Άγιος Λάζαρος. Ο ¨Αγιος που …γύρισε από τον Άδη κι ο μοναδικός Άγιος …με δύο τάφους !
Βηθανία της Μικράς Ασίας , μία αρχαία πόλη αποικία των Ρωμαίων (3 χιλιόμετρα ανατολικά από την Ιερουσαλήμ) που έμελλε να γίνει …διάσημη ανατολικά από την Ιερουσαλήμ) που έμελλε να γίνει …διάσημη ως πατρίδα του Λαζάρου, του φίλου του Χριστού. Η Βηθανία είναι λέξη Εβραϊκή και σημαίνει οίκος φοινίκων κι υπήρξε η αγαπημένη πόλη του Ιησού ο οποίος την επισκεπτόταν συχνά και σε αυτές τις επισκέψεις του εκεί τον φιλοξενούσε ο Λάζαρος κι οι δύο αδελφές του Μάρθα και Μαρία στην οικία τους.
Πάμε λοιπόν, σε αυτήν την μικρή κι ασήμαντη πόλη της Παλαιστίνης αλλά τόσο σημαντικής για τον Χριστιανισμό ;
Η Ανάστασις του Λαζάρου.
Το γεγονός που δόξασε τη Βηθανία (Ιω. Ια’ 1-44) κι ο Κύριος με αυτό το θαύμα προεικόνισε τη δική Του Ανάσταση.
«Την κοινήν Ανάστασιν προ του Σου πάθους πιστούμενος, εκ νεκρών ήγειρας τον Λάζαρον, Χριστέ ο Θεός. Όθεν και ημείς ως οι παίδες, τα της νίκης σύμβολα φέροντες, Σοι τω Νικητή του θανάτου βοώμεν ωσαννά εν τοις υψίστοις, ευλογημένος ο Ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου».
( Απολυτίκιον του Σαββάτου του Λαζάρου).
Λάζαρος, όνομα αραμαϊκό που σημαίνει lt “ο Θεός είναι η βοήθεια Μου” ή “Ο Θεός βοηθός μου” .
Ο Λάζαρος , ο στενός φίλος του Ιησού μία μέρα –όπως αναφέρει ο Ευαγγελιστής Ιωάννης-, ασθένησε κι οι αδελφές του Μάρθα και Μαρία ειδοποίησαν τον Ιησού: – Κύριε, να αυτός που τόσο πολύ αγαπάς είναι άρρωστος …
Όταν ο Ιησούς θα φτάσει τελικά στην Βηθανία μαζί με τους μαθητές Του, (Ιω.11.17) ο Λάζαρος ήταν ήδη νεκρός για τέσσερις ημέρες.
Στο σπίτι του Λαζάρου…
Κύριε αν ήσουνα εδώ ο αδελφός μου δεν θα είχε αποθάνει , του είπε η Μάρθα. Ο Κύριος μπροστά στο ψυχικό δράμα Μάρθας και Μαρίας ταράχτηκε και τις ρώτησε:
Πού τον έχετε βάλει ..
Στον τάφο του Λαζάρου…
Μάρθα και Μαρία καθώς και γείτονες τους Ιουδαίοι πήγαν και Του έδειξαν τον τάφο. Ο Ιησούς μπροστά στον τάφο του φίλου του Λαζάρου δάκρυσε. Ο τάφος εκείνος ήταν ένα σπήλαιο και είχε μια βαριά πέτρα πάνω του. «Σηκώστε την πέτρα» διέταξε ο Ιησούς. Στη διαταγή αυτή του Κυρίου με δειλία τολμά να επέμβει η αδελφή του Λαζάρου η Μάρθα και να του πει: «Κύριε, μυρίζει.
Είναι τέσσερις μέρες τώρα που είναι νεκρός» (Ιω. 11,38-39). Στα λόγια της Μάρθας απάντησε ο Ιησούς και της είπε: «Μάρθα, δεν σου είπα, πως αν πιστεύεις, θα δείς τη δόξα του Θεού;»
Ο Κύριος όρθιος μπροστά στον τάφο με τα μάτια υψωμένα προς τον ουρανό προσευχήθηκε και είπε πριν κάνει το θαύμα: «Πατέρα μου, σ΄ ευχαριστώ, διότι με άκουσες. Εγώ γνώριζα πολύ καλά ότι πάντοτε με ακούς. Το γνώριζα, αλλά το είπα τούτο, για να ακούσει ο λαός που στέκεται εδώ γύρω και να πιστέψουν ότι συ με έχεις στείλει». Κι αφού τα είπε αυτά φώναξε προς τον νεκρό φίλο του: «Λάζαρε, βγες έξω».
Και ο Λάζαρος που ήδη μύριζε, σαν να ξυπνούσε από βαθύ ύπνο, σηκώθηκε και ολοζώντανος, φασκιωμένος ολόκληρος με τα σάβανα και τα σουδάρια ,αναστημένος βγήκε έξω από τον τάφο (Ιω. 11,40-44). Το θαύμα διαδόθηκε και αρκετοί πίστεψαν… Ύστερα από λίγες ημέρες πλήθη Εβραίων λόγω αυτού του θαύματος θα υποδεχτούν ενθουσιωδώς τον Ιησού στα Ιεροσόλυμα (Ιω.11.45) για να ακολουθήσει η Σταύρωση Του…
Ο τάφος του Λαζάρου στην Βηθανία αποτελείται από μια υπόγεια κρύπτη, στην οποία οδηγούν 27 σκαλοπάτια σκαλισμένα στο φυσικό βράχο. Επάνω από τον τάφο η Αγία Ελένη είχε ιδρύσει τον 4ο αιώνα τρίκλιτη βασιλική με αίθριο. Το οικοδόμημα ήταν στρωμένο με πολύχρωμα μωσαϊκά δάπεδα.
Το χωριό βρίσκεται νοτιοανατολικώς της Ιερουσαλήμ, στους πρόποδες του Όρους των Ελαιών και ο τάφος ανήκει στους Μουσουλμάνους. Σήμερα είναι επισκέψιμα ο τάφος, ο χώρος της οικίας, όπου κατοικούσαν ο Λάζαρος με τις αδελφές του, αλλά και το μέρος στο οποίο ο Χριστός συνάντησε την
Μάρθα και την Μαρία. Ο τάφος του Λαζάρου βρίσκεται στο βάθος του μνημείου και έχει τη μορφή ταφικού δωματίου.
Ο χώρος της σπηλιάς είχε διαμορφωθεί κατάλληλα για να δεχτεί το νεκρό σώμα.
Τι απέγινε ο Άγιος Λάζαρος μετά την Ανάσταση του;
Άγιος Λάζαρος του οποίου τη μνήμη η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά το Σάββατο του Λαζάρου (κινητή εορτή-πάντα το πρώτο Σάββατο πρίν την Μεγάλη Εβδομάδα) , Σάββατο του Λαζάρου, ημέρα χαράς πρίν το θρήνο της Μεγάλης Εβδομάδας. Σύμφωνα με τον Άγιο Επιφάνιο επίσκοπο Κωνσταντίας της Κύπρου (367-403 μ.Χ,) ο Λάζαρος ήταν τότε 30 ετών και έζησε άλλα τριάντα χρόνια μετά την Ανάσταση
του. Διωκόμενος δε από τους Ιουδαίους κατέφυγε γύρω στο 33 μ.Χ. στην νήσο Κύπρο στο Κίτιο όπου και θα τον συναντήσουν οι Απόστολοι Παύλος και Βαρνάβας όταν μετέβαιναν από την Σαλαμίνα στην Πάφο και θα τον χειροτονήσουν πρώτο Επίσκοπο Κιτίου, της Εκκλησίας που ίδρυσε κι ποίμανε ο ίδιος ο Άγιος Λάζαρος μέχρι το τέλος της ζωής του ( περίπου το 63 μ. Χ.).
Ο τάφος του ο δεύτερος τάφος του Αγίου, έγραφε: <Λάζαρος ο τετραήμερος και φίλος του Χριστού .
Το Κίτιον όπου κατέφυγε ο Λάζαρος μετά την Ανάσταση του κι ο δεύτερος τάφος του Αγίου ήταν αρχαία Ελληνική πόλη στη θέση της σημερινής Λάρνακας. Ο Άγιος Θεράπων Επίσκοπος της πόλης κι ο φιλόσοφος Ζήνων υπήρξαν προσωπικότητες του Κιτίου .
Ορθόδοξη παράδοση: Στα «Πάτρια» του Αγίου Όρους γίνεται άμεση σύνδεση της Κύπρου και του Αγίου Λαζάρου με τη Θεοτόκο και τον Άθωνα. Η μητέρα του Κυρίου, συνοδευμένη από τον Ευαγγελιστή Ιωάννη, μετά την Ανάσταση του Ιησού ήλθε στο Κίτιο, συνάντησε τον Άγιο Λάζαρο, στον οποίο μάλιστα δώρησε ωμοφόριο και επιμάνικα, ενώ στη συνέχεια επισκέφθηκε τόν Άθω.
Ο δεύτερος τάφος του Αγίου Λαζάρου κι η ανακομιδή και μετάθεση του Ιερού λειψάνου του.
Σε μικρό ναό ετάφη ο Άγιος Λάζαρος στο Κίτιον σε μαρμάρινο λάρνακα και το έτος 890 μ. Χ. όπως ήταν τότε συνήθεια ο αυτοκράτορας Λέων Στ’ ο σοφός μετέφερε τα λείψανα του Αγίου στην Κωνσταντινούπολη ενώ σε αντάλλαγμα για την μεταφορά αυτή η οποία εορτάζεται από την Ορθόδοξη Εκκλησία στις 17 Οκτωβρίου και στη θέση που βρέθηκαν τα λείψανα του Αγίου κτίστηκε με χρηματικό ποσό που απέστειλε ο Λέων ο υπέρλαμπρος Ναός του Αγίου Λαζάρου κατά τα τέλη του 9 ου αιώνα ο οποίος σώζεται μέχρι σήμερα.
(Τα λείψανα κλάπηκαν κατά την Τέταρτη Σταυροφορία και μεταφέρθηκαν στη Μασσαλία αλλά στη συνέχεια χάθηκαν. Όμως το έτος 1972 σε ανακαίνιση της Εκκλησίας του Αγίου Λαζάρου ανακαλύφθηκαν ανθρώπινα λείψανα σε μία μαρμάρινη σαρκοφάγο κάτω από την Αγία Τράπεζα και ταυτοποιήθηκαν ως μέρος των λειψάνων του Αγίου (προφανώς δεν είχε μεταφερθεί ολόκληρο το σκήνωμα του στην Κωνσταντινούπολη).Αυτό αποδεικνύεται κι από την μαρτυρία Ρώσου μοναχού ο
οποίος κατά την επίσκεψη του στην Κύπρο τον 16 ο αιώνα πήρς μαζί του φεύγοντας λείψανο του Αγίου το οποίο και μετέφερε στην Μονή του, τη Ρωσική Μονή των Σπηλαίων του ΠΣΚΩΦ όπου και φυλάσσεται έως σήμερα ).
Η Εκκλησία του Αγίου Λαζάρου στην Λάρνακα Κύπρου..
Μια ιστορική εκκλησία στη Λάρνακα της Κύπρου αφιερωμένος στον Άγιο Λάζαρο της Βηθανίας που πήρε το όνομα της από τη σαρκοφάγο (λάρνακα) του Αγίου Λαζάρου με υπέροχο τέμπλο με την λάρνακα και τα οστά του Αγίου Λάζαρου. Ο Ναός είναι ένα εντυπωσιακό κτίσμα του τέλους του 9 ου αιώνα και υπάγεται στην αυτοκέφαλη Ελληνοορθόδοξη Εκκλησία της Κύπρου… Η ξυλογλυπτική του μοναδικού μπαρόκ τέμπλου της εκκλησίας έγινε μεταξύ 1773 και 1782 από τον Χατζησάββα Ταλιαδούρο. Το τέμπλο επιχρυσώθηκε μεταξύ 1790 και 1797 ενώ μερικές από τις εικόνες ζωγραφίστηκαν από τον Μιχαήλ Προσκυνητή.. Ο Ναός είναι κτισμένος εξ ολοκλήρου από πέτρα κι έχει τρείς τρούλους στο μεσαίο κλίτος. Οι τρούλοι όμως είναι κομμένοι από πάνω και οι μελετητές αναφέρουν ότι υπάρχει πιθανότητα η
καταστροφή τους να οφείλεται σε μεγάλο σεισμό που συνέβη το 1718 στη Μεσαορία.
Άγιος Λάζαρος, Άγιος Ανατολικής και Δυτικής Χριστιανικής Εκκλησίας του οποίου τη μνήμη η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά το Σάββατο του Λαζάρου ενώ η Εκκλησία των Λιθουριανών κι η Εκκλησία της Αγγλίας τιμούν τη μνήμη του στις 28 Ιουλίου μαζί με τις αδελφές του Μάρθα και Μαρία.
άρθρο της Τασσώ Γαΐλα
Πηγές:.
ieramonopatia.gr/ el.wikipedia.org / imkitiou.org/ www.ekklisiaonline.gr/ Ορθόδοξος Συναξαριστής/ www.ekklisiaonline.gr/ agiospatrokosmas.gr/www.pemptousia.gr
Ακολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα