Πολιτισμός

Κυριάκος Μητσοτάκης συσκέψεις στο Μαξίμου και προετοιμασία για τη ΔΕΘ

Το σχέδιο ανασύνταξης των πληγεισών περιοχών και της επιστροφής στην κανονικότητα των κατοίκων της Θεσσαλίας που ανατράπηκε η ζωή τους μέσα σε λίγα λεπτά επεξεργάζεται ο πρωθυπουργός με το επιτελείο του, την ώρα που αναλαμβάνει εργασία η task force που στόχο έχει να κινητοποιήσει ευρωπαϊκά κονδύλια, τα οποία θα «πέσουν» στα κρατικά ταμεία, ώστε να «τρέξουν» γρηγορότερα τα έργα αποκατάστασης αλλά και να στηριχθεί η κρατική αρωγή.

Το νέο αυτό πλέγμα των μέτρων που καλείται να λάβει η κυβέρνηση ανατρέπει τους μέχρι πριν τη φονική κακοκαιρία σχεδιασμούς, αφού όπως αποκάλυψε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης εντός των προσεχών ημερών θα κατατεθεί από το υπουργείο Οικονομικών συμπληρωματικός προϋπολογισμός, ύψους περίπου 600 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 450 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την κρατική αρωγή και τα 150 εκατ. ευρώ για την κάλυψη αγροτών.

Με το χρόνο να μετρά αντίστροφα για την παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ το Σαββατοκύριακο, η οποία θα κρατηθεί σε χαμηλούς τόνους, καθώς έχει ζητηθεί από τους βουλευτές να μην ανέβουν στην συμπρωτεύουσα αλλά να τον συνοδεύσουν μόνο οι κορυφαίοι υπουργοί, το μήνυμα που θα στείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι αυτό της επανεκκίνησης, με ισχυρή δόση αυτοκριτικής αλλά και σχεδιασμού για την επόμενη μέρα. Σύμφωνα με πληροφορίες του vradini.gr ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει το νέο μοντέλο της πολιτικής προστασίας που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

– Την πλήρη αναβάθμιση του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων.

– Την αξιοποίηση του προγράμματος «ΑΙΓΙΣ» για την αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας της χώρας με προϋπολογισμό 1,97 δισ. ευρώ.

διάβασε και αυτό  Mαρία Μπεθάνη: "Φλώροι"

– Την ενίσχυση του στόλου αεροπυρόσβεσης

– Την προμήθεια 1.800 πυροσβεστικών οχημάτων, αξίας 262 εκατομμυρίων ευρώ, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

– Τον εκσυγχρονισμό του Δικτύου Μετεωρολογικών Σταθμών με στόχο την έγκαιρη προειδοποίηση για φυσικές καταστροφές σε συνεργασία με την ΕΜΥ.

– Την επίσπευση υλοποίησης αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων με διαρκή επιτήρηση των περιφερειών αλλά και των δήμων.

«Κόφτης» στις παροχές

Οι νέες συνθήκες όπως διαμορφώθηκαν και το υψηλό κόστος των καταστροφών δεν επιτρέπουν την παροχολογία και γι’ αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να εξαγγείλει λελογισμένα και κοστολογημένα μέτρα. Ο υπουργός Οικονομικών έδωσε μια πρόγευση χθες δηλώνοντας ότι θα δοθεί η ενίσχυση για την προσωπική διαφορά στους συνταξιούχους (Δεκέμβριο ή Ιανουάριο), καθώς και η αύξηση του κοινωνικού επιδόματος αλληλεγγύης, που αποτελούν δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Αντίθετα, εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει επέκταση της κάρτας αγορών (market pass), λόγω του κόστους από την κακοκαιρία «Ντάνιελ». Ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ είναι αδιαπραγμάτευτος και θα ήταν σφάλμα να ζητηθεί από την Κομισιόν χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής, διότι θα έστελνε το μήνυμα ότι η Ελλάδα θα αρχίσει να ξανακυλά στην κρίση.

Το μεσημέρι της Τετάρτης και ενώ είχαν φουντώσει οι φήμες για ανασχηματισμό το Μέγαρο Μαξίμου απέρριψε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο αναφέροντας ότι ούτε πριν αλλά ούτε και μετά τη ΔΕΘ δεν πρόκειται να προχωρήσει σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης μάλιστα ρωτήθηκε σχετικά σε ραδιοφωνική του συνέντευξη και απάντησε: «Για να το πω ακόμα πιο καθαρά: Δεν έχω καμία ενημέρωση, καμία ένδειξη για όλες αυτές τις αλλαγές που ακούγονται. Καμία τέτοια ένδειξη». Από το πρωθυπουργικό γραφείο πάντως δεν παύουν να υπενθυμίζουν ότι όλοι αξιολογούνται διαρκώς και πως κανείς δεν είναι στο απυρόβλητο, ούτε και έχει «παντρευτεί» το χαρτοφυλάκιό του.

διάβασε και αυτό  Λαμπρή Έκθεση Ζωγραφικής στην Δημοτική Πινακοθήκη ‘Σοφία Λασκαρίδου’.

Τέλος όμως μπήκε και στα σενάρια απομάκρυνσης από το υπουργικό σχήμα του υπουργού Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, ο οποίος και συναντήθηκε χθες το απόγευμα με τον πρωθυπουργό με επίκεντρο τα ζητήματα του χαρτοφυλακίου του, διασκεδάζοντας έτσι τις όποιες εντυπώσεις περί κρίσης στη σχέση τους. «Το θέμα θεωρείται λήξαν» έσπευδε να εξηγήσει αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας, βάζοντας φρένο και σε αυτή τη φημολογία.

Facebook Comments Box

Απάντηση