Εκδηλώσεις

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το ΠΟΝΤΙΑΚΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ της ΑΡΓΩ

Την 1η ημέρα, Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου, δόθηκε παράσταση Ποντιακού Θεάτρου. Κωμωδία στην Ποντιακή γλώσσα, στο Δημοτικό Θέατρο της Καλλιθέας, όπου στο τέλος οι θεατές δοκίμασαν Buffet με απολαυστικά Ποντιακά εδέσματα συνοδεία “Ταν” (βλ. πιο κάτω).

Την 2η και 3η ημέρες των Εκδηλώσεων πλημμύρισε η κεντρική πλατεία Καλλιθέας μπροστά στο Ηρώο Ελλήνων του Πόντου, από φίλες και φίλους του Ποντιακού Τριήμερο και της Ποντιακής παράδοσης.

Τα 500 καθίσματα που φρόντισε ο Σύλλογος σε συνεργασία με την Δημοτική Αρχή δεν επαρκούσαν, τουλάχιστον άλλοι τόσοι παρακολούθησαν όρθιοι, με υπομονή και ενδιαφέρον το πλούσιο πρόγραμμα παραδοσιακών χορών και τραγουδιών από συλλόγους Αττικής, όπως η Ένωση Ποντίων Ζωγράφου, η Εύξεινος Λέσχης ”Ο Καπετάν Ευκλείδης” , αλλά και των χορευτικών και αθλητικών επιδείξεων από την Σχολή Χορού του προπονητή Δ. Φωκά, την Ελληνική Ομοσπονδία Wushu Kung Fu και τον Αθλητικό Σύλλογο ”Αετός” Καλλιθέας .

Παρών έδωσαν και οι Έλληνες της Κύπρου με το όμορφο χορευτικό τους σύνολο “Εναλία Γη”, καθώς και εκλεγμένοι Ομογενειακοί εκπρόσωποι από την δοκιμαζόμενη Βόρεια Ήπειρο που απηύθυναν χαιρετισμό στον κόσμο. Την εκδήλωση χαιρέτησε, επίσης, ο καθηγητής Δρ. Ι. Παπαφλωράτος νομικός-διεθνολόγος, συγγραφέας του νέου βιβλίου “Ο Ελληνισμός του Πόντου”.

Παρόν και ο δήμαρχος Δημήτρης Κάρναβος. Στον χαιρετισμό του τόνισε ότι πρόκειται για την πιο μαζική και μακροβιότερη Εκδήλωση της πόλης, αναφέρθηκε στην διαχρονικότητα του πολύτιμου έργου του Παμποντιακού Συλλόγου «η Αργώ» και του Επίτιμου Προέδρου αυτού Χρ. Σοφιανίδη, που προσέφερε στην πόλη ανιδιοτελώς επί τέσσερις θητείες και ως Δημοτικός σύμβουλος και Αντιδήμαρχος. Ανέφερε χαρακτηριστικά πως το ”άνοιγμα” του Κεντρικού πάρκου της πόλης, που υλοποιείται σήμερα από την Δημοτική Αρχή στην πλ. Δαβάκη, ήταν ιδέα και πρόταση υλοποίησης του Αντιδημάρχου Χρ. Σοφιανίδη. Παρόντες στην Εκδήλωση ήσαν και πολλοί Δημοτικοί σύμβουλοι, αντιδήμαρχοι, υποψήφιοι Περιφερειακοί, Δημοτικοί και Διαμερισματικοί σύμβουλοι.

διάβασε και αυτό  Τίνα Τράκου: συναυλίες για καλό σκοπό!

Ο ρόλος του Ποντιακού Τριήμερου είναι αυτός – της μεταλαμπάδευσης της Ταυτότητάς μας, επισήμανε μεταξύ άλλων ο Επίτιμος Πρόεδρος Χρ. Σοφιανίδης σε σύντομη παρέμβασή του για τα προβλήματα της σημερινής κοινωνίας στην Ελλάδα, που εγείρονται με απόλυτη ευθύνη των ”παρδαλών” πολιτικών, κομματικών και κυβερνητικών παρατάξεων. Αναφέρθηκε στις κυβερνητικές ευθύνες για τα άλυτα και διαιωνιζόμενα προβλήματα στην Ελλάδα επιλεκτικά σε βάρος του Ποντιακού Ελληνισμού από την πρώην Σοβιετική Ένωση, αλλά και για υποκρισία μηχανισμών στους ανώτατους κόλπους της ”ελληνικής δικαιοσύνης”, που εμπαίζουν εμφανώς την νοημοσύνη μας με αποσόβηση στα Αρχεία του Αρείου Πάγου διαβόητα ”δύσοσμης” Πρωτόδικης υπόθεσης, που αφορά εκατοντάδες οικογένειες του πιο πάνω Ελληνισμού.

Στην Υπαίθρια βιβλιοθήκη, στο Περίπτερο του Συλλόγου, λειτούργησε Έκθεση βιβλίου για την Ιστορία και Πολιτισμό του Ελληνικού Πόντου. Ενώ, ο κόσμος είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει και την υπαίθρια Ποντιακή κουζίνα με τα γνωστά ”ποντιακά σουβλάκια”, που προσέφερε ο Σύλλογος.

Με μεγάλη επιτυχία δόθηκε η παράσταση ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ θΕΑΤΡΟΥ στο Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας την πρώτη ημέρα των Εκδηλώσεων, Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου.
Η Εκδήλωση επί σκηνής άρχισε με το μικρό χορευτικό του Π.Σ. «Η ΑΡΓΩ» και ποιήματα στην Ποντιακή από τα μικρότερα μέλη της χορευτικής ομάδας.
Μεστό χαιρετισμό, με την ουσιαστική κατάδειξη σύγχρονων προβλημάτων Ποντιακού Ελληνισμού και Ελλάδας, απηύθυνε ο Επίτιμος Πρόεδρος του Συλλόγου, κηρύσσοντας το άνοιγμα των Εκδηλώσεων.
Οι θεατές γέλασαν και ευχαριστήθηκαν με την θεατρική παράσταση-κωμωδία «ο Βέβαιας κι φογάται τη Στοφορίνα» της Ένωσης Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων, σε σκηνοθεσία του Γιάννη Γεωργιάδη.
Στο τέλος απόλαυσαν πλούσιο Buffet με ΣΠΙΤΙΚΑ ΠΟΝΤΙΑΚΑ ΕΔΕΣΜΑΤΑ συνοδεία ”ΤΑΝ” (δροσιστικό αναψυκτικό με βάση το ξίγαλα) , που ετοίμασαν οι εξαίρετες μαγείρισσες – γυναίκες μέλη του Παμποντιακού Συλλόγου «η Αργώ».
Την παράσταση παρακολούθησαν αρκετοί υποψήφιοι Δημοτικοί και Κοινοτικοί σύμβουλοι, μεταξύ αυτών ο Νίκος Παυλίδης και η Δέσποινα Ποντίδου (στο 2ο Διαμέρισμα) στους οποίους έκανε αναφορά ο Επίτιμος Πρόεδρος, αφού εκτός των άλλων μετέχουν ενεργά στο Χορευτικό τμήμα του Π.Σ. «Η Αργώ». Όλοι οι παρόντες υποψήφιοι ήταν στο σύνολό τους από την παράταξη της Δημοτικής Αρχής του Δ. Κάρναβου.

διάβασε και αυτό  Παραβάσεις 2022-23 Αγάπης Αγώνες Τέσσερις κωμωδίες του Σαίξπηρ στο Θεατρικό Αναλόγιο του ΚΠΙΣΝ

Οι Εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν μπροστά στο Ηρώο της κεντρικής πλατείας την 3η ημέρα, Κυριακή 01 Οκτωβρίου, με τον Καλλιτεχνικό Μορφωτικό Σύλλογο Ποντίων «Η Τραπεζούντα» , την Ένωση Ποντίων και Φίλων «Οι Διόσκουροι», την Ελληνική Ομοσπονδία Wushu Kung Fu και τον Αθλητικό Σύλλογο Δάφνης «Η Πηγή του Νεαρού Δάσους», και έκλεισαν με την χορευτική ομάδα του Παμποντιακού Συλλόγου «η Αργώ» και το εθιμικό ”ΧΟΡΌΝ για όλους”.

Στο καλλιτεχνικό και παραδοσιακό πρόγραμμα έλαβαν μέρος ο λυράρης και τραγουδιστής Σύμων Συμεωνίδης με την ορχήστρα του, ο λυράρης και τραγουδιστής Χρήστος Καϊογλίδης από την Θεσσαλονίκη, αλλά και νεότερα αρχόμενα αστέρια του Ποντιακού παραδοσιακού ρεπερτορίου.

Ο Επίτιμος Πρόεδρος, το Συμβούλιο, τα μέλη, εθελοντές και η Νεολαία του Παμποντιακού Συλλόγου “Η Αργώ” ευχαριστούν όλους τους καλεσμένους και φιλοξενούμενους για την συμμετοχή τους, καθώς και τον Δήμαρχο με την Δημοτική Αρχή για την στήριξη του φετινού 38ου Ποντιακού Τριήμερου.

Facebook Comments Box

Απάντηση