ΑττικήΕκδηλώσεις

2ο Φεστιβάλ Περιφέρειας Αττικής Καλοκαίρι Πολιτισμού με μέρες μουσικής & θεάτρου Σοφία Πώς η Σοφία έγινε Βέμπο. Πώς η Βέμπο έγινε Φωνή της Ελλάδας.

Η Περιφέρεια Αττικής παρουσιάζει στις 24 Ιουλίου ώρα 9:00 μ.μ. στο Θέατρο  «Κατίνα Παξινού» του Αττικού Άλσους τη μουσικοθεατρική παράσταση «Σοφία»,  ένα πρωτότυπο αφιέρωμα στη θρυλική Σοφία Βέμπο σε κείμενο και σκηνοθεσία Σοφίας Καψούρου, μουσική διεύθυνση Γιώργου Γαλάνη με τη Μαρίτα Παπαρίζου, τον Ιάσονα Παπαματθαίου και την Ορχήστρα Ελληνική Συμφωνιέτα (Sinfonietta
Hellenica) επί σκηνής. «Σοφία».
Ένα μαγικό οδοιπορικό στη ζωή και την ψυχή της Σοφίας Βέμπο από την Καλλίπολη της Ανατολικής Θράκης στις μεγαλύτερες σκηνές του κόσμου. Μόνο τ’ αηδόνια ξέρουν πού βγάζει ο δρόμος. Αλλά κι αυτά βουβαίνονται στο άκουσμα της φωνής της Σοφίας.
Η Σοφία δεν έμοιαζε με τις άλλες. Η Σοφία με τις βαθιές της νότες, πήγε μια χώρα ψηλά, τόσο ψηλά, που ακόμη και σήμερα τα σύννεφα της ανήκουν. Άλλωστε ήταν κόρη καπνεργάτη, γεννημένη σύννεφο. Έπεσε στη γη σαν αστέρι και ένα πρωί έγινε καπνός.
«Τραγούδα, Σοφία!»
Τα Παιδιά της Ελλάδος μεγάλωσαν. Η Ταμπακιέρα άλλαξε χέρια. Το Φεγγάρι είναι Κόκκινο, παντού και πάντα.
Από τη μία η Βέμπο, από την άλλη ο Αφηγητής, ο ελληνικός λαός, το αιώνιο παιδί της Ελλάδας. Πάνω στη σκηνή δύο πρωτόπλαστοι. Ο πρωτόπλαστος Έλληνας, πιο σύγχρονος από ποτέ, και η πρωτόπλαστη θεατρίνα, πιο ειλικρινής από κάποτε. Η σχέση τους πότε ερωτική, πότε συγκρουσιακή, πάντοτε συμπληρωματική, σχέση σώματος και φωνής. Ενός σώματος φθαρτού και μιας φωνής άφθαρτης.
Ο Αφηγητής είναι ο Έλληνας, είναι το σώμα, το ένοπλο σώμα, το πολύπαθο σώμα, το αχόρταγο σώμα, το προδομένο σώμα του ελληνικού λαού. Η Σοφία είναι η φωνή του λαού, η φωνή του λυγμού, η φωνή του Έλληνα. Είναι η Τραγουδίστρια της Νίκης. Τέσσερις καταξιωμένοι καλλιτέχνες από τον χώρο του θεάτρου και της μουσικής ενώνουν τις δυνάμεις τους και με την ορμή και τον φρέσκο ήχο της Ελληνικής
Συμφωνιέτας, κάτω από τον καλοκαιρινό αττικό ουρανό, χαρίζουν μια «Καινούρια τώρα ζωή» στην αθάνατη Σοφία Βέμπο.
Πόσο βαρύ είναι το ελαφρό τραγούδι;
Πόσο ελαφρύ είναι ένα εμβατήριο;
Ποιο βάρος είναι μεγαλύτερο, του κόσμου ή του εαυτού μας;
Η Σοφία Καψούρου, η ασυμβίβαστη φωνή της σύγχρονης ελληνικής δραματουργίας, υπογράφει ένα αστραφτερό, απολαυστικό, σκανδαλώδες κείμενο που προσφέρει  ανεξάντλητες αντανακλάσεις και φέρει το παράφορο στη σκηνή, δημιουργώντας μια
μουσικοθεατρική σύνθεση για τον έρωτα, τον πόλεμο, τη δόξα και τη μοναξιά της.  Ο Γιώργος Γαλάνης, άξιος αρχιμουσικός της νεότερης γενιάς, που μετράει ήδη στο δυναμικό του συνεργασίες με μεγάλα ονόματα σε Ελλάδα και εξωτερικό, διευθύνει μια δεκαεξαμελή ορχήστρα φωτιά που εκτελεί άλλοτε αισθαντικά, άλλοτε επαναστατικά, πασίγνωστα τραγούδια της Βέμπο σε πρωτότυπη ενορχήστρωση.
Η Μαρίτα Παπαρίζου, μεσόφωνος με διεθνείς συνεργασίες και διακρίσεις, ερμηνεύει τα πιο αγαπημένα τραγούδια της Βέμπο, με τη μοναδική φωνή της, μια φωνή λάμα και άγγιγμα μαζί, φτιαγμένη από το αυθεντικό υλικό της φωνής της Σοφίας.
Ο Ιάσων Παπαματθαίου, ταλαντούχος ηθοποιός της νέας γενιάς, έχοντας ήδη δυνατές ερμηνείες ρεπερτορίου στο βιογραφικό του, δίνει σάρκα και οστά στον άπατρι πατριώτη και γίνεται ο ποιητής της Σοφίας, ο άνθρωπός της.
Χιούμορ, συγκίνηση, απόλαυση, ποίηση και πανέμορφη μουσική σε μια παράσταση γιορτή για τη Σοφία Βέμπο και όλους εμάς, τα παιδιά της, τα παιδιά της Ελλάδος. Γιατί η Σοφία, αν και δεν έκανε παιδιά, είναι και θα είναι μάνα.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Κείμενο – Σκηνοθεσία: Σοφία Καψούρου
Μουσική διεύθυνση: Γιώργος Γαλάνης
Ερμηνεύτρια: Μαρίτα Παπαρίζου
Αφηγητής: Ιάσων Παπαματθαίου
Ορχήστρα: Ελληνική Συμφωνιέτα (Sinfonietta Hellenica)
Ενορχήστρωση: Αλέξης Ντίαμαντ
Kοστούμι Μαρίτας Παπαρίζου: Laskaris
Φωτογραφίες Μαρίτας Παπαρίζου: Αγγελική Κοκκοβέ
Βοηθός σκηνοθέτη: Όλγα Σούρσου
Διοργανωτής: Περιφέρεια Αττικής
Εκτέλεση παραγωγής: PANART
Το ποίημα της Σοφίας Καψούρου με τίτλο «Τραγούδα, Σοφία» ερμηνεύει η ίδια.
Το πρόγραμμα συντονίστηκε από τον αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού Β. Γιαννακόπουλο, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Χ. Ρώμα.
*Ευχαριστούμε θερμά τον Δήμο Καλλιθέας για την πολύτιμη συμβολή του στην πραγματοποίηση της παράστασης.
**Η μουσικοθεατρική παράσταση «Σοφία» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Κεντρική Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά 24 & 25 Οκτωβρίου 2022. ΘΕΑΤΡΟ «ΚΑΤΙΝΑ ΠΑΞΙΝΟΥ» ΤΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ ΑΛΣΟΥΣ
Δευτέρα 24 Ιουλίου 2023 ώρα 21:00
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη, με προκράτηση εισιτηρίων online στο www.ticketservices.gr ή τηλεφωνικά στο 210 7234567. Όλες οι παραστάσεις αρχίζουν στις 21:00 και η προσέλευση του κοινού είναι μέχρι τις 20:15.

Facebook Comments Box

Απάντηση