Υγεία

500.000 Έλληνες εχουν αποφρακτική πνευμονοπάθεια

  Mισό εκατομμύριο Έλληνες πάσχουν από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, γνωστή ως ΧΑΠ και δεν το γνωρίζουν, όπως σημειώθηκε στο συνέδριο της ελληνικής εταιρείας νοσημάτων θώρακος που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

«Υποδιαγνώσκεται η ΧΑΠ, διότι ο ασθενής δεν πήγαινε να κάνει ούτε σπειρομέτρηση. Μισό εκατομμύριο Έλληνες δεν ξέρουν ότι το έχουν» επιβεβαιώνει ο Ηρακλής Τιτόπουλος, πρόεδρος της ελληνικής εταιρείας νοσημάτων θώρακος, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Συγκεκριμένα, σημειώθηκε ότι αυξήθηκαν οι διαγνώσεις των νοσημάτων θώρακος τα τελευταία τρία χρόνια, και ειδικά όσων πάσχουν από ΧΑΠ, καθώς οι ασθενείς, λόγω της πανδημίας, δεν αναζητούσαν ιατρική βοήθεια.

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και επισημαίνουν ότι ακόμη και ένας μικρός βήχας που επιμένει, ειδικά σε καπνιστές, πρέπει να τους οδηγήσει στον ειδικό.

«Όσο αθώο και να το ακούτε το βηχαλάκι ή αντιλαμβάνεστε μια απλή δύσπνοια στην κόπωση, στην άσκηση, στο περπάτημα λίγων μέτρων ή παρατηρείτε αύξηση των πτυέλων, πρέπει να τα παρακολουθήσει γιατρός» επισήμανε ο πνευμονολόγος, Δρόσος Τσαβλής.

Οι ασθενείς με ΧΑΠ, σύμφωνα με τους ειδικούς έχουν αυξημένη πιθανότητα να αναπτύξουν καρκίνο του πνεύμονα ενώ επισημαίνουν ότι αυτό που έχει σημασία είναι η έγκαιρη διάγνωση.

 

AddThis Website Tools
Facebook Comments BoxΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

διάβασε και αυτό  O ΣΥΡΙΖΑ στοχοποιεί για την πανδημία: Η κυβέρνηση δεν λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα

Απάντηση

Recommended
Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του Υπηρεσιακού Πρωθυπουργού Ιωάννη…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Αρέσει σε %d bloggers: