Τα μέτρα και τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας παρουσίασε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής Πολιτικής και Οικογένειας, Μαρία Συρεγγέλα μιλώντας στο 21ο συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Γαλλόφωνων Δημογράφων, με θέμα «Δημογραφία και Κρίσεις» που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στην Αθήνα, στο Γαλλικό Ινστιτούτο.

Όπως τόνισε η κα Συρεγγέλα, «το δημογραφικό πρόβλημα αποτελεί μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις τόσο για τη χώρα μας όσο και για την Ευρώπη, ιδίως μετά τις ραγδαίες αλλαγές που επέφερε στη ζωή μας η πανδημία του COVID-19. Και η αντιμετώπισή του είναι εθνική επιταγή και εθνική ευθύνη. Η προστασία της οικογένειας και η αντιμετώπιση του δημογραφικού αποτελούν κυρίαρχες προτεραιότητες της κυβέρνησής μας και του ίδιου του Πρωθυπουργού».

Η Ελλάδα προωθεί μέτρα σε όλους τους τομείς πολιτικής για τη στήριξη της οικογένειας, την εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής και την ουσιαστική ισότητα των φύλων τα οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τη δημογραφική πολιτική. Η χώρα μας υλοποιεί μέτρα και δράσεις, όπως η αύξηση του αφορολόγητου ορίου στα 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, η μείωση ΦΠΑ για βρεφικά είδη από 24% σε 13%, η πρόσληψη στον ευρύτερο δημόσιο τομέα τουλάχιστον 900 ανέργων – μελών τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών, επίδομα γέννησης παιδιού 2.000 ευρώ, με απλοποιημένη διαδικασία χορήγησης σε ευρύ κύκλο δικαιούχων.

Η κα Συρεγγέλα αναφέρθηκε ακόμη στο Σήμα Ισότητας που δίνεται σε επιχειρήσεις οι οποίες προωθούν πολιτικές ίσης μεταχείρισης και συμφιλίωσης, καθώς και στην ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για την εναρμόνιση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής. Όπως τόνισε η υφυπουργός, «Θεσπίσαμε για πρώτη φορά άδεια πατρότητας, συμπληρώσαμε το πλαίσιο των γονικών αδειών, καθιερώσαμε ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας για γονείς και φροντιστές και πήγαμε τη χώρα ακόμα πιο μπροστά προστατεύοντας τους νέους γονείς από την απόλυση».

διάβασε και αυτό  Μητροπολίτης Δημητριάδος Δεν είναι αποδεκτές οι αποφάσεις της κυβέρνησης. Οι εκκλησίες πρέπει να είναι ανοιχτές

Με τον νέο εργασιακό νόμο, θεσπίστηκαν άδειες και για τις γυναίκες που υποβάλλονται σε διαδικασία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Επίσης, το Υπουργείο Υγείας έδωσε τη δυνατότητα και σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, μέχρι τα 54 έτη, να τεκνοποιήσουν με την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, ενώ επιτρέπει την κρυοσυντήρηση ωαρίων και για κοινωνικούς λόγους.

Στο ίδιο πλαίσιο είναι και η ενίσχυση του πλαισίου παιδικής φροντίδας. Πέραν των βρεφονηπιακών σταθμών, δίνονται στους νέους γονείς επιπλέον επιλογές, προσαρμοσμένες στις δικές τους ανάγκες, όπως οι «Νταντάδες της Γειτονιάς» και η δημιουργία χώρων φύλαξης βρεφών σε επιχειρήσεις. Παράλληλα, πρόσθεσε η κα Συρεγγέλα, «συνεχίζουμε να στηρίζουμε όλες τις γυναίκες με προγράμματα επιχειρηματικής δραστηριότητας, με τη δημιουργία του Κέντρου Καινοτομίας για Γυναίκες και την ενίσχυση της εκπαίδευσης και κατάρτισης γυναικών και κοριτσιών στην έρευνα και την τεχνολογία».

Παράλληλα η κυβέρνηση είναι δίπλα στους νέους και καταρτίζει ειδικό σχέδιο για τη στέγαση των νέων, διευρύνοντας μία σειρά από επιλογές σύμπραξης με τον ιδιωτικό τομέα και αξιοποιώντας την ανεκμετάλλευτη περιουσία που έχει το Δημόσιο.

«Κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας για την έμπρακτη στήριξη των οικογενειών, των νοικοκυριών, των νέων και όλων των πολιτών της χώρας, βάζοντας τις βάσεις για τη δημιουργία μίας καλύτερης Ελλάδας, της Ελλάδας που θέλουμε και αξίζουμε» κατέληξε η υφυπουργός.

 

Facebook Comments Box

Απάντηση