Εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση μεταναστών και στην κατάρτιση πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων εξάρθρωσε η Ελληνική Αστυνομία στην Αθήνα, με τα παράνομα κέρδη να εκτιμώνται ότι ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο ευρώ.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν τέσσερα άτομα, όλοι αλλοδαποί ηλικίας 35 έως 47 ετών, ενώ εντοπίστηκαν διαμερίσματα που λειτουργούσαν ως «άτυποι ξενώνες» (safehouses) αλλά και πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια παραγωγής πλαστών εγγράφων.

 

Ο τρόπος δράσης της οργάνωσης

Σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα, τα μέλη της οργάνωσης μετέφεραν μετανάστες αρχικά αεροπορικώς σε χώρες κοντά στην Ελλάδα και στη συνέχεια εκείνοι περνούσαν πεζοί τα σύνορα. Ακολουθούσε μεταφορά τους με λεωφορεία ΚΤΕΛ προς την Αθήνα, όπου τους παραλάμβανε μέλος του κυκλώματος και τους οδηγούσε σε ασφαλή καταλύματα.

Παράλληλα, η οργάνωση κατασκεύαζε και διέθετε πλαστά διαβατήρια και βίζες, τα οποία χρησιμοποιούνταν για την παράνομη έξοδο των μεταναστών προς ευρωπαϊκές χώρες.

«Τιμές» έως 10.000 ευρώ ανά άτομο

Το κύκλωμα φέρεται να αποκόμιζε από 5.000 έως 10.000 ευρώ για κάθε διακινούμενο άτομο, ποσό που περιλάμβανε μεταφορά, διαμονή και την έκδοση πλαστών εγγράφων.

Συνολικά, εκτιμάται ότι πραγματοποιήθηκαν τουλάχιστον 203 παράνομες μεταφορές, με το συνολικό οικονομικό όφελος να υπερβαίνει το 1 εκατομμύριο ευρώ.

Ευρήματα της ΕΛ.ΑΣ.

Κατά τις έρευνες σε οικίες και χώρους που χρησιμοποιούσε η οργάνωση, οι αρχές εντόπισαν και κατέσχεσαν:

  • πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο πλαστογραφίας
  • 203 πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα
  • σφραγίδες, μήτρες και αυτοκόλλητες βίζες
  • εκτυπωτές, υπολογιστές και εξοπλισμό παραγωγής εγγράφων
  • δεκάδες ταχυδρομικούς φακέλους
  • 18 κινητά τηλέφωνα και χρηματικό ποσό

Σε ένα από τα διαμερίσματα εντοπίστηκαν επίσης επτά αλλοδαποί χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα.

Αστυνομική επιχείρηση

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε από την Υποδιεύθυνση Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Αθηνών, με τη συνδρομή της Europol, στο πλαίσιο ευρωπαϊκών δράσεων κατά της παράνομης μετανάστευσης και της πλαστογραφίας εγγράφων.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο εισαγγελέα.

Από Newsroom