Με ποιο τρόπο ο νέος κατώτατος μισθός στον “ιδιωτικό” φέρνει” αυξήσεις και στο Δημόσιο τομέα

Σε αναπροσαρμογή των μισθών των εργαζομένων στο Δημόσιο βλέπει το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευενών (ΚΕΠΕ) να οδηγούν οι έως τώρα -αλλά και η επικείμενη – αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

Το πόρισμα το οποίο υπεβλήθει στο Υπουργείο Εργασίας για την αξιολόγηση του ισχύοντος νομοθετημένου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου,  “ο κατώτατος μισθός σε δωδεκάμηνη βάση (831,83€) έχει πλέον ξεπεράσει τον “κατώτατο” μισθό του Δημοσίου (ΜΚ1 για Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης 780€) και εύλογα μπορεί να εγείρει αξιώσεις για αλυσιδωτές μισθολογικές αυξήσεις στο Δημόσιο τομέα επιβαρύνοντας τα δημόσια οικονομικά”. 

Αυξήσεις της τάξεως από 3% έως και 15,8% πέφτουν στο τραπέζι της κυβέρνησης για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου.

Μάλιστα, όπως επισημαίνουν στο Capital.gr αναλυτές, από την 1η Απριλίου 2023, οπότε θα ισχύσει η νέα αύξηση του μικτού κατώτατου μισθού, το χάσμα μεταξύ αυτού και του “κατώτατου” μισθού του Δημοσίου θα διευρυνθεί ακόμη περισσότερο.

Σήμερα, ανέρχεται στο 6,5%, δηλαδή ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα σε δωδεκάμηνη βάση (δηλαδή ενσωματώνοντας και τον 13ο και 14ο μισθό) είναι κατά 6,5% υψηλότερο από τον “κατώτατο” μισθό στον ιδιωτικό τομέα.

Και αυτό γιατί ενώ οι μισθοί στο δημόσιο έχουν μειωθεί και έπειτα “παγώσει” από το 2010 (δηλαδή για 13 συναπτά έτη), ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα μειώθηκε μεν 22% το 2012 αλλά έμεινε παγωμένος έως και τις αρχές του 2019. Έκτοτε αυξήθηκε τρεις φορές, ενώ θα αυξηθεί και μία τέταρτη φορά τον ερχόμενο Απρίλιο.

Όλα τα σενάρια συγκλίνουν πως η αύξηση του ερχόμενου Απριλίου θα ανέρχεται τουλάχιστον 5,5%. Σ΄αυτήν την περίπτωση, ο νέος κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα, σε 12μηνη βάση θα ανέλθει στα 877 ευρώ (μικτά). Δηλαδή το χάσμα μεταξύ κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα και εκείνο του δημοσίου θα ανέλθει σχεδόν στο 12,5%.

διάβασε και αυτό  Ο «Μπάλλος» διέλυσε στην Ιθάκη - «Σπάσαμε τα μουράγια για να φύγει το νερό»

Ωστόσο, το χάσμα αυτό αναμένεται να μειωθεί από το 2024, κυρίως μέσω του νέου ενιαίου μισθολογίου, το οποίο έχει εξαγγείλει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, κος Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Το μέτρο αυτό έχει κοστολογηθεί από την κυβέρνηση σε 500 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Δεδομένου ότι το 2023 η μισθολογική δαπάνη του δημοσίου, βάσει του προϋπολογισμού του 2023, θα ανέλθει στα 13,796 δις. ευρώ, μία αύξηση 500 εκατ. ευρώ στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων ισοδυναμεί με μία βελτίωση 3,5% για αυτούς κατά μέσο όρο, σύμφωνα με κύκλους του δημοσίου με γνώση των μισθολογικών υποθέσεων του δημοσίου, με τους οποίους ήλθε σε επαφή το Capital.gr.

Έτσι το χάσμα μεταξύ κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό και κατώτατου στο δημόσιο θα μειωθεί.

Η ενίσχυση των δημοσίων υπαλλήλων έστω και με τη μορφή παρεμβάσεων σε στοχευμένες ομάδες έχει ήδη ξεκινήσει με το έκτακτο επίδομα των 600 ευρώ στους ενστόλους φέτος τα Χριστούγεννα.

Επίσης, με ήδη ψηφισμένους νόμους από την 1η Ιανουαρίου 2023 έχει πάψει να παρακρατείται από τις φορολογητέες μηνιαίες αποδοχές των μισθωτών υπαλλήλων του Δημοσίου, οι οποίες υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Παράλληλα, από την ίδια ημερομηνία (1η Ιανουαρίου 2023) θα πάψει να παρακρατείται από τις μικτές αποδοχές των πολιτικών υπαλλήλων του Δημοσίου η μη ανταποδοτική εισφορά 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας. Το δημοσιονομικό κόστος του μέτρου αυτού υπολογίζεται σε 50 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, έχει ψηφισθεί σύστημα κινήτρων επίτευξης στόχων και ανταμοιβής υπαλλήλων του δημοσίου τομέα, ενώ ήδη εφαρμόζεται το νέο ειδικό μισθολόγιο στο ΕΣΥ, ενώ από το 2024 θα ισχύσει νέο, αναπροσαρμοσμένο μισθολόγιο για τις ένοπλες δυνάμεις.

Facebook Comments BoxΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Απάντηση

Recommended
Τα μέλη του διεθνούς κυκλώματος σωματεμπορίας – συνελήφθησαν συνολικά 8…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Αρέσει σε %d bloggers: