Σε λίγες ημέρες από οτι φαίνεται το νομοσχέδιο για τα ομόφυλλα ζευγάρια θα έχει ψηφιστεί μπορεί όχι από το σύνολο της βουλής αλλά από πολλούς βουλευτές.

Με αφορμή αυτό σας παρουσιάζουμε τι συμβολίζει το κάθε σύμβολο  της LGBTQ κοινότητας,η σημαία υπερηφάνειας στο χρώμα του ουράνιου τόξου πιθανότατα σας έρχεται αμέσως στο μυαλό. Οι εμβληματικές ρίγες και οι αποχρώσεις του βρίσκονται σε κοντάρια σημαιών, μπροστινές βεράντες και καρφίτσες στο πέτο (για να μην αναφέρουμε πολλά άλλα εμπορεύματα). Ξέρετε όμως το νόημα πίσω από τη σημαία και πώς το ουράνιο τόξο συνδέθηκε με τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων; Τι θα λέγατε για το γεγονός ότι υπήρξαν πολλές επαναλήψεις της σημαίας του ουράνιου τόξου, όπως έχει εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου; Ή ότι υπάρχουν στην πραγματικότητα συνολικά περισσότερες από 20 διαφορετικές σημαίες LGBTQ;

Πολύ περισσότερο από κομμάτια υφάσματος, αυτές οι σημαίες LGBTQ αφηγούνται την ιστορία των ατόμων που αντιπροσωπεύουν – λειτουργώντας ως εργαλεία προβολής σε μια κοινωνία που κάνει ό,τι μπορεί για να αγνοήσει τα βασικά ανθρώπινα και πολιτικά τους δικαιώματα. Καθώς μαθαίνετε περισσότερα για το τι σημαίνει LGBTQ, τρόπους για να είστε σύμμαχος LGBTQ και γιατί ο Μήνας Υπερηφάνειας είναι τον Ιούνιο σε ένα και κάτι μήνα δηλαδή, μάθετε περισσότερα για το νόημα ορισμένων από τις πολλές σημαίες LGBTQ.

Ακολουθεί μια σύντομη εισαγωγή σε 24 από αυτά.

Σημαία Gilbert Baker Pride

Φανταστείτε το: Σαν Φρανσίσκο, 1974. Ένας καλλιτέχνης, ακτιβιστής και ανοιχτά ομοφυλόφιλος στρατιωτικός βετεράνος ονόματι Gilbert Baker συναντά τον συνάδελφό του ακτιβιστή, μελλοντικό πολιτικό και ήρωα LGBTQ, Harvey Milk. Τρία χρόνια αργότερα, ο Milk προκαλεί τον Baker να δημιουργήσει ένα σύμβολο για την ομοφυλοφιλική κοινότητα και το τελικό προϊόν είναι η πρώτη σημαία LGBTQ ουράνιου τόξου. Κάθε ένα από τα οκτώ χρώματα είχε ένα νόημα:

Ροζ: Σεξ
Κόκκινο: Ζωή
Πορτοκαλί: Θεραπευτικό
Κίτρινο: Ηλιακό φως
Πράσινο: Φύση
Τυρκουάζ: Μαγεία/Τέχνη
Indigo: Γαλήνη
Βιολέτα: Πνεύμα

Η δημιουργία του Baker έκανε το ντεμπούτο της στην Παρέλαση της Ημέρας της Ελευθερίας των Ομοφυλοφίλων στο Σαν Φρανσίσκο στις 25 Ιουνίου 1978—μόλις λίγους μήνες πριν από τη δολοφονία του Milk.

1978 Pride Flag
Σημαία Υπερηφάνειας 1978

Εάν αυτή η σημαία LGBTQ φαίνεται γνωστή, αυτό συμβαίνει επειδή είναι το σχέδιο του Baker με μία τροποποίηση: Η καυτή ροζ λωρίδα στην αρχική του σημαία του 1977 αφαιρέθηκε. Κάθε χρώμα στη σημαία είχε ένα νόημα και το ζεστό ροζ σήμαινε το σεξ, αλλά δεν ήταν αυτός ο λόγος για την εξαφάνισή του. Μετά τη δολοφονία του Milk, η ζήτηση για τη σημαία που παρήγγειλε αυξήθηκε, αλλά τόσο η Baker όσο και η Paramount Flag Company (η οποία κατασκεύασε τη σημαία) διαπίστωσαν ότι το ζεστό ροζ ύφασμα ήταν δύσκολο να βρεθεί και κατέληξαν να το αφήσουν έξω.

Traditional Gay Pride Flag
Παραδοσιακή σημαία Gay Pride

Θα χρειαζόταν άλλος ένας χρόνος προτού η αρχική σημαία LGBTQ ουράνιο τόξο ολοκληρώσει την εξέλιξή της. Αφού έχασε τη ροζ ρίγα της το 1978, η τιρκουάζ λωρίδα θα είχε την ίδια μοίρα το 1979. Υπάρχουν δύο πιθανές εξηγήσεις: ότι, όπως το καυτό ροζ, το τιρκουάζ υλικό ήταν επίσης δύσκολο να αποκτηθεί ή ότι οι άνθρωποι προτιμούσαν μια σημαία με ομοιόμορφο αριθμό λωρίδων. Είτε έτσι είτε αλλιώς, αυτή η αλλαγή μας άφησε τις έξι χρωματιστές ρίγες που εξακολουθούν να κοσμούν τη σημαία σήμερα.

Philadelphia Pride Flag
Σημαία Pride της Φιλαδέλφειας

Το Philadelphia Pride Flag αντιπροσωπεύει τους έγχρωμους LGBTQ, οι οποίοι ιστορικά δεν περιλαμβάνονταν πάντα σε πτυχές του mainstream κινήματος για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων. Εκτός από τις αρχικές έξι ρίγες, αυτή η σημαία περιλαμβάνει μαύρο και καφέ, που συμβολίζουν τους έγχρωμους ανθρώπους. Αποκαλύφθηκε στις 8 Ιουνίου 2017, στο Δημαρχείο της Φιλαδέλφειας και σχεδιάστηκε από ένα μικρό πρακτορείο δημοσίων σχέσεων με έδρα τη Philly.

διάβασε και αυτό  Ελπιδοφόρος: Ανυπομονώ να περπατήσω το Νησί των προγόνων μου
Σημαία Progress Pride

Ένα χρόνο μετά το ντεμπούτο του Philadelphia Pride Flag, ο σχεδιαστής Daniel Quasar με έδρα το Όρεγκον παρουσίασε μια ανανεωμένη έκδοση της πιο περιεκτικής σημαίας. «Όταν η σημαία Pride αναδημιουργήθηκε τον περασμένο χρόνο για να περιλαμβάνει τόσο μαύρες/καφέ ρίγες όσο και τις τρανς ρίγες που περιλαμβάνονται αυτή τη χρονιά, ήθελαν να δουν αν θα μπορούσε να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στο σχέδιο της σημαίας για να της δώσει περισσότερο νόημα. Ο Quasar εξήγησε σε μια ανάρτηση του Kickstarter το 2018, συγκεντρώνοντας χρήματα για τη νέα σημαία.

Το λευκό, ροζ και γαλάζιο ριγέ σχέδιο chevron στη σημαία Progress Pride αντανακλούν τα χρώματα της σημαίας Transgender, ενώ οι καφέ και οι μαύρες ρίγες αντιπροσωπεύουν περιθωριοποιημένους έγχρωμους ανθρώπους. Η μαύρη λωρίδα έχει διπλή σημασία: τιμή σε όσους χάθηκαν από το HIV/AIDS και το στίγμα που περιβάλλει όσους εξακολουθούν να ζουν με τον ιό HIV.

Bisexual Flag

Ο ακτιβιστής LGBTQ Μάικλ Πέιτζ, με έδρα τη Φλόριντα, δημιούργησε το Bisexual Flag το 1998, προκειμένου να αυξήσει την ορατότητα των αμφιφυλόφιλων ατόμων —που έλκονται από δύο φύλα— τόσο στην LGBTQ κοινότητα όσο και στην κοινωνία στο σύνολό της. Το ροζ αντιπροσωπεύει την έλξη για άτομα του ίδιου φύλου, ενώ το μπλε συμβολίζει την έλξη για άτομα που ταυτίζονται με διαφορετικό φύλο. Η μωβ ρίγα στη μέση συμβολίζει την έλξη για δύο φύλα.

Πανσεξουαλική σημαία υπερηφάνειας

Οι πανσεξουαλικοί άνθρωποι – που έλκονται από άτομα ανεξάρτητα από την ταυτότητα φύλου τους – πήραν τη δική τους σημαία γύρω στο 2010, προκειμένου να αυξήσουν τη συνολική προβολή τους και να βοηθήσουν στη διαφοροποίηση της ομάδας από τα αμφιφυλόφιλα άτομα. Εδώ, το ροζ αντιπροσωπεύει την έλξη για τα άτομα που ταυτίζονται ως γυναίκες, ενώ το μπλε συμβολίζει την έλξη για εκείνους που ταυτίζονται ως άνδρες. Η κίτρινη λωρίδα στη μέση αντιπροσωπεύει έλξη για εκείνους που ταυτίζονται ως genderqueer, non-binary, agender, ανδρόγυνο ή οποιονδήποτε δεν ταυτίζεται στο δυαδικό αρσενικό-θηλυκό.

Ασεξουαλική σημαία

Τα ασεξουαλικά άτομα -που δεν έχουν σεξουαλική έλξη για όλα τα φύλα- απέκτησαν επίσης τη δική τους σημαία το 2010, μετά από έναν διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε από το Asexual Visibility and Education Network (AVEN) για τη δημιουργία μιας σημαίας για όσους προσδιορίζονται ως άφυλοι. Όπως και οι άλλες σημαίες LGBTQ, αυτή έχει μια ποικιλία από χρωματιστές ρίγες, η καθεμία με τη δική της σημασία:

Μαύρο: Ασεξουαλικότητα
Γκρι: Γκρι-ασεξουαλικότητα και ντεσεξουαλικότητα
Λευκό: Μη σεξουαλικοί σύντροφοι και σύμμαχοι
Μωβ: Κοινότητα

Labrys Lesbian Pride Flag

Αν και δεν είναι τόσο γνωστό όσο μερικές από τις άλλες σημαίες LGBTQ στη λίστα, η σημαία Labrys Lesbian Pride υπάρχει από το 1999. Το Labrys είναι ένα δικέφαλο τσεκούρι μάχης που εμφανίζεται στη σημαία, το οποίο μπορεί να αναχθεί σε μητριαρχικές κοινωνίες όπως οι Μινωίτες. Πριν φτάσει σε αυτή τη σημαία, τα λαβύρια θεωρούνταν σύμβολο ενδυνάμωσης για τις γυναίκες cisgender και υιοθετήθηκε από ορισμένες λεσβιακές ριζοσπαστικές φεμινιστικές ομάδες τη δεκαετία του 1970. Το μωβ στη σημαία αντιπροσωπεύει τις γυναίκες cisgender, ενώ το μαύρο τρίγωνο συμβολίζει τις λεσβίες.

Σημαία Polyamory

Όταν ο Jim Evans δημιούργησε τη σημαία Polyamory το 1995, ήθελε να είναι σύμβολο —και σημάδι— για τους ανθρώπους που προσδιορίζονται ως πολυ-αγαπημένοι. Το φόντο της σημαίας έχει τρεις ρίγες: μπλε (που αντιπροσωπεύει τη διαφάνεια και την ειλικρίνεια όλων των μερών που εμπλέκονται στις σχέσεις), το κόκκινο (αγάπη και το πάθος) και το μαύρο (αλληλεγγύη με εκείνους που πρέπει να κρύψουν τις πολυγαμικές τους σχέσεις από τον έξω κόσμο).

Ο Έβανς τοποθέτησε ένα κίτρινο σύμβολο pi στη μέση της σημαίας του, με τον άπειρο αριθμό να αντιπροσωπεύει τις άπειρες επιλογές για συντρόφους που είναι διαθέσιμες σε πολυαγαπημένα άτομα. Μια εναλλακτική έκδοση της σημαίας δημιουργήθηκε επίσης το 2017, η οποία αντικαθιστά το σύμβολο pi με το σύμβολο άπειρες καρδιές.

διάβασε και αυτό  Το Panic Button ήρθε και στην Ελλάδα για να σώσει την γυναίκα
Σημαία Intersex

Το Intersex Pride Flag υπάρχει από το 2013, όταν ο Morgan Carpenter, τότε συμ-πρόεδρος του Οργανισμού Intersex International Australia, το δημιούργησε και το κυκλοφόρησε. Χωρίς να εντυπωσιαστεί με μερικά από τα άλλα σύμβολα για ιντερσεξ άτομα, ο Carpenter ήθελε μια σημαία «που δεν είναι παράγωγο, αλλά είναι σταθερά γειωμένο σε νόημα» και τελικά προσγειώθηκε στην έκδοση που γνωρίζουμε σήμερα, η οποία έχει έναν μωβ κύκλο σε κίτρινο φόντο. Ο Carpenter χρησιμοποίησε το κίτρινο και το μωβ επειδή τα χρώματα θεωρούνται ουδέτερα ως προς το φύλο και ο κύκλος αντιπροσωπεύει την ολότητα και την πληρότητα.

Σημαία τρανσέξουαλ

Το Transgender Flag υπάρχει από το 1999 όταν το δημιούργησε μια Αμερικανίδα τρανς βετεράνος του Πολεμικού Ναυτικού ονόματι Monica Helms. Ένα χρόνο αργότερα, η σημαία έκανε το ντεμπούτο της σε μια παρέλαση υπερηφάνειας στο Φοίνιξ. Το ανοιχτό μπλε και το ροζ παρουσιάζονται επειδή είναι τα παραδοσιακά χρώματα που σχετίζονται με τα αγόρια και τα κορίτσια, αντίστοιχα. Το λευκό αντιπροσωπεύει όσους είναι ιντερσεξ, σε μεταβατικό στάδιο ή βλέπουν τον εαυτό τους ως ουδέτερο ή απροσδιόριστο φύλο.

Σημαία Genderfluid

Ο JJ Poole δημιούργησε το Genderfluid Pride Flag το 2013 για να αναπαραστήσει ανθρώπους των οποίων η ταυτότητα ή/και η έκφραση φύλου είναι ρευστή και μπορεί να κυμαίνεται σε διαφορετικές χρονικές στιγμές ή σε διαφορετικές περιστάσεις. Η σημαία έχει πέντε οριζόντιες ρίγες διαφορετικών χρωμάτων που αντιπροσωπεύουν τη θηλυκότητα (ροζ), την έλλειψη φύλου (λευκό), έναν συνδυασμό αρρενωπότητας και θηλυκότητας (μωβ), όλα τα φύλα σε οποιοδήποτε σημείο του φάσματος (μαύρο) και αρρενωπότητα (μπλε).

Σημαία Genderqueer

Υπάρχει επίσης μια σημαία Genderqueer, την οποία σχεδίασε η συγγραφέας και ακτιβίστρια Marilyn Roxie το 2011—με τη συμβολή των αναγνωστών του ιστότοπου Genderqueer Identities. Ως συνδυασμός των παραδοσιακά αρσενικών και θηλυκών χρωμάτων (μπλε και ροζ), η λεβάντα αντιπροσωπεύει το ανδρόγυνο και άλλες queer ταυτότητες, ενώ το λευκό αντιπροσωπεύει την ταυτότητα ηλικίας και το πράσινο αντιπροσωπεύει εκείνες των οποίων οι ταυτότητες ορίζονται εκτός του δυαδικού.

Σημαία Ally Pride

Αν και η ακριβής προέλευση της σημαίας Ally Pride είναι άγνωστη, δημιουργήθηκε κάποια στιγμή στα τέλη της δεκαετίας του 2000 ως σύμβολο των ετεροφυλόφιλων ή/και των cisgender ατόμων που υποστηρίζουν ενεργά τα LGBTQ άτομα. Το “A” στο κέντρο της σημαίας αντιπροσωπεύει τη λέξη σύμμαχος και διαθέτει τα έξι χρώματα της σημαίας υπερηφάνειας του ουράνιου τόξου. Οι ασπρόμαυρες ρίγες στο φόντο αντιπροσωπεύουν ετεροφυλόφιλους και/ή άτομα cisgender.

Δερμάτινη σημαία Pride

Αν και αρχικά αντιπροσωπεύει τα μέλη της υποκουλτούρας του δέρματος, αυτή η σημαία αγκαλιάστηκε επίσης από την ευρύτερη κοινότητα BDSM και φετίχ. Σχεδιασμένο από τον Tony DeBlase για τη διεθνή γιορτή Mr. Leather του Σικάγο το 1989 για τον εορτασμό της 20ης επετείου από τις εξεγέρσεις του Stonewall, το σύμβολο αντιπροσωπεύει τους ανθρώπους που εμπλέκονται με την σύγκρουση—συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι ετεροφυλόφιλοι ή/και cisgender. Η ίδια η σημαία είναι ανοιχτή σε ερμηνεία, που αποτελείται από εννέα οριζόντιες ρίγες που εναλλάσσονται στο χρώμα μεταξύ μαύρου και μπλε, μια λευκή λωρίδα στη μέση και μια κόκκινη καρδιά στην επάνω αριστερή γωνία. Ο DeBlase έδειξε ότι ήθελε «να αφήσει στον θεατή να ερμηνεύσει τα χρώματα και τα σύμβολα».

Φέρει τη σημαία της Αδελφότητας

Τα μέλη της International Bear Brotherhood—αποτελούμενη από ομοφυλόφιλους άντρες με ένα συγκεκριμένο σύνολο σωματικών χαρακτηριστικών, όπως τρίχες προσώπου και στιβαρή κατασκευή— πήραν τη δική τους σημαία το 1995. Το σκούρο καφέ, πορτοκαλί/σκουριά, χρυσοκίτρινο, μαύρισμα, λευκό, γκρι , και οι μαύρες ρίγες της σημαίας αντιπροσωπεύουν τα χρώματα της γούνας των αρκούδων (του ζώου).

διάβασε και αυτό  Συνεχίζει την επέλαση του ο καύσωνας με την ονομασία CLEON με ακραία θερμική έξαρση έως και με 45 βαθμούς Κελσίου
Rubber Pride Σημαία

Η υποκουλτούρα δέρματος δεν ήταν η μόνη ομάδα που απέκτησε τη δική της σημαία το 1995. Μέλη της κοινότητας φετίχ από καουτσούκ και λατέξ το έκαναν επίσης, με την ευγενική προσφορά των συν-σχεδιαστών Peter Tolos και Scott Moats. Σύμφωνα με το ζευγάρι, το μαύρο χρώμα στη σημαία αντιπροσωπεύει το ίδιο το δέρμα, ενώ το κόκκινο είναι σύμβολο του «πάθους του γκρουπ για το καουτσούκ και τους καουτσούκ» και το κίτρινο συμβολίζει την «οδήγηση για έντονο παιχνίδι με καουτσούκ και φαντασιώσεις». Και ναι, το σχέδιο είναι κυριολεκτικά μια στροφή.

Πολυσεξουαλική σημαία

Τα πολυσεξουαλικά άτομα —που έλκονται σεξουαλικά από πολλά, αλλά όχι όλα, φύλα— πήραν τη δική τους σημαία το 2012. Σχεδιάστηκε από έναν χρήστη του Tumblr με την υπογραφή «Samlin». Τόσο τα χρώματα όσο και το σχέδιο που δανείστηκαν από τις σημαίες των Bisexual και Pansexual, συμπεριλαμβανομένου του μπλε και του ροζ (που αντιπροσωπεύει την έλξη σε όσους ταυτίζονται ως αρσενικά και θηλυκά, αντίστοιχα) και το πράσινο (που αντιπροσωπεύει έλξη σε άτομα που ταυτίζονται εκτός του παραδοσιακού δυαδικού αρσενικού-θηλυκού) .

Αρωματική Σημαία

Η Αρωματική Σημαία αντιπροσωπεύει ανθρώπους που είτε δεν βιώνουν ρομαντική έλξη είτε το κάνουν με μη παραδοσιακό τρόπο. Υπήρχαν δύο προηγούμενες εκδόσεις αυτής της σημαίας: Δεν είναι γνωστό πότε δημιουργήθηκε η πρώτη, αλλά τόσο η δεύτερη όσο και η τελική/τρέχουσα έκδοση σχεδιάστηκαν το 2014. Το πράσινο χρώμα αντιπροσωπεύει τον αρωματισμό και εμφανίζεται σε δύο αποχρώσεις στη σημαία, μαζί με το λευκό (πλατωνική και αισθητική έλξη), το γκρι (γκρι-αρωματικοί και ημιρομαντικοί άνθρωποι) και το μαύρο (το φάσμα της σεξουαλικότητας).

Μη δυαδική σημαία

Αυτή η σημαία LGBTQ δημιουργήθηκε το 2014 για να αντιπροσωπεύει άτομα των οποίων η ταυτότητα φύλου δεν ταιριάζει στο παραδοσιακό δυαδικό ανδρικό/γυναικείο, με την πρόθεση να κυματίζει δίπλα στη σημαία Genderqueer Pride αντί να την αντικαταστήσει. Τα χρώματά του συμβολίζουν εκείνους των οποίων το φύλο εμπίπτει εκτός και χωρίς αναφορά στο δυαδικό (κίτρινο), άτομα με πολλά ή όλα τα φύλα (λευκό), εκείνα των οποίων η ταυτότητα φύλου εμπίπτει κάπου μεταξύ αρσενικού/θηλυκού ή είναι ένα μείγμα από αυτά (μωβ) και άτομα που αισθάνονται ότι είναι χωρίς φύλο (μαύροι).

Λεσβιακή σημαία υπερηφάνειας

Αν και υπάρχουν πολλές εκδοχές μιας Λεσβιακής Σημαίας Υπερηφάνειας, αυτή – η οποία κυκλοφορεί από το 2018 – φαίνεται να είναι αυτή που έχει γίνει ευρύτερα αποδεκτή. Οι επτά διαφορετικές αποχρώσεις του ροζ, πορτοκαλί, λευκού και κόκκινου χρησιμοποιήθηκαν για να αναπαραστήσουν διαφορετικούς τύπους θηλυκότητας.

Σημαία ντεμισεξουαλικής υπερηφάνειας

Το Demisexual Pride Flag αντιπροσωπεύει ένα τμήμα της ασεξουαλικής κοινότητας που αναπτύσσει σεξουαλική έλξη προς κάποιον μόνο αφού δημιουργήσει έναν βαθύ συναισθηματικό δεσμό μαζί του. Είναι άγνωστο πότε ακριβώς δημιουργήθηκε η σημαία, αλλά περιλαμβάνει τέσσερα χρώματα: μαύρο (που αντιπροσωπεύει την ασεξουαλικότητα), γκρι (ασεξουαλικότητα και μισεξουαλικότητα), λευκό (σεξουαλικότητα) και μοβ (κοινότητα).

Σημαία Υπερηφάνειας Δύο Πνευμάτων

Μερικοί ιθαγενείς Αμερικανοί ταυτίζονται ως άτομα δύο πνευμάτων—που σημαίνει ότι εμπίπτουν στο δυαδικό σύστημα αρσενικού-θηλυκού και αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει τη σεξουαλική, το φύλο ή/και την πνευματική ταυτότητα ενός ατόμου. Αν και δεν είναι ξεκάθαρο πότε σχεδιάστηκε για πρώτη φορά, τα δύο φτερά στη σημαία των δύο πνευμάτων αντιπροσωπεύουν αρσενικές και γυναικείες ταυτότητες, ενώ ο κύκλος συμβολίζει την ενοποίηση των αρσενικών και θηλυκών ταυτοτήτων σε ένα ξεχωριστό φύλο και το ουράνιο τόξο των χρωμάτων αντιπροσωπεύει σύγχρονες ΛΟΑΤΚ ταυτότητες

Facebook Comments Box

Από Kalithe@press

Απάντηση