Πραγματικά οι αρμοδιότητές μου σχετίζονται άμεσα με την καθημερινότητα, ξεκινώντας από το ρόλο μου ως αντιδήμαρχος Διοικητικών Θεμάτων που αφορά όλο το ανθρώπινο δυναμικό του δήμου μας. Η όποια δράση σε αυτό τον τομέα είναι κάτι που δεν φαίνεται
άμεσα στους δημότες αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς από αυτό το δυναμικό εξαρτάται η εξυπηρέτηση των δημοτών μας. Περαιτέρω έχω και την αρμοδιότητα της Διεύθυνσης Δημοτικών Προσόδων του Δήμου μας, που περιλαμβάνει την είσπραξη του ΤΑΠ, το κοιμητήριο, τις λαϊκές αγορές και αρκετά ακόμα αντικείμενα μεταξύ τους και τα δημοτικά τέλη.
Μπορείτε να μας διευκρινήσετε τι περιλαμβάνουν τα Δημοτικά Τέλη ;
Τα Δημοτικά Τέλη αποτελούνται από τα Τέλη Καθαριότητας (ΔΤ) και το Φόρο Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων (ΔΦ). Αυτά εισπράττονται σαν ενιαίο ανταποδοτικό τέλος και βαραίνουν κάθε ακίνητο που βρίσκεται εντός της διοικητικής περιφέρειας των Δήμων σε κάθε δήμο της χώρας. Όπως ανέφερα είναι ανταποδοτικά. Ευθύνη μας λοιπόν είναι, για αυτά τα τέλη που χρεώνονται στους λογαριασμούς των κατοίκων και των επιχειρηματιών της πόλης μας, να ανταποδώσουμε σε υπηρεσίες αποκομιδής, διαχείρισης των απορριμμάτων, καθαριότητα της πόλης μας, των πλατειών και του συνόλου των κοινοχρήστων χώρων, και του φωτισμού.
Ο Δήμος Καλλιθέας κυρία Ευτυχιάδου όμως σύμφωνα με την προηγούμενη διοίκηση διαθέτει πλεόνασμα. Γιατί λοιπόν εσείς αυξάνετε τα τέλη ενώ υπάρχει πλεόνασμα;
Κατά αρχάς να απαντήσω σχετικά με αυτό το περιβόητο πλεόνασμα. Εκ του νόμου, όλοι οι Δήμοι είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν ανά πάσα στιγμή στα ταμεία τους τα χρήματα που χρειάζονται για να καλύψουν μισθούς εργαζομένων δύο μηνών και απαραιτήτως τα
χρήματα που απαιτούνται για τις τρέχουσες ανάγκες και τις ενεργές συμβάσεις. Το να λέμε λοιπόν ότι έχουμε πλεόνασμα όπως ισχυρίζεται η αντιπολίτευση, είναι σαν να λέει ένας μισθωτός την 1 η του μήνα που μπήκε ο μισθός του ότι έχει πλεόνασμα, παρόλο που θα πρέπει να πληρώσει το φροντιστήριο του παιδιού του, τη ΔΕΗ, να πάει σουπερ μάρκετ, να βάλει βενζίνη στο αμάξι του κλπ. Απαντώ λοιπόν ξεκάθαρα ότι είμαστε ένας υγιής δήμος γιατί αν δεν διαθέταμε χρήματα για τις τρέχουσες δαπάνες και τους μισθούς θα έπρεπε να κηρύξουμε πτώχευση, αλλά αυτό δεν μπορεί να βαφτίζεται πλεόνασμα όπως επιμένει να ισχυρίζεται η αντιπολίτευση.
Ως προς το δεύτερο μέρος της ερώτησή σας. Εξετάζοντας με την υπηρεσία τις ανάγκες που χρειάζεται να καλύψουν μέσα στο επόμενο έτος τα ανταποδοτικά μας τέλη, διαπιστώσαμε ότι υπήρχε από την προηγούμενη διοίκηση ένας εσωτερικός δανεισμός αξίας 914.000 €
από το 2022. Δεν παρανόμησε η προηγούμενη διοίκηση, υπήρχε νόμος που της έδινε αυτό το δικαίωμα, ο ίδιος όμως αυτός νόμος ορίζει ότι το ποσό του δανεισμού πρέπει να επιστραφεί μέσα στα επόμενα πέντε έτη πάλι από τα ανταποδοτικά τέλη.
Ο δανεισμός αυτός καθώς έγινε το 2022, μπορούσε να ξεκινήσει να αποπληρώνεται σταδιακά από το επόμενο έτος, όμως δεν έγινε καμία τέτοια ενέργεια από την προηγούμενη διοίκηση.
Ως εκ τούτου και αναγνωρίζοντας την κατάσταση που υπάρχει στη κοινωνία και την πόλη μας, δεν προβαίνουμε σε αιφνιδιαστικές αυξήσεις πενταπλάσιες και εξαπλάσιες του 5% των ΔΤ, όπως αυτή τη στιγμή συμβαίνει σε άλλους δήμους της Αττικής και της Ελλάδας,
αλλά επιλέγουμε με αυτή τη μικρή αναπροσαρμογή, τη σταδιακή αποπληρωμή του δανείου μέσα στην επόμενη τριετία όπως ορίζεται από το Νόμο.
Για να καταλάβετε το οικονομικό μέγεθος αυτής της αύξησης των ΔΤ, η επιβάρυνση του 5% σε ένα μεγάλο διαμέρισμα είναι
της τάξης των περίπου 50 λεπτών του ευρώ το μήνα, δηλαδή 6€ το χρόνο. Παράλληλα με το νέο κανονισμό των ΔΤ, μεριμνούμε και εξισώνουμε από το νέο έτος, τις απαλλαγές των πολύτεκνων οικογενειών με αυτές των τριτέκνων, ενώ με ιδιαίτερη φροντίδα προς τις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις της πόλης μας, εφαρμόζουμε έκπτωση -30% στα ΔΤ για κάθε κατάστημα κάτω των 50 τετραγωνικών.
Κλείνοντας τη συζήτησή μας κυρία Ευτυχιάδου, την οποία θα συνεχίσουμε κάποια στιγμή και για τις άλλες αρμοδιότητές σας, σύμφωνα με τα όσα αναφέρατε παραπάνω πρωτεύων σε εσάς είναι η σωστή διαχείριση που να έχει αντίκτυπο στους κατοίκους και τους επιχειρηματίες της πόλης.
Σωστή και χρηστή διαχείριση κύριε Μπιζιώτα, εμείς αντιλαμβανόμαστε το ρόλο μας ως ρόλο ευθύνης και όχι ως ρόλο εξουσίας και έτσι διοικούμε. Σας ευχαριστώ.