Λευτέρης Γούδας ο Καλλιθεάτης πρωταγωνιστής του Petanque του αρχαίου Αμπαλί

Υπάρχουν ανάμεσα μας πολλοί άνθρωποι που πρωταγωνιστούν αλλά δεν είναι άνθρωποι που κυνηγάνε την δημοσιότητα το αντίθετο δεν τους ενδιαφέρει. Ο Λευτέρης Γούδας είναι ένας εκ αυτών ο οποίος εκτός από την δουλειά του. Κατάφερε να πρωταγωνιστεί για πολλά  χρόνια σε ένα άθλημα που είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στο εξωτερικό ως pentanque και μάλιστα έφτασε σε σημείο να διεκδικήσει και μετάλλιο. Στα πλαίσια αυτά ο σύλλογος pentanque Γαλατσίου ανήμερα των γενεθλίων του που συν έπεσαν με τα 38 χρόνια  του petanque θέλησαν να τιμήσουν τον “Δάσκαλο” όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στην σελίδα τους.

“38 χρόνια petanque γιορτάστηκαν σήμερα με ιδιαίτερη συγκίνηση!!! Το όνομά του είναι Λευτέρης Γούδας!!! Είναι αθλητής του petanque από τους πρώτους διδάξαντες στην Ελλάδα και όλοι τον αποκαλούν «δάσκαλο». Ο ίδιος διατύπωσε την επιθυμία να μας επισκεφτεί στα γήπεδά μας ανήμερα των γενεθλίων του και εμείς τα γιορτάσαμε μαζί του, παρουσία των παιδιών και των εγγονιών του, με σημείο αναφοράς τα 38 χρόνια που ασχολείται με το υπέροχο άθλημά μας!

Μας έδωσε πολύτιμες συμβουλές, μοιράστηκε μυστικά του petanque και φυσικά απολαύσαμε την ημέρα παίζοντας μαζί του petanque!!! Μας χάρισε όμορφες αναμνήσεις του από αγώνες εντός και εκτός Ελλάδας και μας εξέπληξε με φωτογραφικό υλικό παλαιότερων εποχών!!! Ιδιαίτερα μας συγκίνησε η αναφορά του στο 1992 όταν εκείνος έπαιζε petanque στην πόλη μας ,το Γαλάτσι, μαζί με τον γαλατσιώτη Εμμανουήλ Γεώργιο στον περιβάλλοντα χώρο της Ομορφοκλησιάς (Αγίου Γεωργίου) έναντι της πύλης του Άλσους μας. Ήταν πραγματικά μια ξεχωριστή ημέρα για όλους μας!!!..”

Το άθλημα όπως μας αποκάλυψε ο γιος του Τάσος Γούδας το γνώρισε μετά από παρότρυνση του επιχειρηματία που εργαζόταν η γυναίκα του. Συγκεκριμένα μας ανέφερε η μητέρα μου εργαζόταν σε ένα μεγάλο κατάστημα με υφάσματα στην Αθήνα στο οποίο ο ιδιοκτήτης του γνώριζε το άθλημα από το εξωτερικό. Ο πατέρας μου το έμαθε από αυτόν και από τότε πρωταγωνιστεί

διάβασε και αυτό  1 Απρίλη RAPID TEST στη Πλατεία Δαβάκη Καλλιθέας 10:00-15:00

Τι είναι όμως το petanque και ποια η σχέση του με το Αμπαλί 

Το «Αμπαλί» είναι ένα παραδοσιακό παιχνίδι με μπάλες, που παίζεται από τα χρόνια της Ενετοκρατίας στην Λευκάδα. Είναι αντρικό παιχνίδι για μικρούς και μεγάλους και ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές στα λαϊκά στρώματα της πόλης.

Η ιστορία του «Αμπαλί»

Το «Αμπαλί» ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια των παιχνιδιών boules, τα οποία παίζονται με μεγάλες και βαριές μπάλες, οι οποίες πρέπει να πλησιάσουν όσο πιο κοντά γίνεται σε μια πιο μικρή μπάλα-στόχο.

Τα παιχνίδια με μπίλιες και μπάλες έχουν ιστορία που φτάνει στην αρχαιότητα. Οι αρχαίοι Έλληνες, από τον 6π.Χ. αιώνα, έπαιζαν διάφορα παιχνίδια «σφαιρισμού», σε ένα από τα οποία, αρχικά πετούσαν νομίσματα, στη συνέχεια επίπεδες πέτρες και αργότερα πέτρινους βόλους και κέρδιζε αυτός που θα τις πετούσε μακρύτερα.

Αργότερα, οι Ρωμαίοι αντικατέστησαν τους πέτρινους βόλους με ξύλινες μπάλες και πρόσθεσαν μια επιπλέον σφαίρα-στόχο.

Έτσι, γεννήθηκαν τα σύγχρονα παιχνίδια Boules. Το πιο δημοφιλές παιχνίδι με μπάλες στον κόσμο είναι το Γαλλικό Πετάνκ (Petanque) ή Εδαφοσφαίριση.

«Αμπαλί»

Το «Αμπαλί» παίζεται με ξύλινες, πλακουτσωτές μπάλες από πουρνάρι, τις «ροτέλες», που ζυγίζουν 2-3 κιλά η κάθε μία. Οι μπάλες δεν είναι ολοστρόγγυλες, αλλά λίγο ελλειπτικές και μάλιστα έχουν και μια μικρή μύτη για «τιμόνι». Εκτός από τις «ροτέλες», υπάρχει και μια μικρή μπάλα, το «αμπαλί», το οποίο αποτελεί τη μπάλα-στόχο.

Η διαδικασία είναι σχετικά απλή. Οι παίκτες χωρίζονται σε 2 ομάδες. Η μία ομάδα ρίχνει μακριά το «αμπαλί» και όλοι προσπαθούν να ρίξουν τις μπάλες τους και να πλησιάσουν όσο πιο κοντά μπορούν στο «αμπαλί». Αυτός που φτάνει πιο κοντά παίρνει τους πόντους και η παρτίδα τελειώνει στους 11 πόντους. Η διαδικασία φαίνεται απλή, αλλά οι στρατηγικές είναι πολλές. Μπορείς, για παράδειγμα, να χτυπήσεις τη μπάλα του αντιπάλου, ώστε να την απομακρύνεις από το «αμπαλί». Ή να χτυπήσεις το «αμπαλί» και να το απομακρύνεις από τις μπάλες του αντιπάλου. Οι επιλογές είναι πολλές.

διάβασε και αυτό  Διαθέσιμη από σήμερα η εφαρμογή της ψηφιακής ταυτότητας

Το παιχνίδι παίζεται σε ανοιχτό γήπεδο στρωμένο με αργιλόχωμα, με τις άκρες του γηπέδου να έχουν μια ελαφριά κλήση προς το κέντρο. Γύρω από το γήπεδο υπάρχουν παγκάκια και καθίσματα για να απολαμβάνουν παίκτες και θεατές δροσιστικά αναψυκτικά και ποτά, και να λένε τα αστεία τους.

Το «αμπαλί» είναι ένα κοινωνικό παιχνίδι, για μικρούς και μεγάλους, άντρες και γυναίκες που φέρνει τις κοινωνίες πιο κοντά. Είχε σταματήσει να παίζεται στις αρχές της δεκαετίας του ’80, σήμερα όμως γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια αναβίωσης, ειδικά στη Λευκάδα και την Πρέβεζα.

Πετάνκ (Petanque)

Το Γαλλικό Πετάνκ (Petanque) ή Εδαφοσφαίριση είναι το πιο διαδεδομένο παιχνίδι με μπάλες. Είναι αναγνωρισμένο από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, έχει Παγκόσμια Ομοσπονδία και πολλές χιλιάδες ενεργούς αθλητές και σωματεία σε όλο τον κόσμο.

Η σύγχρονη μορφή του παιχνιδιού ξεκίνησε στη Γαλλική Προβηγκία στις αρχές του 20ου αιώνα και στην τοπική διάλεκτο petanque σημαίνει «πόδια σταθερά».

Αντίθετα με το «Αμπαλί», το Πετάνκ παίζεται με μεταλλικές μπάλες από μασίφ ατσάλι, που έχουν διάμετρο 70,5 – 80 χιλιοστά και βάρος 650 – 800 γραμμάρια.

Ο παίκτης μπαίνει σε ένα μικρό κύκλο και ρίχνει τη μπάλα του για να πάει κοντά στη μικρή μπάλα-στόχο, το κοσονέ.

ρεπορτάζ Δημήτρης Μπιζιώτας

πηγή Galatsi-petanque 

Τάσος Γούδας fb

Κατερίνα Τσεμπερλίδου

 

Facebook Comments Box



Ακολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Απάντηση

Recommended
1η Νοεμβρίου, έως και το Σάββατο 6 Νοεμβρίου, οι μαθητές…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Αρέσει σε %d bloggers: