Ποιος είναι ο Νίκος Γιοβανίδης;

Είμαι ένας από όλους εμάς, Καλλιθεάτης, οικογενειάρχης, αυτοδημιούργητος, επιχειρηματίας, 47 ετών.

Γιατί το όνομα της παράταξής σας, είναι “Καλλιθέα ΝΑΙ”;

Καλλιθέα Ναι, γιατί επιτέλους η πόλη μας πρέπει να αγαπηθεί από όλους εμάς και να γίνει «in» και για εμάς που μένουμε σε αυτήν αλλά και για όλο τον κόσμο. Δηλώνουμε ναι σε μια πόλη με Ευρωπαϊκό προσανατολισμό, ναι στις προκλήσεις που έρχονται, ναι στην ποιοτική ζωή που δικαιούμαστε, ναι στην ασφάλεια που απαιτούμε, ναι στην καθαριότητα που μας αξίζει, ναι στον πολιτισμό που μας εξυψώνει, ναι στη έδρα Μητρόπολης Καλλιθέας, ναι σε όσα μας ενώνουν ως πόλη.

Γιατί θέλετε να γίνετε Δήμαρχος, έχετε στήριξη από κάποιο κόμμα, πιστεύετε στα χρίσματα;

Δεν ξύπνησα ένα πρωί και είπα ¨θέλω να γίνω Δήμαρχος¨. ΄Επειτα από ώριμη σκέψη και συζήτηση με αρκετούς Καλλιθεάτες, διαπιστώσαμε ότι το συγκεκριμένο σκηνικό που υπάρχει στην τοπική αυτοδιοίκηση της πόλης μας, δεν μας αντιπροσωπεύει και δεν μας αξίζει. Δεν είμαι εραστής των «καρεκλών», κάτι που ίσως καταγράφεται σε άλλους υποψήφιους, αλλά πιστεύω στη συλλογικότητα με την οποία μπορούμε όλοι μαζί σαν τοπική κοινωνία, να δημιουργήσουμε την Καλλιθέα του αύριο. Την Καλλιθέα που θέλουμε και επιθυμούμε, μια πόλη ζωντανή, που θα μπορεί να πρωταγωνιστεί και να μην ντρέπεται! ΄Οταν η έννοια πόλη, γίνεται το προσδοκώμενο, τότε είναι βιασμός οι κομματικές παρεμβάσεις, με τα γνωστά χρίσματα. Επιτέλους ήρθε η ώρα, ως ώριμοι πολίτες να δώσουμε στην τοπική αυτοδιοίκηση, τη δυνατότητα να υπηρετεί το σκοπό της, χωρίς να χειραγωγείται από θεσμούς έξω από τα όριά της.

Γιατί αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τα κοινά; Αποκλειστικά για να εξυπηρετήσετε τον συνάνθρωπο ή υπάρχει κι ένα μικρό ποσοστό ανάγκης ικανοποίησης προσωπικών φιλοδοξιών;

Η ενασχόληση με τα πολιτικά ή τα κοινά όπως συνηθίζουμε να τα αποκαλούμε, δεν είναι χόμπυ για αργόσχολους, είναι υποχρέωση για όλους. Η αγγλική λέξη «idiot» σημαίνει ανόητος. Αυτό, που δεν είναι ευρύτερα γνωστό, είναι ότι προέρχεται από την ελληνική λέξη «ιδιώτης», την οποία χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι για να περιγράψουν τον άνθρωπο που αδιαφορούσε για τα κοινά και τα πολιτικά τεκταινόμενα… Πριν καιρό διάβασα συνέντευξη του επιχειρηματία Ρίτσαρντ Μπράνσον όπου ανέφερε ότι ο χρόνος μας είναι μετρημένος, για αυτό είναι σημαντικό να υποστηρίζουμε τις επιλογές μας, να πράττουμε όσα πραγματικά επιθυμούμε, έχοντας ταυτόχρονα επίγνωση των δυσκολιών. Προσγειωμένος ανήκω σε αυτούς τους ανήσυχους συμπολίτες μας, που δεν αρκούνται να εμπεριέχονται απλά ως οντότητες εντός μιας πόλης, αλλά πιστεύουν στη συμμετοχή στα κοινά. Αυτοί οι συμπολίτες, με προέτρεψαν να κάνω αυτήν την υπέρβαση και να θέσω υποψηφιότητα ως Δήμαρχος Καλλιθέας.

Η Καλλιθέα έχει πολλά που την ξεχωρίζουν όπως, δύο Πανεπιστήμια, μια τεχνική Σχολή, σχολές ιδιωτικές και δημόσιες. Πιστεύετε ότι έχουν εναρμονιστεί με την πόλη;

΄Οντως η Καλλιθέα έχει όσα αναφέρατε. Το πιο τραγικό είναι ότι σαν πόλη στερούμαστε ταυτότητας. Για να αξιοποιήσουμε όσα κληρονομήσαμε, πρέπει να έχουμε τη γνώση να χειριστούμε τις δυσκολίες, το θάρρος να εφαρμόσουμε τις αναγκαίες πολιτικές, την ειλικρίνεια να πούμε ότι χρειάζονται όλοι και τη δύναμη να ελπίζουμε. Πολλά μπορούν να γίνουν για την πόλη με τόσα πανεπιστημιακά ιδρύματα και σχολές.

Στην Καλλιθέα υπάρχει το ΚΠΙΣΝ – Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, τι σκοπεύετε να κάνετε για να υπάρχει αισθητή η παρουσία του στον Δημότη;

Παρατηρώντας προσεκτικά σε πολλά σημεία του κόσμου, διαπιστώνουμε ότι διπλά σε μεγάλα έργα πολιτισμού, δημιουργείται έντονη αντίθεση και ολόκληρες γειτονιές και πόλεις υποβαθμίζονται. Φοβάμαι ότι είναι αναγκαία υποχρεώση να γεφυρώσουμε τον πολιτισμό, ως πηγάζουσα δύναμη της πόλης και να συνυπάρξουμε. Η Καλλιθέα έχει δύο δρόμους, έχει δύο επιλογές ή να χαρακτηριστεί η πόλη της εγκληματικότητας και της υποβάθμισης ή να γίνει η πόλη του πολιτισμού, του βιβλίου, του ποδηλάτου, του τουρισμού, όσα συνθέτουν το ωραίο.

Η Καλλιθέα είναι παράλιος Δήμος;

Μεγάλωσα και έζησα συνεχώς μέχρι σήμερα στην Καλλιθέα. Από πολύ μικρός πήγαινα μαζί με τους γονείς μου στις Τζιτζιφιές και μετά ως ναυτοπρόσκοπος και ως ιστιοπλόος, έζησα όλες τις αλλαγές που έγιναν στο παράλιο μέτωπο. Σήμερα με την νέα όψη που απόκτησε η παραλία μας,  λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων, μας δίνεται η μοναδική ευκαρία να αναδείξουμε διεθνώς την πόλη, ως Διεθνές Ναυταθλητικό Κέντρο. Στο χέρι μας είναι να το πράξουμε με τις επιλογές μας.

Γιατί να σας ψηφίσει ο δημότης της πόλης, γιατί να πει “Καλλιθέα ΝΑΙ”;

Αυτή είναι η ευκαιρία μας να απαλλαγούμε από το χθες, το ξεπερασμένο και το κομματικό. Ξεκινάμε όλοι μαζί να διεκδικήσουμε τη θέσπιση της σημασίας του συμμετέχουμε, του αποφασίζουμε, του υλοποιούμε και του αξιολογούμε. Αυτή είναι η ευκαιρία μας να εργαστούμε για την αποκατάσταση της κοινωνικής αλληλεγγύης, την ανάκτηση των ιστορικών παρακαταθηκών, την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, την απαγόρευση της ανεργίας, την αντιμετώπιση της παραβατικότητας, την αναβάθμιση του πολιτισμού, την ανάπλαση του περιβάλλοντος, την απαίτηση της καθαριότητας, την αξιοποίηση της ναυταθλητικής μαρίνας, την ανάπλαση της γειτονιάς, την ανταπόκριση των νέων αναγκών μιας μοντέρνας πόλης, την αντίληψη του ρόλου της σωστής φωταγώγησης της πόλης, την αναμόρφωση των ιστορικών κτιρίων, την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της πόλης, την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του δήμου, την ανάδειξη των πανεπιστημίων μας (Πάντειο – Χαροκόπειο) και η λίστα δεν έχει τέλος. Ωστόσο, η τοπική αυτοδιοίκηση, χρειάζεται και τους νέους ανθρώπους. Όχι μόνο για να ενισχύσουν τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου με φρέσκες ιδέες και όρεξη για δουλειά, αλλά και για να μάθουν δίπλα στους εμπειρότερους, ώστε να ανεβάσουν το επίπεδο της ζωής και της καθημερινότητάς μας. Αυτό αποτελεί ανάγκη, όχι μόνο για την ανανέωση  του μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και για να βρει ο 20άρης, ο 30άρης, ο 40άρης, όλοι οι κάτοικοι, τον Δήμαρχο εκείνον που με τους κατάλληλους συμβούλους του, θα κατανοούν τις ανάγκες και τους προβληματισμούς του και θα τον κάνουν να νιώθει υπερήφανος για την πόλη του.

Σε τι ποσοστό έχει ολοκληρωθεί το ψηφοδέλτιό σας και πόσο αντιπροσωπευτικό είναι στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας;

Όταν η θέληση μετατρέπεται σε ιδέα προς διεκπεραίωση, τότε λέμε πως έχει κανείς στόχο. Η παράταξή μας ¨Καλλιθέα ΝΑΙ¨ από τη δημιουργία της έως σήμερα, λειτούργησε ως κίνημα έκφρασης ορθής λειτουργίας μιας πόλης. ΄Αρα η συλλογικότητα, είναι η βασική αρχή που δημιουργεί το ψηφοδέλτιό μας. Ενα ψηφοδέλτιο πολυσυλλεκτικό, με ποικιλία απόψεων, με ανοικτό ηλικιακό ορίζοντα, αλλά επιμελημένα με επίκεντρο το «Υπηρετείν». Ειδικά έχουμε κρατήσει κάποιες κένες θέσεις, για συμπολίτες μας που πιστεύουν σε όσα εκφράζουμε και θα επιθυμούσαν να συστρατευτούμε για το ¨καλό¨ αύριο της πόλης μας.

Πως χαρακτηρίζετε τους συνυποψήφιους σας;

Από μικρός έμαθα να μην κρίνω τους άλλους, αλλά να αναλαμβάνω ευθύνες και να προχωρώ μπροστά δυναμικά με όραμα και ξεκάθαρους στόχους. Φυσικά θεωρώ θείο δώρο που οι γονείς μου με νουθέτησαν, να ζω με απλότητα και ταπείνωση. Είναι χάσιμο χρόνου να αριθμούμε λάθη και παραλήψεις του παρελθόντος και η όποια κριτική δημιουργεί αναντιστοιχεία σε όσα πρεσβεύουμε. Αν η πόλη λειτουργούσε, αν είχαμε τις μεθόδους να αντιμετωπίσουμε ζητήματα όπως, η εγκληματικότητα, η ανεργία, η κοινωνική μέριμνα, η παιδεία, ο μαζικός αθλητισμός και πολλά άλλα, δεν θα βρισκόμασταν σήμερα εδώ, να εκφράζουμε την αγωνία των κατοίκων της πόλης.

Πως χαρακτηρίζεται τον απερχόμενο Δήμαρχο;

Όπως το αναφέρετε στην ερώτηση σας, απερχόμενο Δήμαρχο, χωρίς έργο.

Πως χαρακτηρίζεται την απερχόμενη δημοτική αρχή; Που πέτυχε και που υστέρησε;

Πέτυχε στις φιέστες, απέτυχε σε όλα τα άλλα.

Αν εκλεγείτε Δήμαρχος, ποιες είναι οι πρώτες παρεμβάσεις σας για την Καλλιθέα;

Σήμερα γυρνάμε γειτονιά γειτονιά, όχι ως σωτήρες που τα ξέρουν όλα και ήρθαν να δώσουν λύσεις στα τεράστια προβλήματα της πόλης, αλλά με τετράδιο και στυλό καταγράφοντας με προσοχή όσα απασχολούν τους κατοίκους, ακριβώς όπως τα εκφράζουν. Αύριο σηκώνουμε μανίκια και αρχίζουμε να εργαζόμαστε με μέθοδο και επαγγελματισμό. ΄Οταν μέσα στην οικονομική κρίση και μέσα στο ίδιο νομοθετικό πλαίσιο, Δήμοι ακόμα και μέσα στο λεκανοπέδιο, βρήκαν τρόπους να ξεπεράσουν τα αδιέξοδα και να δώσουν λύσεις στα προβλήματά τους, είναι κρίμα η Καλλιθέα μας, να τιμωρείται έτσι άδικα.

Facebook Comments Box

Απάντηση