Οικονομία

Αναδρομικά 54 μηνών σε χιλιάδες συνταξιούχους: Ξεκινά σήμερα η πληρωμή

Αναδρομικά 54 μηνών, χιλιάδων ευρώ, πληρώνει ο ΕΦΚΑ σε 6.700 συνταξιούχους της Ολυμπιακής μέχρι την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024: Πρόκειται για αναδρομικά από εκκρεμείς επανυπολογισμούς κύριων συντάξεων.

Οι περίπου 6.700 συνταξιούχοι της Ολυμπιακής που θα λάβουν αναδρομικά από τον ΕΦΚΑ θα δουν και αυξημένες συντάξεις σήμερα κατά την πληρωμή των συντάξεων Απριλίου.

Οι επανυπολογισμοί ήταν σε εκκρεμότητα για 54 μήνες, περίπου 4,5 χρόνια, και τώρα εκκαθαρίζονται.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται για αναδρομικά 54 μηνών και το ακριβές ποσό εξαρτάται από την αύξηση της σύνταξης που θα λάβει ο συνταξιούχος. Για παράδειγμα εάν ένας συνταξιούχος δει αύξηση στη σύνταξη του κατά 180 ευρώ τότε θα λάβει αναδρομικά 180Χ54 μήνες = 9.720 ευρώ.

Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί πως υπήρξαν και μειώσεις συντάξεων λόγω επανυπολογισμού για κάποιους συνταξιούχους που έχουν κυρίως πάνω από 40 χρόνια ασφάλισης.

Η διακύμανση των αναδρομικών οφείλεται στις συντάξεις και στο αν και πόση προσωπική διαφορά έχουν οι συνταξιούχοι που πρέπει να μηδενιστεί για να δουν την αύξηση στην τσέπη.

Υπενθυμίζεται ότι οι επανυπολογισμοί στις μεν νέες συντάξεις γίνονται σε όσους αποχώρησαν με 30 έτη ασφάλισης και άνω από 13/5/2016 έως και τις 30/9/2019, ενώ για τις παλαιότερες συντάξεις αφορούν όσους αποχώρησαν με περισσότερα από 30 έτη έως και 12/5/2016.

Επισημαίνεται ότι τα περισσότερα αναδρομικά θα τα λάβουν οι συνταξιούχοι που αποχώρησαν με 35, 38 και 40 έτη ασφάλισης, καθώς σε αυτά τα έτη τα ποσοστά αναπλήρωσης ενισχύθηκαν σημαντικά με τον νόμο Βρούτση. Οι επανυπολογισμοί αυτοί ισχύουν από την 1η Οκτωβρίου 2019 και μετά. Δηλαδή, όσοι περιμένουν αυξήσεις από τον επανυπολογισμό θα τις πάρουν με αναδρομικά άνω των τεσσάρων ετών, 54 μηνών έως τον Απρίλιο (Οκτώβριος 2019 – Απρίλιος 2024).

διάβασε και αυτό  «Είναι δύσκολο να μετατραπούμε σε αστυνόμους για να ελέγχουμε τους πελάτες» λένε οι επιχειρηματίες

Ταυτόχρονα ετοιμάζονται και νέες πληρωμές αυξήσεων και αναδρομικών επανυπολογισμού σε νέους συνταξιούχους (μετά τον Μάιο του 2016) που για διάφορους λόγους έμειναν με τη σύνταξη που πήραν από τον νόμο Κατρούγκαλου χωρίς να επανυπολογιστεί με τους βελτιωμένους συντελεστές του νόμου Βρούτση.

Οι πιο δύσκολες περιπτώσεις είναι αυτές των συντάξεων με παράλληλη ασφάλιση καθώς σε ορισμένα ταμεία (π.χ. ΤΣΑΥ) δεν υπάρχουν ακριβή δεδομένα χρόνων ασφάλισης.

Η αύξηση των συντάξεων λόγω επανυπολογισμού αφορά τέσσερις κατηγορίες συνταξιούχων πριν και μετά τον νόμο Κατρούγκαλου, αλλά και τον νόμο Βρούτση.

Συγκεκριμένα:

  • όσους συνταξιοδοτήθηκαν με λιγότερα από 30 έτη ασφάλισης
  • συνταξιούχους πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου με πάνω από 30 έτη ασφάλισης, χωρίς εφαρμογή των ποσοστών αναπλήρωσης, τόσο του ν. Κατρούγκαλου όσο και του ν. Βρούτση γι’ αυτή την κατηγορία ασφαλισμένων
  • συνταξιούχους μετά τον νόμο Κατρούγκαλου, από 13/5/2016 μέχρι 30/9/2019, με 30 έτη ασφάλισης και άνω, των οποίων η σύνταξη δεν έχει επανυπολογιστεί με τα νέα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Βρούτση
  • συντάξεις γήρατος, χηρείας, συνταξιούχους με παράλληλη ασφάλιση πριν και μετά τον ν. Κατρούγκαλου.
Facebook Comments Box

Απάντηση