Αυξημένη προσοχή καλούνται να επιδείξουν οι οδηγοί ενόψει της χριστουγεννιάτικης εξόδου, καθώς οι αγροτικές κινητοποιήσεις συνεχίζονται σε κομβικά σημεία του εθνικού οδικού δικτύου. Παρότι οι αγρότες κάνουν λόγο για αναδιάταξη των τρακτέρ και διευκόλυνση των εκδρομέων, η Τροχαία επισημαίνει σοβαρά ζητήματα οδικής ασφάλειας.

Χαρακτηριστική ήταν η εικόνα στη σήραγγα των Τεμπών, όπου μετά από τρίωρο συμβολικό αποκλεισμό των φορτηγών και τήρηση σιγής στο μνημείο του πολύνεκρου δυστυχήματος, η Τροχαία έκρινε αναγκαία την εκτροπή όλων των οχημάτων μέσω της Παλαιάς Εθνικής Οδού, για λόγους ασφαλείας.

Μέχρι στιγμής δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν θα παραμείνουν ανοικτές μία ή δύο λωρίδες κυκλοφορίας, ούτε ποια θα είναι η τελική διευθέτηση με τα τρακτέρ στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης. Ωστόσο, από τις τελευταίες συνελεύσεις των αγροτών προκύπτει η διαβεβαίωση ότι «οι δρόμοι θα είναι ανοιχτοί από το μεσημέρι».

Θέση της Τροχαίας: «Αυξημένος κίνδυνος τροχαίου»

Σύμφωνα με πηγές της Ελληνικής Αστυνομίας, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, η ρύθμιση και η εκτροπή της κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων θεωρείται επιβεβλημένη. Όπως τονίζεται, «η διέλευση οχημάτων υπό τις παρούσες συνθήκες ενέχει αυξημένο κίνδυνο πρόκλησης σοβαρού τροχαίου ατυχήματος και η εκτροπή της κυκλοφορίας αποτελεί μέτρο πρόληψης και όχι επιλογή».

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι τα μέτρα λαμβάνονται τόσο για την προστασία των οδηγών και των επιβατών, όσο και για την ασφάλεια των ίδιων των αγροτών, οι οποίοι κινούνται πεζοί σε οδούς ταχείας κυκλοφορίας.

Τα μεγαλύτερα μπλόκα

Ιδιαίτερα ισχυρή παραμένει η παρουσία των αγροτών στη Δυτική Θεσσαλία, με το μεγαλύτερο μπλόκο της χώρας να βρίσκεται στον αυτοκινητόδρομο Ε65, στο ύψος της Καρδίτσας, καθώς και στα διόδια του Λόγγου στα Τρίκαλα. Σε συνέλευσή τους αποφασίστηκε να παραμείνει ανοικτή μία λωρίδα ανά κατεύθυνση από την Τρίτη 23 Δεκεμβρίου.

Στα διόδια των Μαλγάρων έχει ήδη ανοίξει το ρεύμα προς Θεσσαλονίκη, ενώ το ρεύμα προς Αθήνα αναμένεται να δοθεί στην κυκλοφορία την Τρίτη. Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε δίωρος αποκλεισμός στη Χαλκηδόνα και στην Παλαιά Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Έδεσσας, ενώ κλειστή παραμένει η λεωφόρος Γεωργικής Σχολής στα Πράσινα Φανάρια.

Στην Εγνατία Οδό, οι αγρότες του μπλόκου στον δυτικό κόμβο Κομοτηνής ανακοίνωσαν ότι θα ανοίξουν τον δρόμο προς Ξάνθη από την Τρίτη 23 έως και την Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο διευκόλυνσης των ταξιδιωτών, ευχόμενοι «καλά Χριστούγεννα και ασφαλείς μετακινήσεις».

Παράλληλα, άρθηκε ο αποκλεισμός για τα φορτηγά στο μπλόκο της Σιάτιστας, ενώ ανοιχτός θα παραμείνει για τη βαριά κυκλοφορία ο Μεθοριακός Σταθμός του Προμαχώνα τις ημέρες των εορτών. Την ίδια ώρα, περισσότερα από 35 τρακτέρ αναμένεται να κινηθούν οργανωμένα προς τον Προμαχώνα για ενίσχυση του εκεί μπλόκου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *