Άνοιξη- Πάσχα: Η μεγαλύτερη της Ορθοδοξίας εορτή-το Πάσχα- και πολλά τα έθιμα που είναι συνδεδεμένα με την Ανάσταση του Κυρίου.
Ένα από αυτά το βάψιμο των κόκκινων αυγών που σήμερα δεν θα εξετάσουμε το συμβολισμό του κόκκινου χρώματος για τους Ορθοδόξους αλλά θα σας δώσω μια εναλλακτική οικολογική πρόταση από την ιστοσελίδα του Μουσείου Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής για πρωτότυπη διακόσμηση του Πασχαλινού τραπεζιού. Εκτός, λοιπόν, από κόκκινα αυγά την Μ. Πέμπτη μπορείτε να βάψετε και κίτρινα αυγά χρησιμοποιώντας φλοίδες από ξερά κρεμμύδια που θα δώσουν στα αυγά υπέροχο χρυσαφένιο χρώμα το αγαπημένο των Βυζαντινών. Άλλος τρόπος για κίτρινο χρώμα είναι για όσους ζουν σε ύπαιθρο η βαφή των αυγών σε νερό όπου έχουμε πριν βράσει κίτρινες μαργαρίτες του αγρού .Για το κλασσικό κόκκινο χρώμα το Μ.Κ.Τ& Δ., προτείνει το γνωστό σε όλους μας τρόπο βαφής των αυγών σε νερό όπου έχουμε βράσει παντζάρια. Πρόταση διακόσμησης του Πασχαλινού τραπεζιού με 2 χρώματα αυγών χρυσαφί-το αγαπημένο των Βυζαντινών- και το κλασσικό κόκκινο, αλλά η βαφή να γίνει οικολογικά και με τον παραδοσιακό τρόπο βαφής που κληρονομήσαμε από τις προηγούμενες γενιές όπως και τόσες άλλες παραδόσεις.
Εδώ να σημειώσω ότι το έθιμο αυτό που το τηρεί ο Ορθόδοξος λαός με τόση ευλάβεια και τόσους τώρα αιώνες δεν είναι παρά η συνέχεια εθίμου που τις ρίζες του συναντάμε στην αρχαία Αίγυπτο και Κίνα, στην Αρχαία Ελλάδα και Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία που προσέφεραν βαμμένα σε διάφορα χρώματα αυγά ως δώρο για τις γιορτές της Άνοιξης.
Και, ακόμα μια εναλλακτική πρόταση. Προσθέσετε στο δείπνο της Ανάστασης το παραδοσιακό Λαμπρόψωμο που τα παλαιότερα χρόνια υπήρχε και στα πλέον φτωχικά νοικοκυριά και το έφτιαχναν Μ Πέμπτη μαζί με τα τσουρέκια ή Μ. Σάββατο- ημέρα κατανάλωσης του μετά την Ανάσταση του Κυρίου-, πανάρχαιο έθιμο που στις μέρες μας τείνει να χαθεί Επίσης, αν και είναι το ψωμί του Μ. Σαββάτου ο στολισμός του Πασχαλινού τραπεζιού με ένα Λαμπρόψωμο στο κέντρο είναι ότι ωραιότερο, παραδοσιακό και πρωτότυπο.
Λαμπρόψωμο ή Λαμπροκουλούρα
Υλικά
2 φακελάκια ξηρή μαγιά/1/2 φλιτζάνι τσαγιού χλιαρό νερό/1/2 φλιτζάνι τσαγιού γάλα εβαπορέ/125 γραμμάρια φρέσκο βούτυρο/3/4 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη////1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού αλάτι/6 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις/2 αυγά/2 κρόκους αυγών/1 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι/1 κουταλάκι του γλυκού κακουλέ/2 κουταλάκια του γλυκού νερό.
Εκτέλεση.
Αρχικά, διαλύετε τη μαγιά σε χλιαρό νερό. Έπειτα ζεσταίνετε το γάλα, ρίχνετε το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αλάτι, το μαχλέπι και το κακουλέ. Στη συνέχεια, αδειάζετε το μείγμα στον κάδο του μίξερ και προσθέτετε 2 φλιτζάνια αλεύρι. Προσθέτετε τη μαγιά και τμηματικά τα αυγά με τους κρόκους .Όταν γίνει ένα ομοιογενές μείγμα ρίχνετε και το υπόλοιπο .Ύστερα ζυμώνετε με τα χέρια. Αφήνετε την ζύμη να ξεκουραστεί για μισή ώρα σε θερμοκρασία δωματίου.
Μοιράζετε τη ζύμη σε τρία ίσια κομμάτια, πλάθετε σε ότι σχήμα θέλετε, αλείφετε με αυγό και ψήνετε στον αέρα στους 150-170 βαθμούς C,μέχρι να πάρουν ένα ροδοκόκκινο χρώμα.
Σημ.: Τα παλιά χρόνια το προζύμι της λαμπροκουλούρας το ετοίμαζαν την Μ. Πέμπτη, με βασιλικό από του Σταυρού ή με αγιασμό.
Το Φως της Ανάστασης ας Χαρίσει σε όλους μας ελπίδα και αισιοδοξία και ας μας οδηγήσει στην
Απόλυτη αλήθεια…
Πηγή Συνταγής:60 Συνταγές από την Ελλάδα/Θεσσαλονίκη. Κάρτα: διαδίκτυο.
Αρθρογράφος-Ερευνήτρια
ΠΗΓΗ http://my-mosxato.blogspot.gr/