Ο Ιούλιος είναι το αποκορύφωμα του καλοκαιριού. Συνήθως μέσα σε αυτό το μήνα παρατηρούνται οι πιο ζεστές θερμοκρασίες του χρόνου και οι καύσωνες. Τα τροπικά φυτά και τα ανθεκτικά στη ζέστη, τώρα ανθίζουν άφθονα. Τα υπόλοιπα φυτά του κήπου ταλαιπωρούνται από τις υψηλές θερμοκρασίες και πρέπει να μην τους λείψει το νερό.

Δουλειές του μήνα:

  • Προγραμματίστε το πώς θα ποτίζονται τα φυτά σας όσο εσείς θα λείπετε από κοντά τους.
  • Καθαρίζετε τα φύλλα των εσωτερικών φυτών σας από τη σκόνη.
  • Τις δροσερές μέρες του μήνα μπορείτε να συνεχίσετε το φύτεμα φυτών στο μπαλκόνι ή στον κήπο σας. Τις πρώτες μέρες θα πρέπει να προσέξετε ιδιαίτερα να μην διψάσουν τα νέα φυτά και θα πρέπει να τα φυτέψετε αμέσως μόλις τα παραλάβετε.
  • Σε μέρες καύσωνα αποφύγετε να λιπαίνετε.
  • Σκαλίστε και απομακρύνεται τα αγριόχορτα από τους λάκκους θάμνων και δέντρων.
  • Κλαδέψτε μεγαλωμένα φυτά Γλυσίνιας αυστηρά τώρα, αν θέλετε να μειωθεί το μέγεθός τους. Τα φρεσκοφυτεμένα φυτά δεν χρειάζονται κλάδεμα.
  • Ψαλιδίστε τα φυτά της Ποτέντιλας ελαφρά για να αυξήσετε την ανθοφορία τους.
  • Κόψτε τους λαίμαργους βλαστούς Πασχαλιάς.
  • Κλαδέψτε τους θάμνους σε σχήμα ή μπορντούρα για να διατηρηθεί το σχήμα τους.
  • «Κορφολογήσετε» τα φυτά εσωτερικού χώρου που έχουν μεγαλώσει άνισα αν θέλετε να διορθώσετε το σχήμα τους. Μην κάνετε βαθύ κλάδεμα αυτή την εποχή.
  • Προστατέψτε τα φυτά που υποφέρουν από τον καυτό ήλιο και τη ζέστη, όπως η Καμέλια. Ψεκάστε με νερό τα φυτά αυτά απογευματινές ή πρωινές ώρες για να αυξήσετε την υγρασία. Μην τα καταβρέχετε την ώρα που τα βλέπει ο καυτός ήλιος γιατί μπορεί να καούν τα φύλλα τους. Αν τα φύλλα τους έχουν καφέ κηλίδες ή κατσαρώνουν μεταφέρετέ τα σε πιο σκιερό σημείο αν είναι σε γλάστρα ή αλλιώς σκιάστε τα με κάποιο προστατευτικό (π.χ. κρατήστε τις τέντες κατεβασμένες). Ποτίζετε πιο συχνά τα φυτά, ελέγχοντας πρώτα το χώμα στην επιφάνεια της γλάστρας. Αυτή την περίοδο συνήθως ποτίζουμε μέρα παρά μέρα ή κάθε μέρα.
  • Ελέγχετε συχνά και προσεκτικά τα φυτά σας, κυρίως στα νέα βλαστάρια και στην κάτω πλευρά των φύλλων έτσι ώστε να εντοπίσετε και να αντιμετωπίσετε έγκαιρα βλαβερά έντομα όπως ο τετράνυχος, η μελίγκρα, τα κοκκοειδή και οι κάμπιες. Δυστυχώς αυτά τα έντομα επανακάμπτουν, γι’ αυτό επαναλάβετε τους ψεκασμούς αμέσως μόλις εντοπίσετε το πρώτο σύμπτωμα. Για να περιορίσετε την πιθανότητα εμφάνισης του τετράνυχου, μαζέψτε τα πεσμένα φύλλα που έχουν συγκεντρωθεί στις γλάστρες και κυρίως ξεριζώστε τα αγριόχορτα που μπορεί να έχουν φυτρώσει γύρω από το φυτό σας. Επίσης, φροντίστε να αυξήσετε την υγρασία, ψεκάζοντας/καταβρέχοντας τα φυτά σας το μεσημέρι.
  • Κόβετε τα λουλούδια που μαραίνονται πριν σποριάσουν, στα φυτά που ανθοφορούν αυτή την περίοδο, για να ενισχύσετε την παραγωγή νέων μπουμπουκιών.
  • «Κορφολογήστε» τα ετήσια ανθοφόρα όπως οι πετούνιες, για να διορθώσετε την άνιση ανάπτυξή τους και να κάνετε το σχήμα τους πιο συμπαγές. Επίσης «κορφολογήστε» τα χρυσάνθεμα, ώστε να προετοιμάσετε το σχήμα που θα έχουν όταν ανθοφορήσουν το φθινόπωρο.
  • Κόβετε τις κορυφές των αρωματικών φυτών (βασιλικό, άνηθο, θυμάρι κτλ.), πριν βγάλουν λουλούδια για να ενισχύσετε την ανάπτυξη νέων βλασταριών. Μπορείτε να αποξηράνετε τέτοια αρωματικά τώρα για να τα χρησιμοποιήσετε το χειμώνα.
  • Αρχίστε να μαζεύετε τους πρώτους καρπούς των φρούτων και των λαχανικών σας.
  • Ελέγξτε τις τριανταφυλλιές, μπιγκόνιες και πασχαλιές για ωίδιο. Αν παρατηρήσετε λευκή σκόνη πάνω στα φύλλα, σε κηλίδες, επισκεφτείτε κάποιο εξειδικευμένο γεωπονικό κατάστημα.
διάβασε και αυτό  Βιβούρνο ο ατρόμητος άυπνος του χειμώνα

Βολβοί:

  • Τα φυτά που φυτέψατε φέτος είναι ακόμα ευαίσθητα στην έλλειψη υγρασίας. Πρέπει να ποτίζονται νωρίς το πρωί ή το απόγευμα και να μη βρέχετε τα φύλλα τους μέσα στο μεσημέρι γιατί καίγονται.
  • Λιπαίνετε τα λουλούδια με ειδικό λίπασμα για ανθοφόρα φυτά κάθε βδομάδα.
  • Κόψτε τα ξερά άνθη από φυτά που άνθισαν, για να μπορέσουν να συνεχίσουν να ανθίζουν.
  • Κλαδέψτε τα φυτά που έχει τελειώσει η ανθοφορία τους.

Γκαζόν:

  • Το γκαζόν συνεχίζει να έχει το μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης. Το κούρεμα είναι καλύτερο να γίνεται κάθε πέντε μέρες τώρα.
  • Σε μέρες καύσωνα αποφύγετε να λιπάνετε. Διαφορετικά μπορείτε να συνεχίσετε τις λιπάνσεις κάθε δεύτερο κούρεμα, φτάνει να ποτίζετε αμέσως μετά.
  • Αφαιρέστε τα αγριόχορτα που μεγαλώνουν μέσα στο γκαζόν. Τα κομμένα αγριόχορτα πρέπει να απομακρύνονται αμέσως.

Σπέρνουμε: Φασόλια, κολοκύθια, αγγούρια, μπρόκολα, κουνουπίδια, λάχανα.

Μεταφυτεύουμε: Αγγούρια, κολοκύθια, μπρόκολα, κουνουπίδια, λάχανα.

Συγκομιδή:

Κηπευτικά: Καλαμπόκια, ντομάτες, μελιτζάνες, κολοκύθια, αγγούρια, πιπεριές, φράουλες, φασόλια, μπάμιες, σκόρδα ξερά, κρεμύδια ξερά, βλίτα, αντράκλα, σέλινο, μαϊντανό, κόλιανδρο.

Φρούτα: Βερίκοκα, ροδάκινα, αχλάδια, κορόμηλα, καρπούζια, πεπόνια.

Δεντροκομικές εργασίες:

Οι δεντροκομικές εργασίες περιορίζονται. Στους ποτιστικούς οπωροκήπους, γίνονται τα αναγκαία ποτίσματα, κυρίως σε αυτά με σαρκώδεις καρπούς. Ανάλογα ποτίσματα είναι απαραίτητα στις φιστικιές, συκιές και καρυδιές.. Συνεχίζονται τα χλωρά κλαδέματα, δηλαδή τα βλαστολογήματα, κορφολογήματα και οι αραιώσεις των φύλλων, αναλόγως των επιδιωκόμενων σκοπών.

Στα σπορεία και στα φυτώρια εξακολουθούν οι συνήθεις καλλιεργητικές εργασίες και εφαρμόζονται οι ενοφθαλμισμοί των πυρηνόκαρπων, ιδίως της αμυγδαλιάς, βερικοκιάς, δαμασκηνιάς, ροδακινιάς και κερασιάς.

Παράλληλα λαμβάνεται πάντοτε μέριμνα για την καταπολέμηση των διαφόρων ασθενειών.

Στις μηλιές και απιδιές εκτελούνται ψεκασμοί για την καταπολέμηση της καρποκάψας και του φουσικλαδίου και στις συκιές με θειασβέστιο ή νικοτίνη για την εξόντωση του κηροπλάστου.

διάβασε και αυτό  Ας κρατήσουμε τις όμορφες εικόνες

Βότανα:

Είναι η εποχή να μαζέψουμε αψιθιά, απήγανο, δάφνη, μέντα, δυόσμο, μαντζουράνα, μελισσόχορτο, φασκόμηλο, λεβάντα και άλλα αρωματικά φυτά για να τα αποξεράνουμε.

Γενικές εργασίες και φροντίδες:

Επιθεωρούμε τακτικά τα φυτά μας για ύπαρξη εχθρών και ασθενειών. Σκαλίζουμε τα λαχανικά μας και τα λιπάρουμε με φουσκί, κομπόστα ή βιολογικό λίπασμα κατά προτίμηση και εφαρμόζουμε εδαφοκάλυψη. Ψεκάζουμε με χαλκό και θειαφίζουμε τις καλλιέργειές μας ανάλογα με τις ανάγκες.

Για σπόρο:

Μαζεύουμε και ξεραίνουμε σπόρους από τα καλοκαιρινά λαχανικά μας όπως ντομάτες, μελιτζάνες, πιπεριές, κολοκύθια, καρπούζια, πεπόνια και τα αποθηκεύουμε. Το ίδιο κάνουμε με τα αρωματικά φυτά μας όπως πράσα, κρεμμύδια, σέλινο, μαϊντανό, κόλιανδρο.

Τι μπορώ να φυτέψω

Κηπευτικά: Αγγούρια, ντομάτες, καρότα, κολοκύθα, κολοκυθάκια, φασόλια, μελιτζάνες, πιπεριές, σπανάκι, λάχανο, παντζάρι, ρόκα, ραδίκι, μαϊντανό και μίνι γλυκοκαλάμποκα. Ακόμα, φθινοπωρινή πατάτα.

Λουλούδια:
Μπορείτε να σπείρετε σπόρους από πολύχρωμες βιόλες που ανθίζουν χειμώνα-καλοκαίρι.

Facebook Comments Box

Απάντηση