καλοκαιράκι… καλοκαιράκι…

 

Η θερμοκρασία άρχισε να ανεβαίνει …

Ο ταρατσόκηπος γεμάτος ομορφιές που άφησε η Άνοιξη και τις συνεχίζει ο Ιούνιος, με τις δικές του εικόνες… τα δικά του χρώματα… Τα τριαντάφυλλα παραχώρησαν τη θέση τους στους κρίνους, τα λίλιουμ, το αγιόκλημα, τη βουκαμβίλια κ.α. Χαίρομαι τα αποτελέσματα των κόπων, και θαυμάζω αυτή η φυσική ομορφιά, που ξεκουράζει τα μάτια, το μυαλό, ηρεμεί και μας χαρίζει μόνο όμορφες στιγμές …

Απόλαυση του όμορφου περιβάλλοντος … και των καρπών… των καρποφόρων που άρχισαν ήδη να ωριμάζουν… Οι εργασίες στον κήπο όμως συνεχίζονται… με μικρότερο κόπο τώρα και λιγότερη δουλειά. Τα φυτά μας  θέλουν φροντίδα για να ανταποδώσουν με πλούσια ανθοφορία και υπέροχους καρπούς!

Εμπρός λοιπόν μη καθόμαστε… Οι δουλειές περιμένουν και ας ασχοληθούμε με ευχαρίστηση (όχι αγγαρεία), ας το δούμε και ως γυμναστική… Εργασία και χαρά!!!

Σπορά:
Ο Ιούνιος είναι ο τελευταίος μήνας που μπορούμε να σπείρουμε φασόλια, κολοκύθια (αν δεν έχουμε σπείρει ακόμα) μαυρομάτικα φασόλια, πεπόνι, παντζάρι, καλαμπόκι, ηλίανθο, καρπούζι, κουνουπίδι, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών (σε σπορείο – όψιμες ποικιλίες). Μπορούμε επίσης να σπείρουμε τώρα τον Ιούνιο και πράσα σε ανοιχτό σπορείο. Αν όμως τα είχαμε σπείρει το Μάρτιο ή τον Απρίλιο, τώρα θα τα μεταφυτεύσουμε από το σπορείο στην οριστική τους θέση.

 

Φύτευση:
Φυτεύουμε έξω στην οριστική τους θέση, έτοιμα σπορόφυτα που θα προμηθευτούμε από κάποιο φυτώριο αγγούρια, μελιτζάνες, ντομάτες, πιπεριές (για όψιμη παραγωγή). Με το που τελειώνει ο Ιούνιος, τελειώνει και η περίοδος φύτευσης .

Πότισμα:
Μεγάλη προσοχή στο πότισμα. Όσο η ζέστη μεγαλώνει τα φυτά χρειάζονται περισσότερο νερό, όχι όμως υπερβολικό γιατί θα προκληθούν ζημιές. Φροντίζουμε το πότισμα να γίνεται τακτικά και σωστά. Αυξάνουμε τη συχνότητα και την ποσότητα του ποτίσματος, ιδιαίτερα στα φυτά που βρίσκονται σε σημεία που τα βλέπει πολύ ο ήλιος. Tα φυτά στο μπαλκόνι ή στον κήπο μας έχουν ανάγκη από καθημερινό πότισμα σχεδόν, γιατί και οι υψηλές θερμοκρασίες και ο αέρας στεγνώνουν το χώμα τους.
Κατά την περίοδο των διακοπών μας που θα απουσιάζουμε, φροντίζουμε να βρούμε οπωσδήποτε λύση για το πότισμα γιατί αν μείνουν απότιστα τα φυτά και ο κήπος, με την επιστροφή μας θα τα βρούμε όλα ξερά. Η καλύτερη λύση είναι η εγκατάσταση του συστήματος για αυτόματο πότισμα, το οποίο είναι και ο πιο σωστός τρόπος να ποτίζονται τα φυτά μας, όχι μόνο στις διακοπές αλλά όλο τον καιρό. Πρέπει όμως να κάνουμε συχνά έλεγχο, γιατί κάποιο μπεκ μπορεί να βουλώσει ή να φύγει από τη θέση του και κάποιο από τα φυτά μας να μείνει απότιστο με αποτέλεσμα να ξεραθεί.
Αν δεν είναι εύκολο να εγκαταστήσουμε το σύστημα αυτόματου ποτίσματος, κατά τις μέρες απουσίας μας κάποιος καλός φίλος ή γείτονας θα αναλάβει την ευθύνη…

διάβασε και αυτό  Φυτά στον χώρο εργασίας


Ασθένειες:
Ελέγχουμε τα φυτά μας για προλάβουμε τη μελίγκρα, γιατί αυτή την εποχή κάνει την εμφάνισή της και αν δεν την καταπολεμήσουμε σωστά θα γεμίσουν όλα τα φυτά και τα δένδρα του κήπου προκαλώντας καταστροφές στα άνθη, στα φύλλα, στους καρπούς. Μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας ένα υγρό μείγμα για ψεκασμό και να ραντίζουμε προληπτικά τα φυτά μας. Σ΄ ένα λίτρο νερό θα διαλύσουμε μια κουταλιά της σούπας ξύδι και μερικές σταγόνες υγρό απορρυπαντικό για τα πιάτα. Ανακατεύουμε καλά μέσα σ΄ένα μικρό ψεκαστήρα και ψεκάζουμε τα φυτά μας.
Επίσης αυτή την εποχή εμφανίζεται ο τετράνυχος και μοιάζει με ιστό αράχνης που τυλίγει φύλλα, λουλούδια και σε λίγες μόνο μέρες μπορεί να ξεράνει ολόκληρο το φυτό. Πρέπει να προσέχουμε για να τον αντιμετωπίσουμε έγκαιρα σύμφωνα με τις οδηγίες του γεωπόνου.
Βάζουμε στις ελιές παγίδες για τον δάκο και στα εσπεριδοειδή παγίδες για τη μύγα της Μεσογείου.


Κλάδεμα:
Κλαδεύουμε ξερά κλαδιά και καθαρίζουμε φυτά και δένδρα που έχουν προσβληθεί από ασθένεια. Καθαρίζουμε τακτικά όλα τα ανθοφόρα φυτά από ξεραμένα λουλούδια για να βοηθήσουμε την ανάπτυξη της ανθοφορίας τους. Αφαιρούμαι τις παραφυάδες που εμφανίζονται στη βάση των δέντρων, καλλωπιστικών και καρποφόρων. Κόβουμε τα απ’ανθισμένα λουλούδια των βολβών που φυτέψαμε το φθινόπωρο και άνθισαν την άνοιξη. Αφαιρούμε συχνά τα ώριμα άνθη στις τριανταφυλλιές για να βοηθήσουμε την ανθοφορία. Κλαδεύουμε θάμνους και αναρριχώμενα που έχουν ολοκληρώσει την ανθοφορία τους.

Λίπανση:
Ρίχνουμε σίδηρο στα δέντρα και τα φυτά που το χρειάζονται. Στις γλάστρες με φυτά αυτό το μήνα θα ρίξουμε μία ακόμη δόση λιπάσματος πριν αρχίσει η έντονη ζέστη. Ίσως κάποια χρειαστούν και σίδηρο όπως η γαρδένια. Προσθέτουμε ανά 15 ημέρες σίδηρο σε υγρή μορφή μέσα στο νερό που ποτίζουμε τις γαρδένιες για να τις βοηθήσετε να μείνουν καταπράσινες και γεμάτες λουλούδια.

διάβασε και αυτό  Βιβούρνο ο ατρόμητος άυπνος του χειμώνα

 


Διάφορες εργασίες:
Aπομακρύνουμε τα ζιζάνια (αγριόχορτα). Βάζουμε στηρίγματα στις ντοματιές, στις αγγουριές και σε όποια άλλα φυτά χρειάζονται στήριγμα (είναι απαραίτητο καθώς μεγαλώνουν). Μαζεύουμε τους ξεραμένους σπόρους από τα ανοιξιάτικα λαχανικά, λουλούδια, και βότανα και τα αποθηκεύουμε. Η εποχή είναι καλή για να πολλαπλασιάσουμε κάποια καλλωπιστικά φυτά με μοσχεύματα (πικροδάφνη, γαρδένια, καμέλια και άλλα). Επίσης και τροπικά (δράκαινες, φιλόδεντρα, φίκους κ.λπ.), είναι η καλύτερη εποχή.

 

Συγκομιδή:
Συνεχίζουμε και αυτό τον μήνα να μαζεύουμε βότανα: τίλιο (φλαμούρι), χαμομήλι, βαλσαμόχορτο, δάφνη, μέντα, δυόσμο, μαντζουράνα, μελισσόχορτο, φασκόμηλο, λεβάντα, και άλλα αρωματικά φυτά για να τα αποξεράνουμε.
Δημητριακά-όσπρια: σιτάρι, κριθάρι, βρώμη, φακές, ρεβύθια, φασόλια.
Λαχανικά: Κολοκύθια, αγγούρια, πιπεριές, φασολάκια, σκόρδα, φράουλες, καρότα, παντζάρια, σπανάκι, σέσκουλα, βλίτα, αντράκλα, μάραθο, σέλινο, μαϊντανό, κόλιανδρο, κρεμμύδια, πατάτες.
Φρούτα: φράουλες, Βερίκοκα, ροδάκινα, κεράσια, κορόμηλα.

 

Facebook Comments Box

Απάντηση