Του executive chef Παναγιώτη Παπαδάκη.
Αγκινάρες με κουκιά
Υλικά (για 4-6 άτομα)
8 αγγινάρες και οι μίσχοι τους, καθαρισμένες.
500 γρ. φρέσκα κουκιά με κομμένες τις άκρες τους.
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα.
1 ξηρό λευκό κρεμμύδι.
2 καρότα σε φέτες.
1 πράσσο σε ροδέλες (προεραιτικό).
5-6 κλωνάρια φρέσκο μάραθο ψιλοκομμένο (αν δεν έχει, βάλτε άνηθο).
6 φύλλα φασκόμηλο (προεραιτικό).
1 λεμόνι.
50 γρ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.
1 κ.σ αλεύρι.
1 λίτρο βραστό νερό (ή ζωμό λαχανικών).
Παρασκευή
Ετοιμάζετε τα λαχανικά
Σε ευρύχωρη πλατιά κατσαρόλα και μέτρια φωτιά βάζετε το λάδι να κάψει και ρίχνετε τα κρεμμυδάκια να τσιγαριστούν μαλακά.
Στα 3 λεπτά προσθέτετε τις ροδέλες από το καρότο και το πράσο και το κρεμμύδι μόλις αρχίσουν να μαραίνονται (άλλα 3 λεπτά), προσθέτετε τα καθαρισμένα κουκιά με τις αγκινάρες.
Αφού τσιγαριστούν για άλλα 3 λεπτά, προσθέτετε το νερό (ή τον ζωμό, αν προτιμάτε τη γεύση πιο στρογγυλή, χάνοντας όμως παράλληλα τις εντάσεις των βασικών γεύσεων).
Σκεπάζετε και αφήνετε να σιγοβράσει το σύνολο για 20 λεπτά (μπορεί να χρειαστεί και άλλο ένα 5λεπτο, ανάλογα με το πόσο τρυφερές είναι οι αγκινάρες σας), μέχρι να δείτε στο πηρούνι ότι οι αγκινάρες είναι σχεδόν έτοιμες.
Βγάζετε λίγες κουταλιές ζουμί απ’ το πιάτο σε ένα μπολ και διαλύετε εκεί το αλεύρι μέχρι να ομογενοποιηθεί στο ζουμί.
Το ξαναρίχνετε στη κατσαρόλα, ανακατεύετε και προσθέτετε τα αρωματικά (μάραθο ή άνηθο και φασκόμηλο), αλάτι, πιπέρι και ζουμί από μισό ως ένα λεμόνι, ανάλογα με τη γεύση σας.
Τα αφήνετε μαζί να βράσουν για άλλα 3 λεπτά ώστε να δέσει κάπως η σάλτσα και σβήνετε τη φωτιά.
Σερβίρισμα.
Αφήνετε το φαγητό να ξεκουραστεί για ένα 10 λεπτά πριν το μεταφέρετε στα πιάτα. Μπορείτε να προσθέσετε μια λεπτή γραμμή φρέσκου ελαιόλαδου -αν σας αρέσει- και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Παναγιώτης Παπαδάκης.
Executive Chef italy kitchen and American, Internacional.