11 εύκολοι τρόποι για να κάνετε οικονομία

Οι περισσότερες προτάσεις για οικονομία σημαίνουν και αλλαγή στον τρόπο ζωής, γι’ αυτό και δύσκολα υιοθετούνται…

Πριν όμως φτάσετε σε τέτοιες λύσεις, που θα συνταράξουν περισσότερο τον κόσμο σας, δοκιμάστε πρώτα να κάνετε τις παρακάτω ρυθμίσεις που δεν θα κάνουν καμία διαφορά στην καθημερινότητά σας, αλλά θα σας γλιτώσουν από χρήματα που θα προτιμούσατε να παραμείνουν στην τσέπη σας, από το πάνε στη συνδρομή του γυμναστηρίου που έχετε πάψει να επισκέπτεστε εδώ και έξι μήνες.

Η διαφορά είναι στη λεπτομέρεια, γι’ αυτό ξεκινήστε από το θερμοστάτη, καθώς το κόστος των καυσίμων είναι αυτό που «καίει» τους περισσότερους.

Ρυθμίστε τον θερμοστάτη

Εξαιρουμένων των πολικών θερμοκρασιών, που δεν είναι κάτι που μας αφορά στην Ελλάδα, μερικοί βαθμοί παρακάτω δεν κάνουν διαφορά στη ζέστη του σπιτιού. Θυμηθείτε να χαμηλώνετε το θερμοστάτη κάθε φορά που φεύγετε από το σπίτι ή πέφτετε για ύπνο το βράδυ. Η διαφορά δεν θα γίνει αισθητή, παρά μονάχα όταν έρθει ο λογαριασμός του πετρελαίου.

Κλείνετε όλες τις συσκευές όταν είστε εκτός σπιτιού

Μην αφήνετε τα φώτα και την τηλεόραση ανοιχτά όταν φεύγετε από το σπίτι. Αν ωστόσο επιμένετε να το εφαρμόζετε σαν αντικλεπτικό σύστημα, χρησιμοποιήστε καλύτερα πολύπριζο με χρονοδιακόπτη. Μειώστε κι άλλο αυτή τη σπατάλη αφήνοντας το ραδιόφωνο ανοιχτό και φροντίζοντας η λάμπα που θα μείνει ανοιχτή να είναι χαμηλής κατανάλωσης.

Εκμεταλλευτείτε το οικονομικό ρεύμα

Μην κάνετε όλες τις δουλειές το πρωί, όταν τις κάνει ο περισσότερος κόσμος, ανεβάζοντας κατακόρυφα την κατανάλωση του ρεύματος. Ενημερωθείτε από το κατάστημα της ΔΕΗ που σας εξυπηρετεί και εφαρμόστε στο σπίτι σας τις ώρες της οικονομικής κατανάλωσης, χειμερινού και θερινού ωραρίου και ρίξτε σημαντικά τα έξοδά σας.

διάβασε και αυτό  Διακοπή δρομολογίων τραμ στις 17:00 στη Νέα Σμύρνη

Κάντε καλό προγραμματισμό

Πριν επισκεφτείτε το σούπερ-μάρκετ ετοιμάστε μια λίστα με όσα πραγματικά χρειάζεστε για το φαγητό της υπόλοιπης εβδομάδας. Μην πηγαίνετε απροετοίμαστοι για ψώνια, καθώς όχι μόνο θα ξεχάσετε τα μισά από όσα ουσιαστικά χρειάζεστε αλλά θα καταλήξετε σε παρορμητικές επιλογές, όπως είναι τα μπισκότα και το παγωτό, που σίγουρα δεν ήταν στην αρχική σας λίστα.

Συγκρίνετε τις τιμές

Όταν βρίσκεστε στο σούπερ-μάρκετ αφιερώστε λίγο χρόνο να συγκρίνετε τις τιμές μεταξύ δυο προϊόντων και μην απορρίψετε κατευθείαν την πιο ακριβή τιμή. Κάντε την αναλογία τιμής και ποσότητας προϊόντος και δείτε ποιο από τα δυο σας συμφέρει πραγματικά. Ιδανικά συγκρίνετε και τις τιμές μεταξύ των καταστημάτων και προτιμήστε εκείνο που συνδυάζει ποιότητα και καλές τιμές.

