Υγεία

SOS για αίμα: Έκκληση από Νοσοκομεία

Έκκληση σε αιμοδότες απευθύνει το τμήμα αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Άγιος Παύλος – Λιγοστεύουν τα αποθέματα στα κέντρα αιμοδοσίας της πόλης

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Έκκληση για αίμα απευθύνει προς όλους τους αιμοδότες το τμήμα αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης  Άγιος Παύλος, καθώς υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε αίμα κυρίως κατά τους θερινούς μήνες.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» η διευθύντρια του τομέα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης Άγιος Παύλος κυρία Ευαγγελία Γιαρτζά: «υπάρχει οριστική επάρκεια σε αίμα». «Τα βγάζουμε πέρα με δυσκολία», συμπλήρωσε, και εξήγησε πως ο Αύγουστος πάντα είναι δύσκολος μήνας γιατί αρκετός κόσμος λείπει σε άδεια, είναι πολύ δύσκολη η εξόρμηση των εξωτερικών συνεργείων αιμοληψίας σε διάφορα σημεία της πόλης, άρα είναι λιγότερες και οι αιμοδοσίες. Όμως η φέτος η κατάσταση ήταν χειρότερη «λόγω της ελονοσίας και του ιού του δυτικού Νείλου».

Τόνισε πως λίγο πριν τον Δεκαπενταύγουστο τα αποθέματα ήταν ελάχιστα, ενώ τις τελευταίες μέρες «υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθησία του κόσμου για να δώσει αίμα». «Σε αυτό βοήθησαν και η ενημερωτική καμπάνια που έκανε το υπουργείο Υγείας πρόσφατα», σχολίασε η κυρία Γιαρτζά.

Αξίζει να σημειωθεί πως ανάμεσα στα νοσοκομεία της πόλης υπάρχει συνεργασία. «Αν υπάρξει ανάγκη από κάποιο άλλο νοσοκομείο και έχουμε εμείς αίμα φυσικά και θα δώσουμε», δήλωσε η διευθύντρια του τομέα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Άγιος Παύλος.

3f1b.jpg

«Είμαστε στην κόψη του ξυραφιού αυτές τις μέρες σχετικά με τα αποθέματα σε αίμα», δήλωσε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο νοσηλευτής αιμοδοσίας στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου κ. Αναστάσιος Συντριβάνης. Τόνισε πως «ειδικά φέτος η κατάσταση είναι πιο δύσκολη λόγω και του ιού του Δυτικού Νείλου, αλλά και της εγκυκλίου του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας που αποκλείει αρκετές περιοχές από τις αιμοδοσίες. Το ΕΚΕΑ είναι πιο αυστηρό φέτος. Πχ επειδή υπήρξε ένα κρούσμα στα Διαβατά, αν περάσει κάποιος από εκεί ή αν δουλεύει εκεί μπορεί να θέλει να δώσει αίμα, αλλά να τον “κόψουν”. Αυτή την στιγμή για κάποιες περιοχές στα δυτικά της πόλης και περιφερειακά της Θεσσαλονίκης υπάρχει απαγορευτικό αιμοδοσίας».

Ο κ. Συντριβάνης εξέφρασε την ελπίδα «να έρθουν άτομα για αιμοδοσία». Διευκρίνισε όμως πως το Παπαγεωργίου δεν είναι κέντρο αιμοδοσίας και πως καλύπτει τις ανάγκες του από το ΑΧΕΠΑ. «Το ΑΧΕΠΑ είναι κέντρο αίματος και εξυπηρετεί και το 424 καθώς και πολλές κλινικές», σχολίασε, ενώ είπε πως αιμοδοσίες πραγματοποιούνται και στα νοσοκομεία Θεαγένειο, Ιπποκράτειο, και Άγιος Παύλος.

διάβασε και αυτό  Σύσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με Υπουργό Υγείας για τα μέτρα για κορωνοϊό
3f1.jpg

Οι ενδιαφερόμενοι εθελοντές αιμοδότες για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να επικοινωνούν με το τμήμα αιμοδοσίας  Αγίου Παύλου στο τηλέφωνο 2313- 304751 και κατά τις ώρες αιμοδοσίας,  καθημερινά, από τις 8.30 το πρωί έως τη 1.30 το μεσημέρι και από τις 4.30 έως τις 7.30μμ, εκτός Σαββατοκύριακου. Αν μένουν δυτικά, μπορούν να δώσουν αίμα κάθε Τρίτη και Τετάρτη τις ίδιες ώρες.

Για τα υπόλοιπα νοσοκομεία οι ώρες κυμαίνονται το πρωί 09.30-12.30 και το απόγευμα 17.30-19.30. Σημειώστε πως υπάρχει ενδεχόμενο διαφοροποίησης ανάλογα με το νοσοκομείο γι’ αυτό καλό θα ήταν πριν πάτε να τηλεφωνήσετε για να επιβεβαιώσετε τις ώρες αιμοδοσίας.

Ιπποκράτειο τηλ κέντρο 2313-312000, Θεαγένειο τηλ. κέντρο 2313301111, ΑΧΕΠΑ τηλ κέντρο 2313.303110.

 

Εθελοντική αιμοδοσία στο Δημαρχείο

 

Εν τω μεταξύ η Δημοτική Τράπεζα Αίματος διοργανώνει εθελοντική Αιμοδοσία την Τρίτη 03 και την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2019.

Η αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης (Βασ. Γεωργίου Α΄ 1) στην αίθουσα «Μανόλης Αναγνωστάκης», κατά τις ώρες 09.00 έως 12.30, με τη συμβολή ειδικής κινητής μονάδας του Νοσοκομείου «Άγιος Παύλος» και με στόχο την ενίσχυση της Δημοτικής Τράπεζας Αίματος.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή στα τηλέφωνα 231331 7233  και 231331 8529.

 

Αναμένεται άρση αποκλεισμού πολιτών από αιμοδοσία

 

Πάντως, όπως ανέφερε τη Δευτέρα 19/8 ο δήμαρχος  Δέλτα, Ευθύμιος Φωτόπουλος σε επανεκτίμηση από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας βρίσκεται το θέμα του αποκλεισμού πολιτών από την αιμοδοσία επί μήνες (σ.σ. λόγω παλαιότερου κρούσματος ελονοσίας). Ο ίδιος ευελπιστεί ότι σε ένα-δυο μήνες θα αρθεί ο αποκλεισμός.

πηγή: https://www.typosthes.gr

Facebook Comments Box

Απάντηση