VLADIVOSTOK, RUSSIA - APRIL 25 : (----EDITORIAL USE ONLY – MANDATORY CREDIT - "KREMLIN / HANDOUT" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----) North Korea leader Kim Jong Un (L) attends a meeting with Russian President Vladimir Putin (R) in Vladivostok, Russia, on April, 25, 2019. Kremlin / Handout / Anadolu Agency (Photo by Kremlin / Handout / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

 Αυτή τη στιγμή η Ρωσία εκτοξεύει περίπου 14 εκατομμύρια οβίδες ετησίως στην Ουκρανία. Κατασκευάζουν μόνο 2 εκατομμύρια . Οι Ουκρανοί, από την άλλη πλευρά, εκτοξεύουν περίπου 2,5 εκατομμύρια οβίδες ετησίως, αλλά δυσκολεύονται επίσης να τις προμηθευτούν.

Μια συμφωνία μεταξύ Βόρειας Κορέας και Ρωσίας για βολές πυροβολικού, την οποία οι αντίστοιχοι ηγέτες είπαν ότι « προχωρούν ενεργά », είναι μια απλή λύση στο πρόβλημα της Ρωσίας. Αλλά είναι μια συμφωνία που είναι γεμάτη κινδύνους για την παγκόσμια σταθερότητα.

Οι κυρώσεις στη Ρωσία από την εισβολή της στην Ουκρανία περιόρισαν τα σημεία όπου η Μόσχα μπορεί να αγοράσει στρατιωτικό εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων βολών πυροβολικού: έχει υποβάλει αιτήματα στην Κίνα , το Ιράν και τώρα τη Βόρεια Κορέα. Η Κίνα ήταν θερμή, αλλά αντιστάθηκε δημόσια παρέχοντας απευθείας εξοπλισμό στο πεδίο της μάχης.

Το Ιράν έχει πουλήσει στη Ρωσία drones και μια μικρή ποσότητα οβίδων. Η Βόρεια Κορέα είναι η πρώτη χώρα που έκανε την κίνηση να προμηθεύσει άμεσα μεγάλη ποσότητα πυρομαχικών για το ρωσικό πυροβολικό. Τοποθετημένη στο ευρύτερο πλαίσιο της, αυτή η συμφωνία πιθανότατα θα γραφτεί στην ιστορία ως μέρος του ταξιδιού προς έναν ευρύτερο πόλεμο.

Τόσο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν όσο και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν είναι απρόθυμοι να ταξιδέψουν διεθνώς. Η συνάντηση με τον Πούτιν στις 13 Σεπτεμβρίου είναι η πρώτη φορά που ο Κιμ ταξιδεύει διεθνώς από το ξέσπασμα του Covid το 2020.

Ταξίδεψε με ένα βαριά θωρακισμένο τρένο . Μια πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση είναι ένα συμβολικά σημαντικό γεγονός και για τους δύο άνδρες – λόγω της σπανιότητάς της και επειδή η εγγύτητά της σηματοδοτεί την εμπιστοσύνη.

Αυτό που χρειάζεται η Ρωσία

Οι ρωσικές χερσαίες επιθέσεις και οι καλά σκαμμένες αμυντικές τους γραμμές εξαρτώνται από την εκτεταμένη χρήση πυροβολικού.

διάβασε και αυτό  Ιταλία: Δεκατρείς άνδρες της σωφρονιστικής αστυνομίας συνελήφθησαν στο Μιλάνο

Ο ρωσικός στρατός ήταν αναποτελεσματικός στη διατήρηση των προμηθειών του σε οβίδες, γεγονός που αύξησε την πίεση σε αυτούς να αγοράσουν από τη διεθνή αγορά. Αντίθετα, τα αποθέματα οβίδων στην κορεατική χερσόνησο – μια κληρονομιά του Πολέμου της Κορέας (1950-1953), ο οποίος τεχνικά εξακολουθεί να βρίσκεται σε κατάπαυση του πυρός και όχι στο τέλος – διατηρούνται καλά από τη Βόρεια και τη Νότια Κορέα.

Κατά συνέπεια, οι ΗΠΑ αγοράζουν οβίδες της Νότιας Κορέας για να τις μεταφέρουν στην Ουκρανία και η Ρωσία θα λάβει σύντομα βορειοκορεατικά βλήματα. Οι ρυθμοί πυρκαγιάς και από τις δύο πλευρές μπορούν, επομένως, να διατηρηθούν ενώ οι εγχώριες βιομηχανίες τους συνεχίζουν να μεταμορφώνονται για να καλύψουν τις ανάγκες αυτού του πολέμου.

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, αριστερά, και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συνομιλούν στο κοσμοδρόμιο Vostochny έξω από την πόλη Tsiolkovsky, κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας. Φωτογραφία: AP / Alamy via The Conversation

Η Ρωσία δεν είναι φυσικός σύμμαχος της Βόρειας Κορέας. Στη δεκαετία του 1990, η Ρωσία ήταν μέρος των διεθνών προσπαθειών για τον περιορισμό της ανάπτυξης πυρηνικών τεχνολογιών από τη Βόρεια Κορέα.

Από ένστικτο, η Ρωσία, όπως και η Κίνα, έχει έντονη προτίμηση για σταθερότητα στους κοντινούς γείτονές της και μια πυρηνική Βόρεια Κορέα με την ικανότητα να φτάσει στις ΗΠΑ ή την Ευρώπη θα ήταν αποσταθεροποιητική. Ωστόσο, η εισβολή στην Ουκρανία και η ανάγκη για μεγάλη ποσότητα πυρομαχικών πυροβολικού έχει δημιουργήσει τη βάση για αυτήν την πραγματιστική συμμαχία.

Τι θέλει η Κιμ;

Η Βόρεια Κορέα θέλει να ανταλλάξει τα πυρομαχικά της με μετρητά, επισιτιστική βοήθεια και προηγμένες στρατιωτικές τεχνολογίες. Το πόσα μεταφέρει η Ρωσία σε αυτές τις κατηγορίες θα είναι ο καλύτερος οδηγός για το πόσο χρειάζεται η Ρωσία τα πυρομαχικά της Βόρειας Κορέας.

διάβασε και αυτό 

Ανεξάρτητα από την ανάγκη της, η Ρωσία είναι απίθανο να μεταφέρει κάτι πέρα ​​από βελτιωμένους πυραύλους για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας – αλλά όχι υπερηχητικούς πυραύλους ή μικροσκοπικές κεφαλές. Η σταθερότητα στην περιοχή παραμένει στρατηγικό μέλημα για τη Ρωσία, γι’ αυτό εν μέρει οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ προσπάθησαν να δημοσιοποιήσουν πρώιμους γύρους συνομιλιών για να αποτρέψουν τη Ρωσία από τη συνέχιση.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ενίσχυσε τις διεθνείς ευθυγραμμίσεις. Το ΝΑΤΟ έχει ενταχθεί από το πρώην ουδέτερο κράτος Φινλανδία και έχει αίτηση για ένταξη από τη Σουηδία . Η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία έχουν έρθει πολύ πιο κοντά, ενώ η Ρωσία, η Κίνα, το Ιράν και η Βόρεια Κορέα έχουν επίσης πλησιάσει σε ευθυγράμμιση .

Η συνεργασία σε κατασκοπευτικούς δορυφόρους, χαρτογράφηση και ζωντανή νοημοσύνη, συμπεριλαμβανομένης της πειρατείας επικοινωνιών θα ήταν επίσης πρόκληση για τους Ουκρανούς. Η σύνδεση ενός μικρού και άσχημου πολέμου στην Ανατολική Ευρώπη με τις ιστορικές και τρέχουσες εντάσεις στην Ασία είναι βαθιά επικίνδυνη και αποτελεί ένα ρεαλιστικό σκαλοπάτι για έναν ευρύτερο πόλεμο.