Επενδύστε σε ένα slow-cooker

Slow cooker είναι ουσιαστικά μια κατσαρόλα που σιγοβράζει το φαγητό σε χαμηλή θερμοκρασία για πολλές ώρες (7-9 ώρες) με πολύ γευστικά και καλά αποτελέσματα. Χρησιμοποιώντας το σκεύος, το πρωί πριν φύγετε για τη δουλειά, θα έχετε έτοιμο και ζεστό το φαγητό μόλις επιστρέψετε από την εργασία σας. Η συνολική προσφορά του slow cooker είναι περισσότερο αντιληπτή κάθε φορά που γυρνάτε από τη δουλειά, το στομάχι σας διαμαρτύρεται και αναγκάζεστε να παραγγείλετε φαγητό απ’ έξω, αφού είναι ήδη πολύ αργά για να μαγειρέψετε, όταν η κοιλιά ήδη γουργουρίζει.

Αγοράζετε ποσότητες όπου μπορείτε

Για πράγματα που σίγουρα θα χρειαστείτε στο μέλλον, όπως είναι το χαρτί υγείας, οι σακούλες σκουπιδιών, το αποσμητικό και η οδοντόπαστα, εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία όταν θα μπουν σε προσφορά στο σούπερ-μάρκετ της γειτονιάς και αγοράστε τα σε ποσότητες. Μπορεί εκείνη τη στιγμή να σας φανεί υψηλό το κόστος, αλλά θυμηθείτε ότι γλιτώνετε χρήματα σε βάθος χρόνου.

διάβασε και αυτό  Οι συνταγές της Μαρίας κόρης του Προκόπη Παυλόπουλου για Γεμιστά και Μελιτζάνες στο φούρνο

Τσεκάρετε τον αέρα στα λάστιχα του αυτοκινήτου

Οι περισσότεροι δεν το κάνουν, αλλά ο τακτικός έλεγχος του αέρα στα ελαστικά βοηθάει στην καλύτερη απόδοση του αυτοκινήτου. Έχετε υπόψη σας πως στο εσωτερικό της πόρτας του αυτοκινήτου αναγράφεται η προτεινόμενη -από τον κατασκευαστή- ποσότητα του αέρα που χρειάζονται τα λάστιχα, που θα λειτουργήσει σαν βοηθητικός οδηγός όταν βάζετε αέρα στο βενζινάδικο.

Χρησιμοποιείτε όλα τα ρούχα σας

Όσο περισσότερο γνωρίζετε το περιεχόμενο της ντουλάπας σας, τόσο περισσότερα θα γλιτώσετε από το να αγοράζετε πράγματα που έχετε ήδη, αλλά είχατε ξεχάσει ότι τα είχατε. Πριν λοιπόν αγοράσετε το 10ο μαύρο μπλουζάκι, κάντε ένα ξεκαθάρισμα στην ντουλάπα σας και δοθείσης της ευκαιρίας, ξεσκαρτάρετεε όσα ρούχα δε φοράτε πια, χαρίστε τα και καταγράψτε τις πραγματικές σας ανάγκες.

Διακόψτε συνδρομές που δεν χρειάζεστε

Είτε πρόκειται για περιοδικά, είτε για την εγγραφή σας στο γυμναστήριο, είτε για συνδρομές σε ιστοσελίδες που γίνατε μέλος παρορμητικά και δεδομένου ότι δεν σας ενδιαφέρει τίποτα από όλα τα παραπάνω, αφιερώστε λίγο χρόνο και λήξτε τις συνδρομές. Αν και είναι σίγουρα μια βαρετή διαδικασία που αναβάλλετε διαρκώς, δε θα το μετανιώσετε όταν δείτε τα χρήματα που θα εξοικονομήσετε.

Δοκιμάστε να επιδιορθώσετε κάτι, πριν το πετάξετε

Δεν είναι πολύς κόπος να ράψετε ένα κουμπί ή να διορθώσετε το στρίφωμα που ξηλώθηκε στο παντελόνι. Όπως δεν είναι και ιδιαίτερα δύσκολο να φτιάξετε το τακούνι στον τσαγκάρη, πριν βιαστείτε να αγοράσετε καινούρια παπούτσια ή πουκάμισο. Υπάρχει πάντα μια εναλλακτική, πριν πετάξετε κάτι.

Πηγή: ipaidia.gr


Facebook Comments BoxΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Απάντηση

Recommended
Οι περισσότεροι άνθρωποι τραβούν το καζανάκι της τουαλέτας με ανοιχτό…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Αρέσει σε %d bloggers: