ΚόσμοςΠολιτική

Η Επιστολική Ψήφος φέρνει την Ομογένεια στην πατρίδα

 Ευρεία πλειοψηφία εξασφάλισε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές και τα εθνικά δημοψηφίσματα, στην ψηφοφορία που έγινε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και η Πλεύση Ελευθερίας ψήφισαν «ναι», επί της αρχής. Το ΚΚΕ και η «Νίκη» δήλωσαν «κατά».

Η Ελληνική Λύση και οι «Σπαρτιάτες» δήλωσαν επιφύλαξη για την τελική τους στάση στην Ολομέλεια.

Καθώς ο ειδικός αγορητής της Νέας Αριστεράς Δημήτρης Τζανακακόπουλος δεν βρισκόταν στην αίθουσα, με την έναρξη της συνεδρίασης, θα δηλώσει τη στάση του κόμματος του, επί της αρχής του νομοσχεδίου, στην πορεία της σημερινής συνεδρίασης.

Παρά το «ναι» κομμάτων της αντιπολίτευσης, οι εκπρόσωποι τους προϊδέασαν ότι διατηρούν επιφυλάξεις για επιμέρους διατάξεις και άρθρα.

Φώτο:ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI

Ν. Κεραμέως: Δεν θα σταματήσουμε την προσπάθεια για διευκόλυνση της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος

Η κυβέρνηση δεν θα σταματήσει να προσπαθεί να βελτιώνει διαρκώς την άσκηση του δικαιώματος ψήφου και να διευκολύνει τους Έλληνες πολίτες, εντός και εκτός της επικράτειας, στην άσκηση του σημαντικού αυτού δικαιώματός τους, υπογράμμισε η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, μετά την ολοκλήρωση της ακρόασης των φορέων που είχαν να κληθεί να διατυπώσουν τις θέσεις τους, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, επί του νομοσχεδίου για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές και τα εθνικά δημοψηφίσματα.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους εκπροσώπους των φορέων που ήταν σήμερα εδώ μαζί μας, από το εσωτερικό και το εξωτερικό. Ένα πάρα πολύ μεγάλο ευχαριστώ και μια ιδιαίτερη συγκίνηση γιατί σιγά σιγά προχωρούμε σε αυτό που οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των αποδήμων είχαν θέσει προ ορισμένων μηνών. Πριν από έξι μήνες, ήμασταν σε αυτή την αίθουσα και συζητούσαμε το πώς θα μπορούσε να καθιερωθεί η επιστολική ψήφος. Είμαστε λοιπόν εδώ, έξι μήνες μετά, για να κάνουμε πράξη αυτά τα οποία οι ίδιοι οι συμπολίτες μας από το εξωτερικό έχουν εκφράσει με τόσο συγκινητικό τρόπο, για τη σημασία του απόδημου ελληνισμού. Ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ και σας διαβεβαιώ ότι δεν θα σταματήσουμε να προσπαθούμε να βελτιώνουμε διαρκώς την άσκηση του δικαιώματος ψήφου, να διευκολύνουμε διαρκώς Έλληνες πολίτες, εντός και εκτός επικράτειας, στην άσκηση του πάρα πολύ σημαντικού αυτού δικαιώματος τους», δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών.

Κάθε ψήφος από την Ομογένεια είναι «γέφυρα» που μας φέρνει πιο κοντά στην πατρίδα

Την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου χαιρέτισαν οι εκπρόσωποι της Ομογένειας που είχαν κληθεί να καταθέσουν τις απόψεις τους, στην επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, στην οποία συζητείται το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών. Η Ομογένεια ζήτησε η επιστολική ψήφος να επεκταθεί και στις εθνικές εκλογές, για να διευκολύνει τη συμμετοχή των αποδήμων στην εκλογική διαδικασία, γιατί, όπως ανέφεραν, κάθε ψήφος είναι μια γέφυρα που φέρνει τους ομογενείς πιο κοντά στην πατρίδα.

«Χαιρετίζουμε την πρόταση νόμου, που ναι μεν περιορίζεται μόνο στις ευρωεκλογές και στα δημοψηφίσματα, αλλά θεωρούμε ότι πρέπει να επεκταθεί στο μέλλον και στις εθνικές εκλογές. Οι Έλληνες ομογενείς, δεν είναι μόνο φορείς ενός πλούσιου πολιτισμικού κληροδοτήματος, αλλά συμμετέχουν και ενεργά στη διαμόρφωση του μέλλοντος της πατρίδας μας», ανέφερε ο Κωνσταντίνος Καχριμανίδης, πρόεδρος της Omogenia Germanias e.V. «Πολλοί Έλληνες στο εξωτερικό βρίσκονται μακριά από τα εκλογικά κέντρα. Η μεγάλη απόσταση αποτελεί ένα σημαντικό εμπόδιο για τη συμμετοχή τους στις εκλογές και η επιστολική ψήφος θα λύσει αυτό το πρόβλημα, επιτρέποντάς τους να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από όπου κι αν βρίσκονται», είπε ο κ. Καχριμανίδης και πρόσθεσε: «Η επιστολική ψήφος δεν είναι απλά μια τεχνική αλλαγή στη διαδικασία των εκλογών, είναι μια θεμελιώδης αναγνώριση της σημασίας της ομογενειακής φωνής στη δημοκρατική διαδικασία. Κάθε ψήφος από την Ομογένεια είναι μια ‘γέφυρα’ που ενώνει την Ελλάδα με τον κόσμο, είναι μια ψήφος που μας φέρνει πιο κοντά στην πατρίδα, ενισχύοντας την κοινή μας πορεία προς μια δυνατή, ενωμένη και ακμάζουσα Ελλάδα».

διάβασε και αυτό  Βασίλης Σπανάκης: «Η Κυβέρνηση ακούει»

«Μετά την άρση των εμποδίων για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των κατοίκων εκτός της Επικράτειας, η οποία έδωσε την ισοδυναμία των πολιτών εντός και εκτός της Ελλάδας, η Πολιτεία απαντά στο άλλο πάγιο αίτημα της Ομογένειας, που είναι η συνέχεια της διευκόλυνσης ψήφου και προτείνει τη δυνατότητα επιστολικής ψήφου – και αυτό, τόσο για τους πολίτες εντός Ελλάδας, αλλά και για τους απόδημους, οι οποίοι θα μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα αποκλειστικά με αυτό τον τρόπο στις ευρωεκλογές και στα δημοψηφίσματα για την ώρα», ανέφερε η πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Παρισίων και Περιχώρων, Σέτα Θεοδωρίδου. Η επιστολική ψήφος θα διευκολύνει τη συμμετοχή των εκλογέων που ζουν σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν προξενεία, προξενικά γραφεία ή πρεσβείες, είπε η κ.Θεοδωρίδου και πρόσθεσε πως το επόμενο βήμα, θα πρέπει να είναι η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές.

Η καθιέρωση της επιστολής ψήφου είναι πάγιο αίτημα της Ομογένειας, ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας, Παναγιώτης Δροσινάκης, που ζήτησε η επιστολική ψήφος να επεκταθεί και στις εθνικές εκλογές. «Πρέπει να εξασφαλιστεί η εκλογή ικανού αριθμού διακριτών απόδημων βουλευτών. Πρέπει εμείς οι απόδημοι, με σταυροδοσία να αποφασίζουμε ποιοι θα μας αντιπροσωπεύσουν στην ελληνική Βουλή. Και γι’ αυτόν το λόγο έχουμε καταθέσει το αίτημα να δημιουργηθούν εκλογικές περιφέρειες εξωτερικού. Η λύση που ισχύει αυτήν τη στιγμή για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, αποτελεί λύση ανάγκης και πρέπει να αρθεί», υπογράμμισε ο κ. Δροσινάκης και κάλεσε την κυβέρνηση να εντάξει στην εκλογική διαδικασία την ηλεκτρονική ψηφοφορία.

«Η απόφαση της κυβέρνησης να άρει τον αποκλεισμό από την εκλογική διαδικασία για τα εκατομμύρια Ελλήνων που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό, προκαλεί ικανοποίηση καθώς διευρύνει το εκλογικό σώμα των αποδήμων. Ικανοποιεί, επίσης και ένα κυρίαρχο αίτημα, το οποίο θέταμε επιτακτικά και ως Κοινότητα Αλεξάνδρειας αλλά και ως Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού στις εκάστοτε κυβερνήσεις και τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων», είπε ο Στέφανος Ταμβάκης, επίτιμος πρόεδρος της κοινότητας Αλεξάνδρειας και πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού. «Η καθολική επιστολική ψήφος, που επιτρέπει χωρίς εξαιρέσεις τη συμμετοχή των αποδήμων στις εθνικές εκλογές, είναι η ύψιστη έκφραση του δημοκρατικού πολιτεύματος και δηλώνει την ισχυρή παρουσία των Ελλήνων στο εξωτερικό», είπε ο κ. Ταμβάκης και υπογράμμισε: «Το νέο νομοσχέδιο είναι ένα βήμα προς τη δημοκρατική ολοκλήρωση, καθώς διευρύνει το εκλογικό σώμα και ενισχύει την ισότιμη μεταχείριση των εκλογέων ανεξαρτήτως του τόπου κατοικίας τους, ή της πρόσκαιρης απουσίας τους από τη χώρα, κυρίως όμως, ενισχύει τους δεσμούς με τους απόδημους, οι οποίοι στις χώρες που ζουν και εργάζονται κουβαλούν μέσα τους την Ελλάδα και αγωνίζονται άοκνα και αγόγγυστα για αυτήν».

Την κυβερνητική πρωτοβουλία για το νομοσχέδιο με το οποίο καθιερώνεται η επιστολική ψήφος των αποδήμων στις επικείμενες ευρωεκλογές, χαιρέτισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Ιατρικών Συλλόγων Βορείου Αμερικής, Σπύρος Μεζίτης, με επιστολή του η οποία αναγνώστηκε στην επιτροπή. Στην επιστολή σημειώνεται ότι είναι ομόφωνο το αίτημα των ομογενών παγκόσμια, να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο στις εθνικές εκλογές.

H εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώτα Πούλου. Φώτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γ. Πούλου: Ανεπίτρεπτο να επέρχονται θεμελιώδεις αλλαγές της εκλογικής νομοθεσίας μέσα σε εκλογική χρονιά

«Υπέρ» της αρχής του νομοσχεδίου για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές δήλωσε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώτα Πούλου, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή όπου εξελίσσεται η συζήτησή του. Η βουλευτής όμως, διατύπωσε επιφυλάξεις, μεταξύ άλλων για τα εξής ζητήματα, όπως ακολούθως:

διάβασε και αυτό  Στους Μανιάτες της Κορσικής ο Κυριάκος Μητσοτάκης

– Δεν τηρήθηκε ο “κώδικας καλής πρακτικής”, της επιτροπής Βενετίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, που συστήνει στα κράτη μέλη να μη προβαίνουν σε θεμελιώδεις αλλαγές της εκλογικής νομοθεσίας τον τελευταίο χρόνο, πριν τις εκλογές.

– Για την κατανομή των εδρών, αλλάζει το εκλογικό μέτρο και προσμετράται μόνο ο αριθμός των εγκύρων ψηφοδελτίων, των συνδυασμών που υπερβαίνουν το 3%. «Αφού ο παρονομαστής παραμένει σταθερός, 21 έδρες, στοχεύετε στο να λάβετε περισσότερες έδρες στην πρώτη κατανομή», είπε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ.

– Για τους εκλογείς εντός επικρατείας, ο ΣΥΡΙΖΑ δέχεται την επιστολική ψήφο, για ειδικές κατηγορίες του πληθυσμού με προϋποθέσεις ευάλωτων, όπως για παράδειγμα οι ανάπηροι, χρόνιοι ασθενείς και ηλικιωμένοι. Αυτές οι ομάδες του πληθυσμού, πρέπει να προσδιοριστούν όμως επακριβώς, με την τήρηση αυστηρών κριτηρίων.

– Υπάρχουν αμφιβολίες για την χρήση των στοιχείων που θα περιλαμβάνονται στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Τα στοιχεία αυτά θα είναι διαθέσιμα στην διοικητική και πολιτική ηγεσία ενώ ανακύπτουν και ζητήματα αθέμιτου ανταγωνισμού απέναντι στα κόμματα.

– Δεν επιλύεται το πρόβλημα του αποκλεισμού των εποχικών εργαζομένων, αφού οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν 40 ημέρες πριν, τη διεύθυνση εργασίας τους. Προτείνεται να περιληφθεί διάταξη, για όσους γνωρίζουν τουλάχιστον τον δήμο που θα εργαστούν, έτσι ώστε να αποστέλλεται «εκλογικός φάκελος σε ορισμένη διοικητική αρχή, δημοτικό ή δικαστικό κατάστημα».

