Ένα βιβλίο κι ένας συγγραφέας. Το βιβλίο: ‘Η Καλλιθέα του χθες και του σήμερα’, κι ο εκδότης : Χρήστος Παπάζογλου. Και οι δύο έχουν επέτειο, εφόσον τώρα Αύγουστο του 2020 συμπληρώνονται 20 χρόνια από την κυκλοφορία του βιβλίου και ταυτόχρονα 6 μήνες από τον θάνατο του συγγραφέα. Χρήστος Παπάζογλου, εκδότης , συγγραφέας και δημοσιογράφος. Μια από τις σημαντικότερες μορφές του 20 ου αιώνα στην πόλης μας. Μικρασιατικής καταγωγής γεννήθηκε κι έζησε όλη του τη ζωή εδώ στην Καλλιθέα πόλη που λάτρευε και υπηρέτησε ποικίλως. Η μεγαλύτερη δε προσφορά του υπήρξε η έκδοση της εφημερίδας ‘Έρευνα Καλλιθέας’, εφημερίδα που ‘έγραψε’ ιστορία στην πόλη μας, τοπική εφημερίδα από τις πλέον έγκρυτες κι αντικειμενικές χωρίς δεσμεύσεις και
υψηλού επιπέδου. Η εφημερίδα ‘Ερευνα Καλλιθέας’ κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1959 συνεχίζοντας χωρίς καμία διακοπή την λειτουργία της σχεδόν μέχρι τον θάνατο του εκδότη της Χρ. Π. Είχα την μεγάλη τύχη να ενταχθώ στον κατάλογο των συνεργατών της εφημερίδας για 15 κι ίσως περισσότερα χρόνια και το θεωρώ μεγάλη μου τιμή γιατί η εφημερίδα αυτή υπήρξε πρότυπο αδέσμευτης κι ανεξάρτητης εφημερίδας κι αυτό γιατί ο εκδότης
της υπηρετούσε πιστά το δόγμα της έγκυρης ενημέρωσης με επαγγελματικό ήθος χωρίς εξαρτήσεις.Ανήκε στη γενιά των παλιών καλών δημοσιογράφων που θεωρούσαν υπόδειγμα δημοκρατίας την ελευθερία του τύπου.
Ο εκδότης και συγγραφέας Χρήστος Παπάζογλου απεβίωσε στις 6 Αυγούστου του 2020, ετάφη στο κοιμητήριο της Καλλιθέας και μόλις συμπληρώθηκαν 6 μήνες από τον θάνατο του.
Το βιβλίο: ‘Η Καλλιθέα του χθες και του αύριο’. / έκδοση: ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΛΛΙΘΕΑ/2000. Ναι, μόλις συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από την έκδοση αυτού του βιβλίου, βιβλίο ντοκουμέντο για την πόλη της Καλλιθέας.
Ο Χρήστος Παπάζογλου κατόρθωσε μετά από πολυετείς έρευνες να συγκεντρώσει υλικό για την συγγραφή του βιβλίου με αφετηρία την ίδρυση του πρώτου οικισμού της Καλλιθέας μέχρι το 2000. Ιστορία, λαογραφία, πολιτική. Το πιο αντιπροσωπευτικό βιβλίο για την πόλη της Καλλιθέας,την γενέθλια πόλη του πού ο συγγραφέας αγαπούσε με πάθος. Σε αυτό το βιβλίο-αντίτυπο του διαθέτει η Δημ. Βιβλιοθήκη της πόλης-, προστρέχουν όλοι οι ερευνητές που τους απασχολεί η πόλη της Καλλιθέας. Ολόκληρη η ιστορία της Καλλιθέας μας, από τότε που ήταν οικισμός (1885), από τότε που ήταν κοινότητα (1925), και τέλος από τότε που έγινε δήμος (1933), είναι αποτυπωμένη στο υπό τον τίτλο “Η ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΤΟΥ ΧΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ” βιβλίο του Παπάζογλου Χρήστου, το οποίο μάλιστα προλογίζουν δίνοντάς του συγχαρητήρια για το τεράστιο αξιολογότατο αυτό έργο του ο τέως δήμαρχος Καλλιθέας κύριος Κώστας Ασκούνης, ο τέως δήμαρχος κύριος Γιώργος Κυριόπουλος, καθώς και ο τέως αντιδήμαρχος και πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του δήμου μας κύριος Θεόδωρος Ψαλιδόπουλος.
Το βιβλίο, ορόσημο και σταθμός για την πόλη μας το οποίο κι αναζητούν πολλοί , έχει εξαντληθεί προ πολλού και τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Χρήστος Παπάζογλου ερευνούσε για χορηγό για την επανέκδοση του. Δυστυχώς δεν πρόλαβε. Προσωπικά, σαν παλιά συνεργάτης της εφημερίδας ‘Έρευνα Καλλιθέας’ και μια από αυτούς που θα συνεργαζόμαστε με τον αείμνηστο εκδότη για την συμπληρωματική ύλη του βιβλίου , προτίθεμαι κατόπιν συννενόησης με τις κόρες του εκλιπόντα να υποβάλω αίτημα στα Πολιτιστικά του Δήμου μας για την έκδοση ανανεωμένης β’ έκδοσης του βιβλίου με χορηγία του Δήμου μας. Ύψιστος φόρος τιμής στον εκλιπόντα ευπατρίδη συμπολίτη μας.
Εδώ, να σημειώσω ότι ο Χρήστος Παπάζογλου, πολυσχιδής προσωπικότητα, είχε εκδώσει ακόμη μια σειρά βιβλίων, δυστυχώς όλα εξαντλημένα. Σας δίνω αυτούς τους δύο τίτλους βιβλίων του που είχα την τιμή να μου προσφέρει για να τους ασκήσω κριτική : ‘Παιχνίδια της εποχής μου’/ βιβλίο για τα παιχνίδια που έπαιζαν στους δρόμους και τις αλάνες της Καλλιθέας τα παιδιά μετα την κατοχή και το ‘Μετά από 43 χρόνια’ / μυθιστόρημα/2007.
Τασσώ Γαΐλα
Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.
Καλησπέρα σας
Ψάχνω παλιά τεύχη της εφημερίδας “Έρευνα Καλλιθέας”. Μήπως μπορείτε να με ενημερώσετε αν υπάρχει αρχείο και σε ποιόν μπορώ να απευθυνθώ;
Ευχαριστώ, Γ. Μεταξάς, 6932668039