ΤΑ ΚΡΙΝΑΚΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ
Μέρες καλοκαιριού και οι περισσότεροι βρισκόμαστε πιο κοντά στη φύση, στη θάλασσα και στην ηρεμία των διακοπών.
Στις αμμώδεις παραλίες και στους αμμόλοφους κάτι μας κλέβει το βλέμμα με την ομορφιά του, την ξεχωριστή μυρωδιά του, τη σεμνή του κίνηση και το λευκό του χρώμα.
‘’Κρινάκια της Παναγιάς’’ τα λένε πολλοί γιατί είναι ανθισμένα και ευωδιάζουν τις ημέρες της μεγάλης γιορτής της Χριστιανοσύνης αλλά και γιατί συνδέονται με θαύματα της Παναγιάς σε κάποια μέρη της Ελλάδας.
Είναι ωστόσο γνωστά και με άλλα ονόματα. Θαλασσόκρινα, κρινάκια της άμμου, θαλασσινός κρίνος, θαλάσσιος ασφόδελος είναι μερικές από τις ονομασίες του (pancratium maritimum) όπως είναι η επιστημονική του ονομασία που μεταφράζοντας τις λέξεις μιλάμε για το «ισχυρό παραθαλάσσιο» φυτό που ζει πάνω από 3.500 χρόνια.
Ανήκει στην οικογένεια των Amaryllidaceae (Αμαρυλλιδοειδών) και είναι αυτοφυές βολβώδες φυτό. Ανθίζει και αναπτύσσεται σε άνυδρα αμμώδη εδάφη σε πολλά μέρη της Μεσογείου, της Ασιάς και σε τρποπικά νησιά. Στην Ελλάδα το συναντούμε περισσότερο στην Πελλοπόνησο, στην Κρήτη, στις Κυκλάδες αλλά και στη Β. Ελλάδα.
Ένα θαύμα της φύσης θα λέγαμε που γεννιέται μέσα από την καυτή άμμο. Ένα σπάνιο βολβώδες φυτό που βγάζει φύλλα πριν το καλοκαίρι κι αφού μαραθούν αρκεί το μελτέμι και τα σταγονίδια της θάλασσας να ενεργοποιήσουν τα άνθη του. Μέσα στον Αύγουστο μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου τα λευκά άνθη έρχονται κάθε χρόνο να μας αφυπνίσουν για τη σπουδαιότητα της διατήρησής τους.
Υπήρξαν τα ιερά άνθη των Μινωιτών καθώς είναι αποτυπωμένα στο παλάτι της Κνωσσού σε νοπογραφίες, αλλά και στο ανάκτορο της Σαντορίνης, της υστεροκυκλαδικής περιόδου, τα συναντούμε σε τοιχογραφίες που έχουν έρθει στην επιφάνεια. Επίσης στην αρχαία Αίγυπτο ακολουθούσαν τα καράβια με τα εμπορεύματα προς τα λιμάνια της Μεσογείου.
Σήμερα τα συναντούμε σε παραλίες που δεν έχουν μεγάλη τουριστική ανάπτυξη ώστε να απειληθούν. Ο ανθρώπινος παράγοντας είναι ο μόνος εχθρός τους.
Θα έχουμε προσέξει σε παραλίες των Κυκλάδων ή της Κρήτης κάποια σημεία που φύονται ακριβώς δίπλα από τις ξαπλώστρες ή σε μαγαζιά με τραπέζια. Σίγουρα τα κρινάκια βρίσκονταν σε αυτούς τους χώρους περισσότερο εκτεταμένα όμως η καταπάτηση εξαφάνισε τους βολβούς από το φυσικό τους περιβάλλον περιορίζοντάς τους σε μικρότερη έκταση.
Σε κάποια άλλα μέρη, αρκετά τουριστικά, έχει παρέμβει ο Δήμος και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, οριοθετώντας τους χώρους αυτούς ώστε να μην εξαφανιστεί τελείως από το φυσικό του περιβάλλον,
Το Συμβούλιο της Ευρώπης, το έχει χαρακτηρίσει ως σπάνιο και απειλούμενο είδος και για την προστασία του, προτείνει.
α/ την οριοθέτηση και την προστασία των περιοχών που φύεται.
β/ την απαγόρευση κάθε δραστηριότητας που διαταράσσει τους αμμόλοφους, που είναι ο βιότοπος τους.
γ/ απαγόρευση, ακόμη και του καθαρισμού των ακτών, με εργαλεία που ανακατεύουν την άμμο
Ας δώσουμε όλοι μας την απαραίτητη προσοχή και αγάπη φροντίζοντας να μην παρκάρουμε τα αυτοκίνητα σε αυτά τα σημεία, να μην τα πατάμε, να μην τα ξεριζώνουμε και να κρατάμε αποστάσεις από τη ρίζα αν θέλουμε να τα φωτογραφίσουμε.
Μόνο έτσι θα συνεχίσουν να ζουν για να μας δίνουν τροπικά αρώματα τα απάνεμα δειλινά του καλοκαιριού και να λάμπουν από λευκή ομορφιά στα χρώματα της ανατολής.
Αρθρο Φωτεινής Χαλαστάνη
Φωτεινή Χαλαστάνη
Τεχνικός Φυτοτεχνικών Επιχειρήσεων Αρχιτεκτονικής Τοπίου