Πολύ κρίσιμο το επόμενο δίμηνο για την οικονομία. Όλα στην κόψη του ξυραφιού.
To 2022 ήταν καθ’ όλη τη διάρκεια του ένα πολύ ιδιαίτερο και δύσκολο έτος από πολλές απόψεις.
Η αβέβαιη έκβαση της υγειονομικής κρίσης σε συνδυασμό με μια άλλη παράλληλη κρίση που ξέσπασε στις αρχές του έτους δημιούργησαν ένα τοξικό κλίμα τόσο στην Αγορά όσο και στην κοινωνική πραγματικότητα.
Ωστόσο το μαζικό ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό που όχι μόνο δεν γνώριζε κανείς πού θα σταματήσει αλλά και ποιες θα είναι οι συνέπειες για την οικονομία
Εν μέσω φθινοπώρου ο πληθωρισμός εμφάνισε δύο ταχύτητες. Τον Σεπτέμβριος κατέγραψε ψηλό ρεκόρ υπερβαίνοντας το 12%, ενώ τον Οκτώβριο έδειξε σημάδια υποχώρησης.
Ο πληθωρισμός σε συνδυασμό με την γενικευμένη ακρίβεια των προϊόντων αποστράγγισε κυριολεκτικά όχι μόνο τα οικονομικά των νοικοκυριών αλλά ακόμα και τα αποθέματα των νοικοκυριών.
Το έτος φθάνει στο τέλος του σιγά σιγά και η κυβέρνηση, παρόλο που ο πληθωρισμός έπεσε στο 10%, δεν έχει προκαλέσει εφησυχασμό. Οι δυσμενείς διεθνείς συνθήκες καραδοκούν και το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται σε επιφυλακή παρατηρώντας το πώς θα εξελιχθούν οι ανατιμήσεις μέσα στο επόμενο δίμηνο.
Από το διάστημα αυτό μέχρι και το Δεκέμβριο αποτελεί ένα από τα πιο κρίσιμα διαστήματα για την τελική πορεία της ακρίβειας.
Καθοριστικοί παράγοντες για την διαμόρφωση της συνολικής εικόνας της ακρίβειας και του πληθωρισμός θα είναι το δίπολο ζήτησης – κατανάλωσης ενέργειας, οι γεωπολιτικές εξελίξεις, ο πόλεμος στην Ουκρανία, καθώς επίσης και οι διεθνείς διακυμάνσεις στο φυσικό αέριο, τα καύσιμα και το πετρέλαιο.
Στόχος της κυβέρνησης είναι ο πληθωρισμός να κλείσει με μονοψήφιο ποσοστό έως το τέλος του έτους. Εάν επιτευχθεί αυτό, τότε η οικονομία της χώρας δεν θα δεχθεί αρκετούς κλονισμούς ή θα φλερτάρει μεταξύ της στασιμότητας και της οριακής ανάπτυξης.
Διαφορετικά, η μεγάλη απόκλιση από τις προβλέψεις θα προκαλέσει μια σειρά από αναθεωρήσεις στον κρατικό προϋπολογισμό, κυρίως στο σκέλος των δαπανών, άρα και στους στόχους για το πρωτογενές αποτέλεσμα. Η κυβέρνηση θα χρειαστεί να ενισχύσει με επιπλέον οικονομικούς πόρους τα πακέτα στήριξης των καταναλωτών το 2022, συμπαρασύροντας ενδεχομένως και τα μεγέθη του κρατικού προϋπολογισμού για το 2023. Υπό το κλίμα της αβεβαιότητας για τις διεθνείς τιμές, η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία δημιουργούν εφεδρείες, ενώ ήδη στον προϋπολογισμό υπάρχει η πρόβλεψη για «μαξιλάρι» ύψους 1.000.000.000 ευρώ, το οποίο δεν αποκλείεται να δαπανηθεί κατά τους πρώτους μήνες του επόμενου έτους.