ΑθλητισμόςΤεχνολογία

Τι είναι το τεχνολογικό θαύμα halo, το οποίο έσωσε οδηγό της Formula 1 από ένα τρομακτικό ατύχημα

Ο κόσμος της ταχύτητας πάγωσε στο Silverstone, βλέποντας την Alfa Romeo του Zhou Guanyu να σέρνεται ανάποδα για περισσότερα από 100 μέτρα. Το αυλάκι που ξήλωσε στην άσφαλτο, αποκαλύπτει πόσο βίαιο ήταν το ατύχημα.

 

Όμως, μαζί με την άσφαλτο, ξηλώθηκε και το προστατευτικό roll hoop της Alfa. Το roll hoop, αυτό που αποκαλούμε «roll bar», είναι η μικρή αψίδα που υψώνεται πίσω από το κράνος του οδηγού, για να τον προστατεύει σε περίπτωση ανατροπής του μονοθεσίου.

Έτσι, ο Zhou σερνόταν ανάποδα για 100 μέτρα έχοντας μόνο το halo να του προσφέρει έναν ελάχιστο ζωτικό χώρο, μερικών χιλιοστών, ανάμεσα στο κράνος του και την άσφαλτο.

 

Ο ίδιος δεν κατάλαβε πόσο σοβαρές συνέπειες θα μπορούσε να έχει το ατύχημά του, λέγοντας ότι από μέσα δεν έδειχνε τόσο τρομακτικό, σε βαθμό που εξεπλάγη ακούγοντας τα χειροκροτήματα ανακούφισης των θεατών, μόλις τον είδαν ότι είναι καλά.

Το προστατευτικό roll hoop του Zhou είχε βεβαίως περάσει όλα τα προβλεπόμενα τεστ αντοχής της FIA. Το γεγονός ότι παρ’ όλα αυτά αποκολλήθηκε, σημαίνει ότι πρέπει να τεθούν αυστηρότερες προδιαγραφές ασφαλείας του εν λόγω μηχανισμού.

 

διάβασε και αυτό  Πόλο: Ιστορικό τρεμπλ για τη γυναικεία ομάδα του Ολυμπιακού, 7-4 τη Βουλιαγμένη

Απάντηση

%d