Κάθε εργασιακός χώρος, είτε τον έχουμε δημιουργήσει μόνοι μας είτε  πρόκειται για ένα εργασιακό περιβάλλον που δεν έχουμε πολλές δυνατότητες παρεμβάσεων θα πρέπει να έχει στοιχεία που επιδρούν ευεργετικά και αυξάνουν την παραγωγικότητά, τη διάθεση και τη ενέργεια όσων ανθρώπων κινούνται μέσα σε αυτούς. Οπωσδήποτε ο φυσικός φωτισμός, τα ευχάριστα χρώματα, η άνεση, η σωστή θερμοκρασία, η καθαριότητα, ο εργονομικός σχεδιασμός είναι βασικές προϋποθέσεις ενός ωραίου περιβάλλοντος αλλά
αναπόσπαστο στοιχείο για ένα σωστό σχεδιασμό αποτελούν τα φυτά που καθαρίζουν, απορροφούν τοξίνες και φιλτράρουν τον αέρα.
Δεν είναι όλοι τυχεροί να εργάζονται σε ιδανικές συνθήκες με αρχιτεκτονική και διακοσμητική μελέτη.

Οι  περισσότερες εταιρείες δε νοιάζονται καθόλου για σωστή διαμόρφωση των γραφείων τους και αν μιλήσουμε για πολλά κτίρια του Δημοσίου, η παρακμή συναγωνίζεται με την εγκατάλειψη και η αδιαφορία με την κακογουστιά χωρίς ελπίδα. Μέσα εκεί όμως βλέπεις και εξαιρέσεις ανθρώπων που παρεμβαίνουν στον χώρο, στο γραφείο που κινούνται, στο μπαλκονάκι που έχουν μπροστά τους , στο παραθυράκι που περνάει ο ήλιος λίγα λεπτά κάθε μέρα και ξαφνικά αλλάζουν το τοπίο, ή μάλλον δημιουργούν τοπίο, επιλέγοντας όμορφα φυτά.

Βασικές αρχές για να έχουμε επιτυχία στις φυτεύσεις μας σε έναν κλειστό χώρο είναι:

*να επιλέγουμε φυτά εσωτερικού χώρου
* να έχουν έμμεσο φυσικό φωτισμό
* να μην τοποθετούνται κοντά σε πηγές θερμότητας ή δροσισμού
*να ακολουθούμε τις ανάγκες ποτίσματος για κάθε ένα ξεχωριστά  το μέγεθος του φυτού να είναι ανάλογο για το σημείο που επιλέγεται
*να το περιστρέφουμε συχνά κατά τη διάρκεια του έτους.
* να αλλάζουμε τη θέση του αν κάτι δεν πάει καλά
* να το μεταφυτεύουμε σε λίγο μεγαλύτερη γλάστρα αν μεγαλώσει
* να χρησιμοποιούμε φυτόχωμα για φυτά εσωτερικού χώρου στις γλάστρες στο κάτω μέρος βάζουμε χαλίκι ή ελαφρόπετρα για σωστή αποστράγγιση και τοποθετούμε ανάλογο πιατάκι για να αδειάζουμε την περίσσεια του νερού που απορρέει.
* να ξεσκονίζουμε τα φύλλα προσεκτικά και να τα ξεπλένουμε
* να χρησιμοποιήσουμε υγρό λίπασμα για ενίσχυση του πράσινου φυλλώματος στην αρχή της άνοιξης, του καλοκαιριού και του
φθινοπώρου.
*να ενημερωνόμαστε από τους ειδικούς για τις ανάγκες του κάθε φυτού καθώς και για τις ασθένειες και τους εχθρούς του για να είμαστε
έτοιμοι να τα αντιμετωπίσουμε.

Ιδέες για φυτά
Αρέκα

Ένα κομψό και ανθεκτικό φυτό που θυμίζει φοίνικα και μπορεί να φτάσει και τα 2 μέτρα ύψος. Καλό είναι να διαθέτουμε χώρο για να τοποθετηθεί και να μην το καταπιέσουμε. Φυτό από τη Μαδαγασκάρη που αγαπά τη ζέστη και την υγρή ατμόσφαιρα. Ποτίζουμε μία φορά την εβδομάδα το καλοκαίρι και πιο αραιά τους άλλους μήνες ενώ μπορούμε να ψεκάσουμε τα φύλλα του ενδιάμεσα.

διάβασε και αυτό  The Blender Gallery : Έργα της Άννας Χαρακτινού

Δράκαινα

Αρκετά διαδεδομένο φυτό που έρχεται από την Αφρική και έχει την ιδιότητα να ζει με λίγο φως. Αναπτύσσεται αργά αλλά δημιουργεί όμορφη κόμη. Καλό είναι να αποφεύγεται αν έχουμε κατοικίδια λόγω της τοξικότητας των φύλλων της. Οι ανάγκες ποτίσματος δεν είναι μεγάλες και πάντα ελέγχουμε το χώμα πριν ποτίσουμε. Μια φορά στις δέκα μέρες είναι ασφαλές κι ένα ψέκασμα στα φύλλα το καλοκαίρι βοηθάει αρκετά. Αν δούμε ξηράνσεις στις άκρες των φύλλων καλό είναι να τα καθαρίζουμε με ένα ψαλιδάκι κόβοντας λοξά.

Ζαμιοκούλκας 

Θα το γνωρίζετε ίσως ως ζάμια. Είναι ένα πολύ ανθεκτικό φυτό με καταπράσινα φύλλα που πολλές φορές το έχετε δει σε εσωτερικούς χώρους και το αγγίζετε για να δείτε αν είναι αληθινό. Κατάγεται από τα τροπικά δάση της Αφρικής και θέλει συνθήκες έμμεσου φωτισμού και όχι απευθείας έκθεσης για να μην πάθει εγκαύματα. Ποτίζουμε ελάχιστα, μία φορά κάθε μήνα και το καλοκαίρι ίσως δύο αν το χώμα είναι στεγνό. Αν ποτίσουμε περισσότερο θα δούμε τα φύλλα να κιτρινίζουν. Είναι φυτό που του αρέσει να στριμώχνεται και δεν το μεταφυτεύουμε ποτέ σε πολύ μεγαλύτερη γλάστρα.

Καλαθέα

‘Ένα φυτό από τη Βραζιλία με όμορφα ριγέ μεγάλα φύλλα σε διάφορους συνδυασμούς. Δεν μεγαλώνει πολύ και μπορεί να επιλεγεί για σημεία που δεν  έχουμε μεγάλο χώρο. Χρειάζεται περισσότερο πότισμα από όλα τα προηγούμενα ήδη, περίπου μια φορά την εβδομάδα για να διατηρεί την υγρασία του και να έχει ωραία ζωηρά χρώματα στα φύλλα.

Κέντια

Κομψότατη και στιλάτη με τροπικό αέρα και όμορφα λεπτά φύλλα. Έχει αργή ανάπτυξη και δεν μας απασχολεί με αλλαγή γλάστρας πολύ συχνά αρκεί να της δώσουμε ένα χώρο ανάλογο του μεγέθους της για να τον στολίσει. Ποτίζουμε κάθε εβδομάδα ενώ το υγρό περιβάλλον προστατεύει τα φύλλα της από τις ξηράνσεις.

Μονστέρα

Εντυπωσιακή με μεγάλα φύλλα που όσο μεγαλώνουν δημιουργούν εσοχές και την κάνουν ιδιαίτερη κι επιβλητική λόγω του μεγέθους της. Τροπικό φυτό που αγαπά το έμμεσο φως και την υγρασία. Όσο μεγαλώνουν τα φύλλα χρειάζονται στήριγμα πάνω σε ένα ξύλο με βρύα για να ανέβει προς τα πάνω.  Οι ανάγκες ποτίσματος είναι περίπου μια φορά στις δύο εβδομάδες.

διάβασε και αυτό  Νέα Σμύρνη: Εναρκτήριο λάκτισμα ανθοκομικής έκθεσης

Παχίρα

‘Ένα όμορφο μικρό δέντρο που φέρνει τύχη και χρήμα όπως συνηθίζεται να  λέγεται. Χαρακτηριστικό φυτό με μεγάλα γυαλιστερά φύλλα και έναν κορμό που είναι πλεγμένος σε σχήμα κοτσίδας. Ποτίζεται προσεκτικά κάθε εβδομάδα και αν χρειαστεί μπορούμε να το κλαδέψουμε ελαφριά για να διατηρήσουμε όμορφο το σχήμα του.

Πόθος

 

Φύλλα σε σχήμα καρδιάς. Η μια καρδιά μετά την άλλη με γρήγορο ρυθμό. Μεγαλώνει ταχύτατα και δημιουργεί κρεμαστά κλαδιά που μπορούμε να τα αφήσουμε ελεύθερα αν τοποθετηθούν ψηλά ή να τα πλέξουμε σε ένα καλάθι ή πλαίσιο και να φαίνεται πιο πυκνό. Ποτίζουμε αραιά κι αν δούμε να κιτρινίζουν τα φύλλα μεταφυτεύουμε το φυτό σε πιο μεγάλη γλάστρα

Σανσιβέρια

Σχεδόν όλοι την ξέρουμε σαν ¨ γλώσσα της πεθεράς¨ αλλά η αισθητική της είναι ομολογουμένως εντυπωσιακή και μπορεί να διακοσμήσει μικρούς ή μεγάλους χώρους με απόλυτη επιτυχία. Ακόμα κι ένα μικρό φυτό πάνω σε ένα γραφείο δίνει ιδιαίτερη νότα καλαισθησίας. Τα κομψά φύλλα της Αφρικανής καλλονής με την ανοδική κίνηση μοιάζουν με ψεύτικα και έχουν μια ιδιαίτερη υφή. Είναι φυτό που το ξεχνάς αλλά αυτό υπάρχει για να καθαρίζει τον χώρο και να φιλτράρει τον αέρα. Ποτίζουμε λίγο μία φορά τον μήνα και τους χειμερινούς μήνες ακόμα πιο προσεκτικά. Αν δείτε τα φύλλα να γέρνουν σίγουρα έχετε ποτίσει το φυτό υπερβολικά και πρέπει να σταματήσετε άμεσα.
Τα νέα φυτά που δημιουργούνται δίπλα στο κεντρικό, μπορείτε προσεκτικά να τα μεταφυτεύσετε όταν φτάσουν σε ένα καλό ύψος.

Σπαθίφυλλο

Διαδεδομένο και αγαπημένο για τους περισσότερους λόγω του λευκού  άνθους που κυριαρχεί στην κορυφή του. Χρειάζεται ζεστό περιβάλλον και δεν αγαπά καθόλου το κρύο. Ποτίζεται κάθε εβδομάδα και αν δούμε να μαραζώνει και ο κρίνος της ειρήνης ποτίζουμε περισσότερο.

Ανθούριο

Ανάλογης φροντίδας είναι και το ανθούριο που έχει κόκκινο άνθος στην  κορυφή του αντί για λευκό. Ουσιαστικά είναι κόκκινο το κορυφαίο φύλλο του και μοιάζει με άνθος.

Φίκος Άμστελ

 

Αρκετά μεγάλο φυτό σαν αειθαλής θάμνος που μπορεί να τοποθετηθεί σε μια γωνία και να στολίζει με το φύλλωμά του έναν μεγάλο χώρο. Τα φύλλα του  θυμίζουν λίγο τα φύλλα του ευκάλυπτου αλλά είναι πιο σκούρα. Δεν έχει μεγάλες ανάγκες φροντίδας και μπορούμε να τον διαμορφώσουμε εύκολα.

Φίκος Ελάστικα

Γνωστός σε όλους μας με τα μεγάλα πράσινα φύλλα του θέλει ένα περιβάλλον με άνεση για να αναπτυχθεί κι καλό καθαρισμό των φύλλων του για να μην πιάνει σκόνη. Ποτίζεται προσεκτικά κάθε δέκα μέρες και αναπτύσσεται αρκετά.

διάβασε και αυτό  19 Τρόποι να Χρησιμοποιούμε τη Στάχτη του Καυσόξυλου

Φίκος Λυράτα

 

Αρκετά διαδεδομένο είδος με μεγάλα εντυπωσιακά φύλλα και αρκετά ευαίσθητο. Θέλει προσοχή στο πότισμα γιατί μπορεί να δούμε τα φύλλα να πέφτουν ή να κάνουν κάποιες καφέ κηλίδες. Μειώνουμε το νερό και παρακολουθούμε τις συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας.

Φίκος Μπέντζαμιν

 

Ίσως το πιο διαδεδομένο και γνωστό φυτό. Θέλει φως και περιβάλλον υγρασίας το καλοκαίρι. Αγαπάει το νερό και χρειάζεται καλή αποστράγγιση. Αν ρίχνει τα φύλλα του μέσα στο σπίτι ελέγχουμε τα ποτίσματα να είναι σταθερά και όχι υπερβολικά καθώς και τη θερμοκρασία. Τα περισσότερα είδη από τους φίκους που αναφέραμε μπορούν να τοποθετηθούν και σε εξωτερικό χώρο αν ζούμε σε περιοχές που δεν έχουμε παγετούς, χαμηλές θερμοκρασίες και είναι προστατευμένα από ανέμους.

Χλωρόφυτο

 

Ένα φυτό που φιλτράρει εξαιρετικά τον αέρα και καθαρίζει την ατμόσφαιρα του κλειστού χώρου από ρύπους. Γνωστό και σαν φυτό αράχνη, με όμορφα πράσινα και μπεζ λογχοειδή φύλλα και ανάγκες ποτίσματος πιο αυξημένες από άλλα είδη. Ποτίζουμε περίπου δύο φορές την εβδομάδα το καλοκαίρι και μειώνουμε τον χειμώνα σε μία. Τοποθετώντας το σε ένα ψηλό σημείο θα δούμε μετά από λίγο καιρό να παράγει επιμήκεις μίσχους που στην άκρη τους δημιουργούνται μικρά φυτά που κρέμονται ακτινωτά. Από αυτά τα μικρά φυτά μπορούμε να δημιουργήσουμε νέα πολύ εύκολα. Αυτό γίνεται με δύο τρόπους, είτε με καταβολίδες, φυτεύοντας δηλαδή τα μικρά φυτά σε διπλανή
γλάστρα και όταν δημιουργήσουν ρίζα τα αποκόπτουμε από τον μίσχο του μητρικού φυτού ή δημιουργούμε μοσχεύματα διαχωρίζοντας τα φυτάρια από τον μίσχο κι αφού τα βάλουμε σε ένα δοχείο με νερό περιμένουμε να δημιουργήσουν ρίζα πριν τα φυτέψουμε σε καινούρια γλάστρα. Με αυτούς τους τρόπους δημιουργούμε πολλά νέα φυτά και δίνουμε στους φίλους μας. Αυτές συνολικά είναι κάποιες προτάσεις λοιπόν για να βάλουμε φυτά στον χώρο εργασίας μας που καθαρίζουν την ατμόσφαιρα, προσθέτουν αισθητική και όμορφη νότα στον χώρο που περνάμε πολλές ώρες, αρκεί να συνδυάζονται με αρμονικές ανθρώπινες σχέσεις συνεργασίας και εργασιακές συνθήκες που όλοι ονειρευόμαστε, αξίζουμε και διεκδικούμε. Καλή επιτυχία!

άρθρο Φωτεινή Χαλαστάνη: Τεχνικός Φυτοτεχνικών Επιχειρήσεων Αρχιτεκτονικής Τοπίου

Facebook Comments Box

Από Kalithe@press

Απάντηση