Συνέπειες του κυβερνοπολέμου

Τόσο η Βόρεια Κορέα όσο και η Ρωσία είναι πολύ ικανά κράτη στον κυβερνοχώρο και τις υπηρεσίες πληροφοριών στον κυβερνοχώρο: μπορούν να διαταράξουν ή να σπάσουν βασικές υποδομές και να κλέψουν ευαίσθητες κυβερνητικές πληροφορίες. Η ομάδα χάκερ Lazarus της Βόρειας Κορέας εντοπίστηκε –μέσω προσεκτικής ιχνηλάτησης της διαδικασίας– ότι είναι υπεύθυνη για κλοπές κρυπτονομισμάτων συνολικού ύψους δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων .

Οι προσπάθειες της Ρωσίας για διαδικτυακή απάτη, παραπληροφόρηση και αναστάτωση στη βασική υποδομή έχουν γίνει σημαντική απειλή για τις δυτικές κοινωνίες.

Ορισμένα από τα κλεμμένα κρυπτονομίσματα του Ομίλου Lazarus έχουν κολλήσει επειδή έχουν εντοπιστεί τα μεμονωμένα πορτοφόλια στα οποία φυλάσσεται. Η Ρωσία είναι ένας δυνητικά πολύτιμος συνεργάτης στην εύρεση εναλλακτικών οδών για τη μετακίνηση των «νομισμάτων» και την πραγματοποίηση μεγάλου μέρους του κέρδους.

διάβασε και αυτό  Ρωσία: Νέο ρεκόρ θανάτων και κρουσμάτων από τον Covid-19
Οι εικασίες είναι πολλές οι ρωσικές ελίτ χρησιμοποιούν το Bitcoin για να αποφύγουν τις δυτικές κυρώσεις. Εικόνα: Facebook

Συνδυάστε το με την κινεζική, τη ρωσική και την ιρανική τεχνογνωσία στον επηρεασμό των επιχειρήσεων, του hacking και του ψυχολογικού πολέμου και η συλλογική τους ικανότητα να διαμορφώνουν την πολιτική και τις αξίες της ευρωατλαντικής περιοχής είναι σημαντική. Η ψηφιακή πλευρά αυτής της σύγκρουσης και οι συνεχιζόμενες εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο ενισχύονται σημαντικά από τη στενότερη συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Βόρειας Κορέας.

Μια συμφωνία για την προμήθεια βλημάτων πυροβολικού είναι μόνο μια πτυχή αυτής της συμφωνίας. Οι ευρύτεροι κίνδυνοι προέρχονται από το πώς θα χρησιμεύσει για να τροφοδοτήσει την ουκρανική σύγκρουση και πώς θα ενώσει τη Ρωσία, τη Βόρεια Κορέα, την Κίνα και το Ιράν σε μια μορφή συμμαχίας.

Τελικά, αυτή η συμφωνία ανοίγει το δρόμο για πιο επικίνδυνες μεταφορές τεχνολογίας και συνδέει τη σύγκρουση στην Ανατολική Ευρώπη πιο άμεσα με τις εντάσεις στην Ασία.

Ο Robert M Dover είναι καθηγητής Πληροφοριών και Εθνικής Ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο του Hull

Αποκάλυψη: Ο Robert M Dover δεν εργάζεται, δεν συμβουλεύεται, δεν κατέχει μετοχές ή δεν λαμβάνει χρηματοδότηση από οποιαδήποτε εταιρεία ή οργανισμό που θα ωφεληθεί από αυτό το άρθρο και δεν έχει αποκαλύψει σχετικές σχέσεις πέρα ​​από τον ακαδημαϊκό διορισμό του.

Αυτό το άρθρο αναδημοσιεύεται από το The Conversation με άδεια Creative Commons. Διαβάστε το αρχικό άρθρο .

Facebook Comments Box

Από Kalithe@press

Απάντηση