– Δεν αναφέρεται κανένα στοιχείο γεωγραφικών κριτηρίων της σύστασης των ειδικών εκλογικών τμημάτων για την επιστολική ψήφο, ενώ προκαλεί εντύπωση η επιβάρυνση της Ελληνικής Αστυνομίας, με την αρμοδιότητα φύλαξης των τμημάτων επί 20 τουλάχιστον ημέρες.

– Σε σχέση με την αποστολή των ειδικών φακέλων ψηφοφορίας, πρέπει να τεθούν κανόνες για την αποφυγή άγρας ψήφων, και της «οικογενειακής ψήφου» που αλλοιώνει την εκλογική βούληση.

– Το υπουργείο Εσωτερικών πρέπει να αποσαφηνίσει τη διαδικασία ελέγχου σε εταιρείες του εξωτερικού, ως αναδόχων για την αποστολή φακέλων στους Έλληνες του εξωτερικού.

– Προβλέπεται συμπλήρωση Υπεύθυνης Δήλωσης ηλεκτρονικά για την επιστολική ψήφο, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ προειδοποιεί για τον κίνδυνο εικονικών ψήφων.

– Δεν ορίζεται στο νομοσχέδιο μια έμπιστη οντότητα για να διασφαλίζεται η εγκυρότητα.

– Πρέπει να προβλεφθεί συμμετοχή των αντιπροσώπων των κομμάτων της Βουλής και της Ευρωβουλής, στην παρακολούθηση της λειτουργίας των πληροφοριακών συστημάτων και της χρήσης τους, όπως η εγγραφή και ταυτοποίηση των εκλογέων στον ειδικό εκλογικό κατάλογο επιστολικής ψήφου.

Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Δουδωνής. Φώτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Π. Δουδωνής: Επιστολική ψήφος με γνώμονα την ακώλυτη άσκηση του εκλογικού δικαιώματος

 

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές τάχθηκε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Δουδωνής, «με την έννοια της διευκόλυνσης της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος σε όσους έχουν κωλύματα». Ο κ. Δουδωνής επισήμανε ωστόσο, σε σχέση με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, μεταξύ άλλων, ότι:

-η λογική της συνταγματικής πρόβλεψης για την ακώλυτη άσκηση του εκλογικού δικαιώματος αφορά την άρση εμποδίων. Η κυβέρνηση καθιερώνει την επιστολική ψήφο, στους εντός της επικράτειας εκλογείς, ως επιλογή. Η άποψη του ΠΑΣΟΚ για την επιστολική ψήφο είναι μία συνεπής άποψη που αφορά στην άρση των κωλυμάτων άσκησης του εκλογικού δικαιώματος.

– δεν υπάρχει πρόβλεψη για υποχρεωτική επιστροφή του φακέλου σε περίπτωση που ο εκλογέας δεν κάνει χρήση του. Δεν υπάρχει πρόβλεψη για περιπτώσεις κατά τις οποίες ο φάκελος έχει φθορές κατά την αποστολή του, αν και μπορεί να ανακύπτουν ζητήματα εγκυρότητας της διαδικασίας.

-υπάρχει πρόνοια για την εξακρίβωση των στοιχείων του εκλογέα κατά την αποστολή του φακέλου για τους εντός της επικρατείας, απουσιάζει όμως ανάλογη ρύθμιση για τους εκτός επικρατείας εκλογείς.

διάβασε και αυτό  Πατούλης: «Αναγκαία η ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για την καλύτερη αντιμετώπιση της πανδημίας»

-αν ο εκλογέας του εξωτερικού ενημερωθεί ότι ο φάκελος του δεν έχει παραληφθεί, δεν μπορεί να ψηφίσει με αυτοπρόσωπη παρουσία, γιατί στο εξωτερικό δεν θα λειτουργήσουν εκλογικά τμήματα.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας. Φώτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ι. Γκιόκας: Αντιδραστική και επικίνδυνη τομή η επιστολική ψήφος

Κατά του νομοσχεδίου για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στης ευρωεκλογές, ως αντιδραστική και επικίνδυνη τομή, τάχθηκε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, που κατά τη συζήτηση των άρθρων του νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, παρατήρησε: «Η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου αλλάζει συνολικά τη σχέση των ψηφοφόρων με την εκλογική διαδικασία. Διαμορφώνει παθητική πολιτική στάση αποξένωσης και αποστασιοποίησης από την ενεργή συμμετοχή και την εκλογική διαδικασία και τελικά, ακυρώνει την όποια ενεργητική συμμετοχή υπάρχει μέχρι σήμερα. Και φυσικά την ίδια στιγμή, δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους όσον αφορά το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας».

