Ο Δήμος Σερρών προχωρά στην αναστολή λειτουργίας του παλαιού κτηρίου του 3ου Γυμνασίου, μετά τα ευρήματα της μελέτης στατικής επάρκειας, τα οποία κατέστησαν αναγκαία τη λήψη μέτρων για την ασφάλεια μαθητών, εκπαιδευτικών και προσωπικού.
 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου, η ανάδοχος εταιρεία που εκπονεί τη μελέτη έκρινε ότι το κτήριο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος και να εφαρμοστούν οι απαιτούμενες παρεμβάσεις αποκατάστασης και ενίσχυσης. Η εκπαιδευτική διαδικασία, πάντως, δεν διακόπτεται, καθώς το νεότερο κτήριο του σχολικού συγκροτήματος θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά.

 

Για το θέμα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τη συμμετοχή της δημάρχου Σερρών Βαρβάρας Μητλιάγκα, των αρμόδιων αντιδημάρχων, του διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και του διευθυντή του σχολείου, κατά την οποία εξετάστηκαν τα μέχρι στιγμής δεδομένα της μελέτης και τα επόμενα βήματα.

Ο Δήμος επισημαίνει ότι η διερεύνηση της κατάστασης του κτηρίου είχε ξεκινήσει από το καλοκαίρι του 2024, ενώ στη συνέχεια δημοπρατήθηκε η μελέτη στατικής επάρκειας. Εξαιτίας προβλημάτων που είχαν ήδη εντοπιστεί, μεγάλο τμήμα του παλαιού κτηρίου βρισκόταν εκτός λειτουργίας και χρησιμοποιούνταν μόνο τρεις αίθουσες.

Η δήμαρχος Σερρών τόνισε ότι «σε ζητήματα ασφάλειας δεν υπάρχει περιθώριο για ρίσκο», υπογραμμίζοντας ότι τα νέα στοιχεία της μελέτης οδήγησαν στην απόφαση για πλήρη αναστολή της χρήσης του παλαιού κτηρίου.

Πρόκειται για ένα από τα ιστορικότερα κτήρια των Σερρών, καθώς χρονολογείται από το 1885 και βρίσκεται στις παρυφές του λόφου Κουλά. Σύμφωνα με τον Δήμο, εδώ και χρόνια είναι γνωστά προβλήματα που συνδέονται με το υπέδαφος, τη διαχείριση των υδάτων και τον φέροντα οργανισμό του.