Είναι κοινώς παραδεκτό πως με το που εμφανίστηκαν τα social media, ή για όποιον δεν έχει καλές σχέσεις με τις άλλες γλώσσες πλην της ελληνικής γλώσσας, τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης έκαναν απίστευτη θραύση, ενώ στην συνέχεια κατάφεραν να κατακτήσουν, έστω και επιλεκτικά, ακόμα και τους πιο δύσπιστους και καχύποπτους.

Είναι υπερβολικά σπάνιο να μην χρησιμοποιεί κάποιος ή να μην έχει ακούσει κάτι για τις εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης, όπως για παράδειγμα Facebook, Instagram, Tik Tok, κλπ.

Κάποιος μπαίνει για να μάθει νέα για τους διαδικτυακούς του φίλους, κοινώς να ψάξει τα προφίλ των φίλων του, για να ενημερωθεί για το τι συμβαίνει γύρω του, ενώ σίγουρα θα πέσει πάνω σε κάποια διαφήμιση, προϊόν ή εμπορική σελίδα, όπου για κάποιο μαγικό αλλά ανεξήγητο λόγο θα κάνει like, κάτι που εάν του το πρότεινε ένας γνωστός του από κοντά δεν θα το έκανε εύκολα.

Η δυναμική παρουσία των δημοφιλών πλατφορμών, όπως τo Facebook και το YouTube έγινε πολύ γρήγορα  αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης.

Σε μια εποχή, όπου η πραγματική ανεργία καλπάζει και οι εταιρείες ψάχνουν το πώς θα διαφημιστούν, πώς θα ενισχυθούν, τα social media δίνουν την απάντηση.

Κάπως έτσι εμφανίστηκε το επάγγελμα του influencer, ένα επάγγελμα που είχε μεγάλη ζήτηση, αφού ποιος δεν θέλει να γίνει γνωστός μέσα από ένα βίντεο που θα ανεβάσει, ποιος δεν θα ήθελε να αυξήσει τα κέρδη του και ποιος δεν θα ήθελε να επηρεάζει;

Influencer είναι αυτός που επηρεάζει, αυτός που κάνει κάτι και τραβάει τα βλέμματα παρακινώντας και άλλους ανθρώπους, είναι οι νέοι σταρ του διαδικτύου, ενός μέσου που είναι πιο ισχυρό από την τηλεόραση πλέον.

διάβασε και αυτό  Οι Χούθι δημοσίευσαν βίντεο από την επίθεση στο ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο Sounion στα ανοιχτά της Υεμένης

Πολλές εταιρίες παρακολουθώντας πολλούς influencers εισήγαγαν έναν νέο τρόπο προώθησης της επιχείρησής τους εύκολα, αφού θεωρούσαν πως ένας influencer μπορεί να του φέρει περισσότερο κόσμο. Έτσι, σε πολύ σύντομο διάστημα, γίνονται περιζήτητοι παντού. Κάθε βίντεό τους έχει χορηγούς και πολλές διαφημίσεις. Μετά από κάποιο σημείο περισσότερο προωθούσαν παρά επηρέαζαν με μια στάση τους σε ένα συγκεκριμένο ζήτημα.

Εκτός αυτού, όταν το κανάλι κάποιου αποκτήσει αναγνωρισιμότητα με πολλούς εγγεγραμμένους χρήστες, likes και σχόλια, τότε χρυσοπληρώνεται από το YouTube, αν και το YouTube στην Ελλάδα δεν δίνει όσα δίνει σε άλλες χώρες.

Ωστόσο, εάν γνωρίζει πώς να το χειριστεί σωστά μπορεί να εξασφαλίσει άνετα πάνω από έναν μηνιαίο μισθό απλά από τον καναπέ του ή από όποιον άλλο χώρο επιθυμεί.

Πολλοί έχουν αναρωτηθεί πόσα χρήματα μπορεί να βγάζει κάποιος που έχει πολλούς χιλιάδες ή ακόμα και εκατοντάδες χιλιάδες  followers (ακόλουθους). Δηλαδή μπορεί με τις αναρτήσεις και τα λεγόμενά του να επηρεάσει έναν ακόλουθό του, είτε να αγοράσει ένα προϊόν που του προτείνει, είτε να κάνει πράξη μερικά από όσα έχει πει.

Πριν από τρία χρόνια, όταν η απασχόληση αυτή βρισκόταν στα αρχικά της στάδια δεν υπήρχε3 κάποια πρόβλεψη για το πώς και εάν θα πρέπει να φορολογούνται. Επομένως, πιθανώς πολλοί από αυτούς που ασχολούνται διαδίκτυο να μην έχουν καν κάποιο ΑΦΜ που να είναι συνδεδεμένο με κάποια επαγγελματική δραστηριότητα σχετιζόμενη με την προώθηση προϊόντων. Σε αυτή την περίπτωση η μαύρη εργασία μπορεί άνετα να ευδοκιμεί από την στιγμή που το ποσό των της αμοιβής δεν μπαίνει στην τράπεζα και άρα δεν εντοπίζεται.

διάβασε και αυτό  Πανελλήνιες 2021: Πότε θα γίνει η ανακοίνωση των βαθμολογιών

Πλέον, όμως, το Υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ έχουν ξεκινήσει να ελέγχουν την ηλεκτρονική παρουσία πολλών καλλιτεχνών, μοντέλων, ηθοποιών, αλλά και απλών πολιτών που επηρεάζουν μία μερίδα ανθρώπων μέσω διαδικτύου.

Σε φορολογικό έλεγχο μπορεί ανά πάσα στιγμή να βρεθούν όσοι θεωρηθούν ύποπτοι για φοροδιαφυγή μέσω διαφόρων ηλεκτρονικών εργαλείων (τα λεγόμενα «ψαχτήρια») που θα τους εντοπίσουν να χρησιμοποιούν λογαριασμούς στο Facebook, το Instagram, το tweeter, το Tik Tok, το pinterest, το Badoo, το snapchat, το youtube, το Linkedin, το foursquare, το tublr και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με σκοπό την αποκόμιση εισοδημάτων χωρίς να είναι σε γνώση της εφορίας.

Τα τελευταία χρόνια είναι σύνηθες το φαινόμενο celebrities να πραγματοποιούν αναρτήσεις με στόχο να διαφημίσουν άμεσα ή έμμεσα κάποιο προϊόν ή υπηρεσία και να εισπράτουν στη συνέχεια χρήμα το οποίο δεν δηλώνεται σε καμία φορολογική δήλωση. Αυτό το «μαύρο» αφορολόγητο χρήμα προσπαθεί τώρα να εντοπίσει το υπουργείο Οικονομικών και ουσιαστικά να πιέσει όλους αυτούς τους κατόχους λογαριασμών να δηλώνουν τα εισοδήματά τους τα οποία μέχρι σήμερα πραγματοποιώντας αναρτήσεις εισπράττουν εν αγνοία της εφορίας.

Facebook Comments Box

Απάντηση