Μεταξύ άλλων, ο ειδικής αγορητής του ΚΚΕ επεσήμανε πως με το νομοσχέδιο:

– Συμπληρώνεται το πλαίσιο των διευκολύνσεων για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τον τόπο κατοικίας, σε ανθρώπους και εκλογείς που δεν έχουν κανέναν μα κανέναν απολύτως οικονομικό και κοινωνικό δεσμό με τη χώρα. Δεν γνωρίζουν τις πολιτικές εξελίξεις και την πολιτική πραγματικότητα στην Ελλάδα. Το πιο σημαντικό είναι ότι δεν επηρεάζονται, ούτε δέχονται τις συνέπειες της όποιας πολιτικής τους επιλογής, όπως συμβαίνει με τους εκλογείς του εσωτερικού.

– Καταργούνται τα εκλογικά τμήματα του εξωτερικού. Όμως είναι άλλο πράγμα ο εκλογέας να προσέρχεται στο εκλογικό τμήμα, να παίρνει το φάκελο και τα ψηφοδέλτια, να μπαίνει στο παραβάν και μπροστά στην κάλπη, να είναι ο ίδιος με τη συνείδησή του, να ψηφίζει και να απορρίπτει και εκβιασμούς που ενδεχομένως του ασκούνται, και είναι άλλο πράγμα η επιστολική ψήφος, όπου κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει σε ποιες συνθήκες, πώς, με ποιους, είτε συμπληρώνεται το ψηφοδέλτιο, είτε αποστέλλεται ο φάκελος των εκλογών.

– Το νομοσχέδιο ζητάει υπεύθυνη δήλωση στο πλαίσιο της διαδικασίας της επιστολικής ψήφου. Αυτό από μόνο του, σημαίνει και αποδοχή των κινδύνων που υπάρχουν να γίνουν παρατυπίες.

– Το Σύνταγμα επιτάσσει ταυτόχρονη διενέργεια εκλογών. Στην υπόθεση όμως ότι όλοι οι εκλογείς, αποφασίζουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με επιστολική ψήφο, φτάνουμε στο σημείο κάποιοι να ψηφίζουν 20 ημέρες πριν, 15 ημέρες πριν.

– Το Σύνταγμα προβλέπει εξαίρεση από την αρχή της ταυτόχρονης διενέργειας των εκλογών, μόνο για τους εκλογείς του εξωτερικού, και με την προϋπόθεση αλλαγής του πλαισίου με πλειοψηφία δύο τρίτων.

– Η εκλογική διαδικασία (παραλαβή φακέλων, επιβεβαίωση ταυτοπροσωπίας, αποστολή, μεταφορά) θα διεκπεραιώνεται με την εμπλοκή ιδιωτικών εταιρειών και όχι κρατικών λειτουργών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το αδιάβλητο.

Π. Σαράκης: Προσπάθεια αλλοίωσης της βούλησης των πολιτών

Επιφύλαξη, για την τελική στάση του κόμματος του στην ολομέλεια, δήλωσε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Ο βουλευτής κατηγόρησε την κυβέρνηση για προσπάθεια αλλοίωσης της βούλησης των πολιτών και επισήμανε ότι «δεν διασφαλίζεται η μυστικότητα της ψήφου, αφού εκλογείς θα μπορούν να ψηφίσουν αρκετές ημέρες πριν τη διεξαγωγή των εκλογών».

«Τελικός στόχος της κυβέρνησης είναι να καθιερώσει την επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές», εκτίμησε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης και χαρακτήρισε «πρωτάκουστο», ιδιωτικές εταιρείες να εμπλέκονται στις εκλογικές διαδικασίες, στη συλλογή των ψήφων, στην παράδοση των ψηφοδελτίων.

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Π. Σαράκης. Φώτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ
πηγή NEOS KOSMOS
Facebook Comments Box

Απάντηση