Ελλάδα

Η Χειμάρα έχει Έλληνα Δήμαρχο τον Φρέντι Μπελέρη με 61%

 Ο Φρέντι Μπελέρης νίκησε τον εκλεκτό του Έντι Ράμα και εξελέγη δήμαρχος στη Χειμάρρα παρά την προσπάθεια των Αλβανών να αλλοιώσουν τους εθνοτικούς συσχετισμούς στην περιοχή εις βάρος των Ελλήνων.

Όπως σχολιάζουν πολιτικοί κύκλοι προσκείμενοι των ομογενών της Β. Ηπείρου, εάν ο σημερινός δήμος Χειμάρρας, εκτεινόταν στα όρια που είχε έως το 2015 και τον αλβανικό «Καλλικράτη» η διαφορά του Φρέντι Μπελέρη με τον εκλεκτό του Ράμα -απερχόμενο δήμαρχο- Γκιόργκι Γκόρο, θα άγγιζε τις 870 ψήφους.

Το αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής, συνεχίζουν οι ίδιοι κύκλοι, δηλαδή η διαφορά μόλις 19 ψήφων, με την οποία νίκησε ο ομογενής Φρέντι Μπελέρη αφορά τον διευρυμένο δήμο Χειμάρρας, όπως προέκυψε μετά τη συνένωση των παλαιότερων δήμων Χειμάρρας, Λουκόβου και Βράνισας.

Τότε η συνένωση Χειμάρρας και Λουκόβου με τη Βράνισα, όπου οι κάτοικοι είναι στη πλειοψηφία τους Αλβανοί μουσουλμάνοι, είχε καταγγελθεί από τους ομογενείς σαν προσπάθεια αλλοίωσης των εθνοτικών συσχετισμών εις βάρος τους.

Σύμφωνα με τα τελικά επίσημα στοιχεία:

στην Δ.Ε. Χειμάρρας ο Μπελέρης έλαβε 2.446 ψήφος (61%) σε σχέση με τον Γκιόργκι Γκόρο που έλαβε 1.576 (39%),
στην Δ.Ε. Λουκόβου ο Γκόρο τερμάτισε πρώτος με 1.270 ψήφους (51%), έναντι 1.200 ψήφων του (49%) Μπελέρη.

στην Δ.Ε. Βράνιστας υπερίσχυσε ο Γκόρο με 972 ψήφους (84%) σε σχέση με τον Μπελέρη που έλαβε μόλις 191 ψήφους (16%)

στο Λούκοβο, όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι ομογενείς, η διαφορά ανάμεσα σε Γκόρο και Μπελέρη άγγιξε τις 70 ψήφους υπέρ του απερχόμενου δημάρχου.

 

Αλβανία, Χειμάρρα, Δημοτική Ενότητα Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρης, Δήμαρχος, Έντι Ράμα,

 

Όπως αναφέρουν συνεργάτες του Φρέντι Μπελέρη, εκφοβισμός και απειλές από το Σοσιαλιστικό Κόμμα υπήρξαν κυρίως στην Βράνισα, με αποτέλεσμα να πάρει «κεφάλι» ο Γκόρο.

διάβασε και αυτό  Το Φθινόπωρο έρχεται από Πέμπτη με βροχές και καταιγίδες

Ωστόσο, δεν ήταν λίγοι αυτοί που αψήφησαν τον Ράμα και στήριξαν στην κάλπη τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης, συμβάλλοντας καθοριστικά στην τελική του νίκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σημαντικό ρόλο έπαιξαν βέβαια και οι Χειμαρριώτες που ταξίδεψαν από την Ελλάδα και άλλες χώρες του εξωτερικού για να στηρίξουν την υποψηφιότητα Μπελέρη. Υπολογίζονται άνω των 1.200 ατόμων.

Ο αλβανικός «Καλλικράτης»

Ο αλβανικός «Καλλικράτης» ψηφίστηκε το 2016 με εμπνευστή τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα. Αν η συνένωση της Χειμάρρας με το Λούκοβο θεωρήθηκε φυσιολογική για πολλούς λόγους -εθνική, πολιτισμική, θρησκευτική συγγένεια και κοινή οικονομική ζωή- η «σφήνα» της Βράνισας, με μουσουλμανικό πληθυσμό στην πλειοψηφία, στόχο την χειραγώγηση της ελληνικής πλειοψηφίας. Αυτό αποδείχτηκε και στις εκλογές που ακολούθησαν.

Από τα αποτελέσματα της Κυριακής στην Χειμάρρα εκτιμάται ότι υπάρχουν Αλβανοί μουσουλμάνοι που επιζητούν καλύτερες συνθήκες ζωής στον τόπο τους, με ανύπαρκτες υποδομές και με τη μετανάστευση να χτυπάει «κόκκινο», και στήριξαν δυνατά Μπελέρη.

Επίσης από τα αποτελέσματα προκύπτει ότι υπήρξε και μερίδα ομογενών που επέλεξε να δώσει «άλλοθι» στον Ράμα για την πολιτική του στην περιοχή, στηρίζοντας στην κάλπη τον εκλεκτό του Γκόρο.

Και στους μεν και στους δε, αναφέρθηκε στο πρώτο μήνυμα μέσα από τη φυλακή ο νέος δήμαρχος Χειμάρρας. «Νίκησε η Δημοκρατία. Κέρδισε η Χιμάρα. Ευγνωμονώ όσους επέδειξαν λεβεντιά. Συμμερίζομαι όσους υπέκυψαν στην τρομοκρατία. Σήμερα δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, όλοι οι πολίτες της Χιμάρας και εγώ ως Δήμαρχος πρώτος μεταξύ ίσων περπατάμε ενωμένοι για να γίνουμε ακόμα πιο δυνατοί, υπερασπιζόμενοι την Δημοκρατία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα».

Facebook Comments Box

Απάντηση