική συνεχίζει να είναι σε εξέλιξη» συμπλήρωσε.

Στη διάρκεια αυτής της περιόδου πυρκαγιών που πλήττει το βόρειο ημισφαίριο από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο, ο Ιούλιος κατέγραψε ένα παγκόσμιο ρεκόρ αφότου ξεκίνησαν αυτές οι δορυφορικές παρατηρήσεις, με 1.258 μεγατόνους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, από τους οποίους οι περισσότεροι από τους μισούς αποδίδονται σε πυρκαγιές στη Βόρεια Αμερική και στη Σιβηρία.

Όπως διευκρινίζει σε ανακοίνωσή της η Copernicus νέο ρεκόρ σημειώθηκε τον Αύγουστο, με 1.384,6 μεγατόνους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Καθ΄όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, παρατηρήσαμε τη δραστηριότητα των δασικών πυρκαγιών στο βόρειο ημισφαίριο. Αυτό που φάνηκε να είναι ασυνήθιστο, είναι ο αριθμός των πυρκαγιών, το μέγεθος των ζωνών τις οποίες έκαψαν, η έντασή τους και η επιμονή τους» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Μαρκ Πάρινγκτον.

Ιδιαίτερα στη βορειοανατολική Σιβηρία, στη Δημοκρατία Σαχά, η εποχή των πυρκαγιών, όπως επεσήμανε ήταν ασυνήθιστη «σε μέγεθος και επιμονή εστιών» καθώς ξεκίνησε στις αρχές του Ιουνίου.

διάβασε και αυτό  Σε τεράστιο σκάνδαλο εξελίσσεται η υπόθεση της κλοπής αρχαιοτήτων αμύθητης αξίας, από τις αποθήκες του Βρετανικού Μουσείου.

«Είναι μια παρόμοια ιστορία στη Βόρεια Αμερική, σε ορισμένα τμήματα του Καναδά, στον βορειοδυτικό Ειρηνικό και στην Καλιφόρνια που βλέπουν μεγάλες δασικές πυρκαγιές από τα τέλη Ιουνίου και τις αρχές Ιουλίου και είναι ακόμη σε εξέλιξη», σημείωσε ο Μαρκ Πάρινγκτον.

Το δυτικό τμήμα της Βόρειας Αμερικής επλήγη ιδιαίτερα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, κυρίως με την πυρκαγιά Ντίξι που είναι μία από τις πιο σημαντικές που έχουν καταγραφεί ποτέ στη ιστορία της Καλιφόρνιας.

Ενώ η νοτιοανατολική Ευρώπη υφίστατο ένα παρατεταμένο κύμα καύσωνα, επλήγη επίσης η Μεσόγειος, από την Ελλάδα και την Ιταλία μέχρι την Αλβανία, την Ισπανία ή ακόμη την Τουρκία, μια χώρα όπου τα δεδομένα έδειξαν μια καθημερινή ένταση των πυρκαγιών χωρίς προηγούμενο από το 2003.

Όλες αυτές οι πυρκαγιές έχουν σημαντική επίπτωση στην ποιότητα του αέρα των πληγεισών περιοχών και πέρα από αυτές. Για παράδειγμα ένα νέφος καπνού από τη Βόρεια Αμερική έφθασε στα βρετανικά νησιά στα τέλη Αυγούστου προτού διασχίσει ολόκληρη την Ευρώπη, σημειώνει η Copernicus.

Facebook Comments Box

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: