Θ Ψαλιδόπουλος: Η δημιουργική προοπτική της πόλης εξαρτάται από την απομάκρυνση της παρούσας διοίκησης

Αποσπάσματα από μια αποκλειστική συνέντευξη του Θ Ψαλιδόπουλου στο kalitheapress τον Μάιο του 2017.

  • Τρία χρόνια σχεδόν διοίκησης από τον κ. Κάρναβο. Η Καλλιθέα άλλαξε;
  • Η Καλλιθέα περιέρχεται σε αδιέξοδο. Στις εκλογές, οι πολίτες ζήτησαν εκσυγχρονισμό και ενδυνάμωση των πολιτικών του Δήμου στις συνθήκες της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, ενίσχυση της παρέμβασής του υπέρ της κοινωνικής δικαιοσύνης και συνοχής. Αντ’ αυτών, ο Δήμος απουσιάζει από την καθημερινή ζωή και τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της πόλης, ενώ η διοίκηση ασχολείται με την απολύτως πελατειακή αντιμετώπιση των προβλημάτων των πολιτών, με τις ίντριγκες και το face book. Αλλά, νομίζω ότι έχετε δίκιο να ρωτάτε. Υπάρχει και μια ακόμη αλλαγή. Για πρώτη φορά, η Καλλιθέα απέκτησε Δήμαρχο που αντί να ανησυχεί για τις ευθύνες, τις οποίες επωμίστηκε, είναι τόσο πολύ ικανοποιημένος με τον εαυτό του, απλώς επειδή εξελέγη.
  • Έχετε μακρά πείρα όσον αφορά τον πολιτισμό, αφού είχατε διατελέσει Αντιδήμαρχος. Πιστεύετε σήμερα ότι η νέα διοίκηση του Δήμου τα έχει καταφέρει;
  • Η πολιτιστική δραστηριότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αφορά και εκφράζει το δικαίωμα του πολίτη να επικοινωνεί ελεύθερα με την καλλιτεχνική δημιουργία. Χωρίς οικονομικά, πολιτικά ή άλλα εμπόδια. Η διοίκηση δεν έχει την πολιτική, ίσως και τη μορφωτική κατάρτιση, όπως και τον ιδεολογικό προσανατολισμό, ώστε να προσεγγίσει την πολιτιστική δράση του Δήμου με αυτόν τον τρόπο. Έτσι, ακόμη και στην εξωτερικά επιτυχή συνέχιση πολιτιστικών θεσμών, τους οποίους παρέλαβε, εισάγει τις δημόσιες σχέσεις, τις πελατειακές σχέσεις και φυσικά, την απόπειρα πολιτικού ελέγχου. Ενίοτε, ιδιαιτέρως καταθλιπτικού για όσους τον υφίστανται. Υπό την έννοια αυτή, η διοίκηση δεν έχει πολιτιστική πολιτική. Έχει μια εκλογική τακτική. Με ρωτάτε, εάν επιτυγχάνει μια πολιτική απάτη; Εάν κρίνω από τις αντιδράσεις των πολιτών, οι οποίοι ασχολούνται με την πολιτιστική δραστηριότητα του Δήμου, νομίζω, πως αποτυγχάνει. Η πολιτιστική δράση της Αυτοδιοίκησης γενικά, αλλά και στις συνθήκες της κρίσης ειδικότερα δεν είναι απλώς ένας μεγάλος ή μικρός αριθμός εκδηλώσεων. Είναι ένα νέο κίνημα αφύπνισης και συμμετοχής των πολιτών στην κοινωνική ζωή. Πρέπει να το αναδημιουργήσουμε.
  • Ποιά είναι η πρόταση σας για την Μαρίνα, Διεθνές Ναυταθλητικό Κέντρο ή Τουριστική Μαρίνα;
  • Η παράταξή μας, παρά πολύ έγκαιρα από την αρχή της δημοτικής περιόδου και πάρα πολύ έντονα, υπογράμμισε πως το δίλημμα αυτό έχει δημιουργηθεί από την πολιτική της διοίκησης, τις πράξεις και τις παραλείψεις της. Ο νόμος είναι σαφής. Η Μαρίνα δεν προορίζεται για τουριστική εκμετάλλευση, αλλά για την προαγωγή των ναυταθλητικών αθλημάτων, όπως και για δράσεις πολιτισμού και αναψυχής. Ο κ. Δήμαρχος θέλει να αλλάξει αυτό το χαρακτήρα των χρήσεων στην Παραλία. Γι’ αυτό συγκρούστηκε με τους ναυταθλητικούς ομίλους. Όλα τα υπόλοιπα είναι πολύ φτηνή προπαγάνδα. Εάν θέλει να εφαρμόσει το νόμο και εν σχέσει προς τα ναυταθλητικά σωματεία, μπορεί να το κάνει. Αλλά, αυτό το οποίο στην πραγματικότητα κάνει, είναι να εκβιάζει τα σωματεία με τον διοικητικό και υπονομευτικό περιορισμό της δράσης τους και τη συνολική υποβάθμιση της περιοχής, ώστε να επιβάλει την εκμετάλλευσή της από συμφέροντα στο χώρο του τουρισμού. Υποθέτω ότι η ανάμειξη της Περιφέρειας Αττικής στη διαχείριση του Παραλιακού μετώπου, του έχει προκαλέσει πονοκέφαλο. Για να τον αντιμετωπίσει, αντιλαμβάνομαι ότι πήρε μια ασπιρίνη. Δηλαδή, συνεργάζεται στενά με τους «Ανεξαρτήτους Έλληνες».
  • Η επωνυμία του συνδυασμού σας είναι «Η Καλλιθέα Μπροστά». Παρατηρούμε, το τελευταίο διάστημα, ότι σε πολλά θέματα έχετε μαζί με άλλες δημοτικές παρατάξεις, κοινές προτάσεις. Μήπως αυτό σημαίνει κάτι; Έχετε την άποψη ότι θα πρέπει να υπάρχει συνένωση όλων των παρατάξεων;
  • Η παρατήρησή σας μού δίνει την ευκαιρία να επαναλάβω αυτό που η παράταξή μας υπογραμμίζει από την αρχή της δημοτικής περιόδου. Δηλαδή, ότι η διαίρεση που σημειώθηκε στις εκλογές του 2014 πρέπει να τερματιστεί. Συνδέεται, σε ικανό βαθμό, με την έλλειψη ουσιώδους πολιτικού διαλόγου για την πορεία και την εξέλιξη του Δήμου στις συνθήκες της κρίσης. Έπρεπε να είχε επιδιωχθεί μεγαλύτερη συνεννόηση. Οι κοινές θέσεις των δημοτικών παρατάξεων, στις οποίες αναφέρεστε, επιβεβαιώνουν ότι μπορούσαμε να το κάνουμε. Και, πάντως, ότι δεν πρέπει να επαναλάβουμε το ίδιο λάθος για δεύτερη φορά. Εξάλλου, δεν είναι αναγκαίο να μιλήσουμε ή να θέσουμε ως στόχο, τη συνένωση. Το κύριο είναι η συνεργασία, η συμφωνία, η συμπόρευση εντός και εκτός του Δημοτικού Συμβουλίου. Οι κοινές προτάσεις και με άλλες δημοτικές παρατάξεις σημαίνουν, επίσης, ότι αυτή η συμπόρευση δεν έχει ανάγκη από παρασκήνιο, το οποίο δήθεν μπορεί να επιβάλει λύσεις. Δημόσιος διάλογος χρειάζεται.
  • Πιστεύετε ότι αυτό μπορεί να γίνει; Και με ποιόν υποψήφιο Δήμαρχο;
  • Πιστεύω ότι αυτό μπορεί και πρέπει να γίνει. Με υποψήφιο Δήμαρχο, όποιον μπορεί να εκπροσωπήσει την ευρύτερη δυνατή συνεργασία και συμμαχία των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που ενδιαφέρονται για ένα ισχυρό Δήμο, για ισχυρή Αυτοδιοίκηση. Ανεξάρτητα από κομματικές προτιμήσεις. Αλλά, η συζήτηση ή η αντιδικία για το πρόσωπο του υποψηφίου Δημάρχου, χωρίς το περιεχόμενο των θέσεων και των στόχων που θα εκπροσωπεί, είναι ακριβώς η παγίδα, την οποία όλοι πρέπει να προσέξουμε και, αυτή τη φορά, να αποφύγουμε. Ας πέσει ο κ. Κάρναβος στην παγίδα της νέας υποψηφιότητάς του. Γιατί πρέπει να τον παρακολουθήσουμε κι εμείς και να παγιδεύσουμε και την Καλλιθέα;
  • Δημοσιεύματα του τοπικού τύπου υποστηρίζουν ότι ο κ. Δήμαρχος θεωρεί πως ίσως κερδίσει τις επόμενες εκλογές από τον πρώτο γύρο …
  • Τι χιούμορ έχουν μερικές φορές οι δημοσιογράφοι … Λέτε να το πιστεύει και ο ίδιος …; Ας σοβαρευτούμε. Η δημιουργική προοπτική της πόλης και του Δήμου εξαρτάται από την απομάκρυνση της παρούσας διοίκησης και τη συνεργασία όλων των δυνάμεων που ενδιαφέρονται για ισχυρό Δήμο, στήριγμα του πολίτη, της κοινωνικής συνοχής και δικαιοσύνης, της διαφάνειας και της χρηστής διοίκησης. Εδώ, δεν νοούνται προσωπικές φιλοδοξίες. Απαιτούνται πρόγραμμα και σαφείς στόχοι. Ανοιχτά και καθαρά στον κόσμο. Κυρίως, με τη συμμετοχή των πολιτών. Τα υπόλοιπα είναι, όντως, φαιδρότητες. Εάν, όμως, οι φαιδρότητες επικρατήσουν, ο κ. Κάρναβος θα αισθάνεται και πάλι τυχερός.
    • Η Καλλιθέα θεωρείτε ότι έχει κάνει βήματα ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια;
    • Επί μακρά σειρά ετών, ο Δήμος και τα τοπικά κοινωνικά κινήματα εργάστηκαν, σε πολύ δύσκολες ενίοτε συνθήκες, για να επιλύσουν πολλά από τα τοπικά προβλήματα της Καλλιθέας. Δεν είναι τώρα η στιγμή απολογισμού, ούτε άλλωστε κανείς αμφισβητεί όσα έχουν επιτευχθεί. Ορισμένες εξάρσεις του κ. Δημάρχου στο Δημοτικό Συμβούλιο για τη δράση των προηγουμένων διοικήσεων δεν έχουν κάποια σημασία ή αξιοπιστία.

    Η αναπτυξιακή εξέλιξη της Καλλιθέας επηρεάζεται σήμερα από δύο αντιφατικά μεγέθη. Το ένα είναι η παρατεινόμενη, οικονομική και κοινωνική κρίση. Η κρίση έχει γενικά αναστείλει την ευχέρεια της Αυτοδιοίκησης να επιδρά στην ανάπτυξη του τόπου, έχει ακόμη περισσότερο από όσο κατά το παρελθόν περιθωριοποιήσει το ρόλο του θεσμού στο πολιτικό σύστημα και την εθνική οικονομία. Υπό την έννοια αυτή, η συμβολή ενός Δήμου στην αναπτυξιακή προοπτική της τοπικής του κοινωνίας εξαρτάται όσο ποτέ από την υιοθέτηση σημαντικών δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων, που θα δίνουν στην Αυτοδιοίκηση μερίδιο της πολιτικής και οικονομικής εξουσίας του κράτους. Εξαρτάται, επίσης, από το βαθμό, κατά τον οποίο η άσκηση αυτής της εξουσίας θα στρέφεται στην κοινωνική συνοχή και δικαιοσύνη, θα αναδιανέμει, δηλαδή, τους πόρους του Δήμου προς όφελος των πολιτών. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί με δημοτικές αρχές, όπως αυτή που έχουμε τώρα στην Καλλιθέα, δηλαδή μια διοίκηση με νέο – φιλελεύθερο προσανατολισμό που βλέπει το ρόλο του Δήμου απλώς ως μεσάζοντα μεταξύ επιχειρηματικών συμφερόντων που ενδιαφέρονται να κερδίσουν από την παροχή των δημοσίων υπηρεσιών. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα στην Καλλιθέα είναι οι λεγόμενες «Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης». Μακροσκελής και ασαφής τίτλος.

    Το δεύτερο μέγεθος, από το οποίο επηρεάζεται η αναπτυξιακή προοπτική της Καλλιθέας είναι θετικό. Γι’ αυτό ομιλώ για αντίφαση. Αναφέρομαι στη δημιουργία του Κέντρου Πολιτισμού, στον παλιό Ιππόδρομο. Ωστόσο, εν προκειμένω, υπάρχει ένας κίνδυνος που θα μπορούσε να μην είναι αντικειμενικός. Οφείλεται πολύ στην προσέγγιση της σημερινής διοίκησης. Ο κ. Κάρναβος πιστεύει ότι η αναπτυξιακή προοπτική που δημιουργείται για την Καλλιθέα από τη λειτουργία του Κέντρου είναι μερικές αναπλάσεις στην περιοχή και επιχειρηματικές δράσεις, όπως τις περιέγραψα προηγουμένως. Δεν θέλει ίσως να δει την πόλη ως ενιαίο σύνολο. Η Καλλιθέα, με τις επιχειρηματικές ιδέες και τον οπορτουνισμό του Δημήτρη, απειλείται να οδηγηθεί σε διάσπαση. Κοινωνική και οικονομική. Δεν τον απασχολεί η πλατεία Κύπρου, διότι άμεσο, κυρίως πολιτικό, όφελος βρίσκει γύρω από το Κέντρο Πολιτισμού. Κατανοεί ότι το Κέντρο αποτελεί μεγάλο κοινωνικό και οικονομικό πόλο. Και βιάζεται να κερδίσει απ’ αυτόν πολιτικά. Δεν τον ενδιαφέρει, συνεπώς, η υπόλοιπη Καλλιθέα. Η ανάπλαση της πλατείας Κύπρου, η υπόθεση των Προσφυγικών έρχονται στη σκέψη του σε δεύτερη μοίρα, διότι απαιτούν κόπους, πόρους, άλλο πλαίσιο οργάνωσης της Αυτοδιοίκησης. Εκείνος, όμως, βιάζεται να επανεκλεγεί Δήμαρχος, δεν τον απασχολεί πώς θα ανακτηθεί οικονομική ζωτικότητα στο κέντρο και τη βόρεια Καλλιθέα. Του αρκεί να την κατασκευάσει, αφήνοντας να φαίνονται πολλά τραπεζοκαθίσματα στα πεζοδρόμια και τάζοντας λαμπάκια τα Χριστούγεννα στη Χαροκόπου. Όλες οι μεγάλες εκκρεμότητες, που συνδέονται με την αναπτυξιακή προοπτική της Καλλιθέας, παραμένουν ανοικτές, ανέγγιχτες από τη σημερινή διοίκηση. Το ρυμοτομικό στο Λόφο, η προοπτική των Σφαγείων, οι προτάσεις των επαγγελματιών. Αν τον αφήσουμε, θα έχουμε Καλλιθέα δύο ταχυτήτων. Αλλά, προσέξτε. Δεν θα είναι οι αναβαθμιζόμενες Τζιτζιφιές και η υποβαθμιζόμενη υπόλοιπη Καλλιθέα. Θα είναι οι δύο ταχύτητες των οξυμένων κοινωνικών ανισοτήτων.

    • Θεωρείτε ότι η παρουσία του Δημάρχου στο πλευρό του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, κατά την πρόσφατη περιοδεία του κ. Μητσοτάκη στην Καλλιθέα, κομματικοποιεί το Δήμο;
    • Ο κ. Δήμαρχος ποτέ δεν ήταν ανεξάρτητος από τη Νέα Δημοκρατία. Στην περίοδο των δημοτικών εκλογών προσεπάθησε, βεβαίως, να το αποκρύψει. Το 2014, άλλωστε, η Νέα Δημοκρατία δεν ήταν ιδιαιτέρως δημοφιλής. Τώρα, που η Νέα Δημοκρατία εμφανίζει άνοδο, τουλάχιστον, στις δημοσκοπήσεις, ο κ. Κάρναβος δεν διστάζει να συνοδεύσει τον κ. Μητσοτάκη σε μια κομματική περιοδεία. Το θεωρώ αναμενόμενο εκ μέρους του. Για να αποφύγει, όμως, την κατηγορία της κομματικοποίησης, θα πρέπει τώρα να δεχθεί και να συνοδεύσει και τον Πρωθυπουργό και τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς. Πάντως, ξέρετε, κατά βάθος μέμφομαι περισσότερο τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Το έχω ξαναπεί. Ποτέ η Νέα Δημοκρατία δεν είχε εκπροσωπηθεί στην Καλλιθέα από τόσο χαμηλό επίπεδο πολιτικής συμπεριφοράς, όσο αυτό που αντιπροσωπεύει ο σημερινός Δήμαρχος. Δεν αμφιβάλλω ότι θα ευρεθεί, τελικώς, η ωριμότητα σε ένα μεγάλο κόμμα, όπως αυτό της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης.
    • Πως κρίνετε την κοινωνική πολιτική του Δήμου;
    • Ξέρετε το «Μέτρον Κατανοήσεως»; Είναι τα απομνημονεύματα της βασίλισσας Φρειδερίκης. Η κοινωνική πολιτική ως η πελατειακή φιλανθρωπία της δεκαετίας του ’50, υπό τον έλεγχο και για την προβολή των Ανακτόρων. Σας ζητώ συγγνώμη, αλλά αυτά μού θύμισε η ερώτησή σας. Έτσι, όπως σας απαντώ, ανακαλώ και τα σύγχρονα πρόσωπα που θα ταίριαζαν στις εικόνες εκείνης της εποχής. Αλλά, είμαι εγκρατής και δεν θα τα κατονομάσω. Η κοινωνική πολιτική του Δήμου, σήμερα, ταυτίζεται δυστυχώς με τη δημόσια έκθεση της ανθρώπινης δοκιμασίας, κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα, κατά τη διανομή τροφίμων σε απόρους πολίτες. Και διέρχεται μέσα από το αμφιλεγόμενο δίκτυο εθελοντών, δηλαδή των υποστηρικτών του κ. Δημάρχου, οι οποίοι ουδεμία θεσμική κατοχύρωση μπορούν να έχουν στη δράση του Δήμου.
Facebook Comments Box

Απάντηση

%d