Καλλιθέα: Άστεγοι που δεν θέλουν να στεγασθούν…
Γιατί υπάρχουν ακόμη Άστεγοι , εφόσον υπάρχουν Προγράμματα Στέγασης;
Σύμφωνα με την έρευνα που έγινε, με την βοήθεια συνεργατών δημοσιογράφων της Kalitheapress, δεν είναι όλοι οι άστεγοι σε κοινή θέα. Είναι άνθρωποι υπό έξωση, άνθρωποι που ζουν σε οριακώς κατοικήσιμα κτίρια ή σε παραπήγματα. Πρόκειται για μετανάστες, πρώην τρόφιμους ψυχιατρικών ιδρυμάτων, αποφυλακισμένοι και χρήστες ναρκωτικών.
Είναι λυπηρό όταν συνάνθρωποι μας ευρισκόμενοι σε κατάσταση ένδειας, απωθούν τις προσπάθειες των κοινωνικών δομών. Οι οποίοι έχουν ως σκοπό να τους παράσχουν τη δυνατότητα βελτίωσης της ποιότητας ζωής τους μέσω της εξασφάλισης βασικών συνθηκών διαβίωσης, εν όψει μάλιστα του επερχόμενου χειμώνα. Στις περιπτώσεις που το άτομο δεν πάσχει από κάποια εμφανή διανοητική ή σωματική ασθένεια, τα περιθώρια παρέμβασης των κοινωνικών υπηρεσιών, χωρίς τη συναίνεσή του, είναι μηδενικά. Η ιδιότητα του αστέγου δεν είναι νομοθετικά καθορισμένη ως ειδική κοινωνική ομάδα που χρήζει ιδιαίτερης υποστήριξης, όπως ο άπορος ή ο τοξικομανής. Κατά συνέπεια οι άστεγοι δεν μπορούν να βγάλουν ούτε βιβλιάριο Υγείας από την Πρόνοια, εάν δεν αποδείξουν ότι πάσχουν από 67% αναπηρία!
Η τοπική αυτοδιοίκηση και η πολιτεία έχει κάνει πολλές προσπάθειες για την βελτίωση αυτός της συνθήκης. Κάτι τέτοιο γίνεται και στην Καλλιθέα για αυτό ρωτήσαμε και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Γιώργο Καλαμπαλίκη ο οποίος μας απάντησε πρόθυμα για τις πρωτοβουλίες που παίρνει ο Δήμος Καλλιθέας.
Κύριε Αντιδήμαρχε Πόσους άστεγους έχει η Πόλη μας. Σε ποια κατηγορία τους εντάσσετε ;
Υπάρχουν στα όρια του Δήμου Καλλιθέας 33 άστεγοι, εξ αυτών 19 διαβιούν σε επισφαλή καταλύματα ενώ 14 διαβιούν στον δρόμο. Άπαντες είναι καταγεγραμμένοι από τις Κοινωνικές μας Υπηρεσίες, με το κοινωνικό και ιατρικό τους ιστορικό, πρόκειται για αστέγους που είτε επιθυμούν να λαμβάνουν βοήθεια και την λαμβάνουν οργανωμένα, σε τακτική βάση με μορφή οικονομικού βοηθήματος καθώς και τροφίμων και ιατροφαρμακευτικού υλικού αλλά και κάποιοι οι οποίοι δεν επιθυμούν να εγκαταλείψουν την θέση τους, παρόλο που ταλαιπωρούνται, βεβαίως, από την αστεγία και αρνούνται οποιαδήποτε μορφή συνδρομής ή βοηθείας. Επίσης υπάρχουν και ελάχιστα περιστατικά αλλοδαπών αστέγων χωρίς χαρτιά αλλά και κάποιων ψυχιατρικών περιστατικών οι οποίοι επίσης λαμβάνουν κάθε δυνατή βοήθεια από τις κοινωνικές μας υπηρεσίες.
Υπάρχουν δομές στο Δήμο Καλλιθέας Στήριξης των ευάλωτων αυτών ομάδων κύριε Καλαμπαλίκη ;
Στον Δήμο Καλλιθέας οι Κοινωνικές μας Υπηρεσίες στηρίζουν με κάθε τρόπο τους άστεγους συνανθρώπους μας, υπάρχει Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κοινωνική Ιματιοθήκη, Κοινωνικό Φαρμακείο αλλά και στα Δημοτικά μας Ιατρεία παρέχεται εντελώς δωρεάν, βεβαίως κάθε είδους στήριξη. Σε κάθε έκτακτη ανάγκη πχ σε πολύ δυσμενείς καιρικές συνθήκες ο Δήμος μας ανοίγει για τους αστέγους πάντα στεγασμένη , θερμαινόμενη αίθουσα όπου παρέχεται μαγειρεμένο φαγητό, κλινοσκεπάσματα και ότι άλλο κρίνεται απαραίτητο, ενώ σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία του Δήμου μας αντίστοιχη στήριξη παρέχεται επιτόπου και στους ελάχιστους που αρνούνται να εγκαταλείψουν την θέση τους ακόμα και στον βαρύτερο χιονιά.
Με ποιο τρόπο σχεδιάζει ο Δήμος Καλλιθέας να τους εντάξει στην κοινωνία;
Eπειδή όπως καταλαβαίνουμε όλοι μας η αστεγία δεν είναι επιλογή για την μεγάλη πλειοψηφία των ευάλωτων αυτών ανθρώπων, ο Δήμος μας συμμετέχει αλλά και δημιουργεί προγράμματα που τους δίνουν μια δεύτερη ευκαιρία στην ζωή:
Mε το πρόγραμμα ΣΤΕΓΑΣΗ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΤΕΓΟΥΣ δίνεται η ευκαιρία σε 20 αστέγους να αποκτήσουν κατοικία με επιδότηση ενοικίου για διάστημα είκοσι τεσσάρων (24) μηνών, καθώς και κάλυψη δαπανών για οικοσκευή και λοιπές λειτουργικές ανάγκες του νοικοκυριού καθώς και δυνατότητα εργασίας. Πρόκειται για εξαιρετικής σημασίας πρόγραμμα, με την συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Υπουργείου Εργασίας, δίνει πραγματικά μια δεύτερη ευκαιρία σε άτυχους συνανθρώπους μας εφόσον το επιθυμούν να ξεφύγουν επιτέλους από την ζωή του δρόμου και, αξίζει να σημειωθεί πως την προηγούμενη περίοδο που εφαρμόστηκε το πρόγραμμα επτά συνάνθρωποί μας αξιοποίησαν την ευκαιρία, έχουν μόνιμη δουλειά και επανήλθαν στην κανονικότητα της ζωής τους. Η ένταξη στην κοινωνία δεν είναι εύκολη υπόθεση, ιδίως για άτομα χωρίς υποστηρικτικό περιβάλλον, ψυχιατρικά περιστατικά ή αρνητικά προς κάθε συνδρομή και συνεργασία.
Έχει αποδειχθεί πως όσο περισσότερα χρόνια ζει κάποιος στον δρόμο τόσο πιο δύσκολο είναι να επανενταχθεί. Ωστόσο, ο αριθμός των συνανθρώπων μας που το καταφέρνουν μας κάνει αισιόδοξους, και ο Δήμος θα είναι αρωγός τόσο σε αυτούς που θα μπορέσουν, όσο και σε αυτούς που δεν μπορούν να βρουν ακόμα τα πατήματά τους και θα εξακολουθήσουν να
χρειάζονται την βοήθειά του.
Εξάλλου, στον Δήμο μας πρόκειται να λειτουργήσει άμεσα, τις επόμενες εβδομάδες ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΑΣΤΕΓΩΝ , με υπηρεσίες υγιεινής , ανάπαυσης , περίθαλψης ,συνταγογράφησης, συμπλήρωσης ηλεκτρονικών αιτήσεων κλπ. Πρόκειται για ένα μεγάλο κέντρο με εξειδικευμένο προσωπικό 12 ατόμων, όπου κάθε άστεγος θα μπορεί σε συνθήκες ασφάλειας να αναπαυθεί, να κάνει ένα μπάνιο, να ασφαλίσει σε ντουλάπι τα κλινοσκεπάσματα του, να μιλήσει με κάποιον ψυχολόγο εφόσον το επιθυμεί, να μάθει ποια επιδόματα δικαιούται, να του συνταγογραφήσουν τα φάρμακά του ή να τον βοηθήσουν να συμπληρώσει μια ηλεκτρονική αίτηση κλπ.
Σε μια σύγχρονη κοινωνία πρέπει να πάψουμε να αγνοούμε τα προβλήματα των ανθρώπων που ζουν στο περιθώριο και να προσποιούμαστε ότι δεν υπάρχουν, ο πολιτισμός μας κρίνεται από την ενσυναίσθηση, από το πόσο έτοιμοι είμαστε να μπούμε στα παπούτσια τους και να νιώσουμε όπως νιώθουν για μια στιγμή. Δεν γεννήθηκε κανείς στον δρόμο και δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο καθένας μας από μια δύστροπη αλλαγή της τύχης θα μπορούσε να είναι στην θέση τους.