Ιούλιο του 2011 ο αρχιτέκτονας εμπνευστής της κατασκευής του ΚΠΙΣΝ είχε κάνει και την παρακάτω μελέτη για τη διαμόρφωση όλης της περιοχής που αξίζει να θυμηθούμε και να την αντιπαραθέσουμε με τα έργα σήμερα.

falilriko-delta.jpg

«Θα σπάσουμε τον «φραγμό» που έχουν δημιουργήσει οι αυτοκινητόδρομοι μεταξύ των οικιστικών περιοχών της Καλλιθέας και του Μοσχάτου και της θάλασσας», είπε το μεσημέρι της Πέμπτης ο διάσημος Ιταλός αρχιτέκτονας Ρέντσο Πιάνο κατά την παρουσίαση του τελικού master plan για την ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου. Το όραμά του είναι να επανασυνδεθεί η πόλη με τη θάλασσα, μια σχέση που χάθηκε με τη δημιουργία της παραλιακής λεωφόρου και των υπολοίπων υποδομών, καθώς και με τις επιχωματώσεις.

faliro-perioxi-anaplasis.jpg

Αυτό θα επιτευχθεί με συγκεκριμένες παρεμβάσεις. Οι κάθετοι δρόμοι θα επεκταθούν προς τη θάλασσα ως πεζόδρομοι και θα καταλήγουν σε προκυμαίες. Ο σημερινός αυτοκινητόδρομος της λεωφόρου Ποσειδώνος, όπως είχε ανακοινώσει από τον περασμένο Μάρτιο η τότε υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη θα καταργηθεί. Ένας νέος θα δημιουργηθεί, σε απόσταση 100 μέτρων από τη σημερινή του θέση, προς τη θάλασσα, ο οποίος θα υπογειοποιηθεί ώστε να μην είναι ορατός από όποιον κάνει τον περίπατό του στο πάρκο. Έτσι ο πεζός δεν θα συναντάει κανένα εμπόδιο και θα μπορεί να περάσει από οποιοδήποτε σημείο της πόλης στο πάρκο και να φτάσει έως τη θάλασσα. «Δεν πρόκειται να καταργήσουμε τον αυτοκινητόδρομο, ούτε άλλους δρόμους. Θα διατηρήσουμε και το τραμ, αλλά με βυθισμένες ράγες. Δεν θέλουμε το πάρκο να μοιάζει με ψεύτικο παράδεισο. Η κίνηση των οχημάτων είναι αναπόσπαστο κομμάτι κάθε πόλης αρκεί να μην ενοχλούν» τόνισε ο Ρέντσο Πιάνο. Η πρόταση τού Ρέντσο Πιάνο επιλύει και τα πλημμυρικά προβλήματα της περιοχής με υδραυλικά έργα και αντιπλημμυρική προστασία. Θέτει ακόμη τις πρώτες προτάσεις για τον τρόπο χρήσης του πάρκου και δίνει τις κατευθύνσεις του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και της επιθυμητής φυσιογνωμίας του τοπίου. Στα ενδιαφέροντα στοιχεία περιλαμβάνονται παράκτιες πισίνες με θαλασσινό νερό σε συνέχεια της θάλασσας, χώροι για αθλητισμό και αναψυχή, άλση, πεζόδρομοι και ποδηλατόδρομοι, περιοχές με θεματικές ενότητες δραστηριοτήτων, προβλήτες και καταδυτικό πάρκο. Θα κατασκευαστεί ένα κανάλι το οποίο θα φέρνει αλμυρό νερό στο Πάρκο μήκους 400 μέτρων και πλάτους 30 μέτρων. Από το ΥΠΕΚΑ προβλέπεται η προκήρυξη εθνικού αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για τη μελέτη της κεντρικής προκυμαίας με το μικρό κτήριο στην απόληξή της στη θάλασσα, το οποίο θα υποδεχτεί εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης και αναψυχής. ΠΙΑΝΟ: «ΕΝΑ ΑΔΕΙΟ ΠΑΡΚΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΧΑΜΕΝΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ» Η νέα δόμηση δεν θα ξεπερνά τα 2.500 τετραγωνικά μέτρα. «Δεν μιλάμε για τόνους τσιμέντου ή για μεγάλες κατασκευές. Θέλουμε να ενθαρρύνουμε τις δραστηριότητες στο Πάρκο. Να έρχεται ο κόσμος για βόλτα, για ψάρεμα, ακόμη και να πετάει τον χαρταετό του. Θα ήταν ωραίο να υπήρχε και μια παιδική βιβλιοθήκη, εστιατόρια και καφετέριες. Θέλουμε ένα πάρκο πλούσιο σε πράσινο, ζωντανό όλο τον χρόνο Ένα άδειο πάρκο δεν είναι ένα καλό πάρκο. Θα είναι ένας χαμένος παράδεισος» επεσήμανε ο Ιταλός αρχιτέκτονας. Όσο για τα ολυμπιακά κτήρια, όπως είπε ο ίδιος, θα παραμένουν. «Δεν θεωρώ ότι είναι καλό να κατεδαφίζεις. Δεν είμαι υπέρ της πρακτικής να πετάς πράγματα στα σκουπίδια. Είμαι υπέρ της “πέψης”. Να “μεταβολίζεις”. Δεν ξεκινάμε από το μηδέν. Υπάρχουν υποδομές στον χώρο. Δεν είναι τέχνη να κατεδαφίζεις πράγματα», υποστήριξε. Το κλειστό γυμναστήριο Tae Kwon Do μπορεί να αξιοποιηθεί ως συνεδριακό κέντρο.

διάβασε και αυτό  Αλεξανδρούπολη – Φοιτητής έχασε τη ζωή του όταν έπεσε από ταράτσα πολυκατοικίας – Ερευνάται τι ακριβώς συνέβη

faliriko-delta-anaplasi.jpg

Με την έκταση των 760 στρεμμάτων του Φαληρικού Όρμου και την περιοχή των 245 στρεμμάτων του παλαιού Ιπποδρόμου (από τα οποία μόνο τα 32 καλύπτονται με δόμηση) προκύπτουν σχεδόν 1.000 στρέμματα πάρκου. Πρόκειται για την περιοχή, από το ΣΕΦ (Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας) στην εκβολή του Κηφισού μέχρι και το Tae Kwon Do. «Σε πέντε με έξι χρόνια θα έχουμε ένα πάρκο δεντροφυτεμένο όπου οι πολίτες θα μπορούν να απολαμβάνουν διάφορες δραστηριότητες. Σε 50 με 100 χρόνια το πάρκο αυτό θα αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της πόλης» τόνισε ο Ρέντσο Πιάνο. Η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων έχει διαβιβαστεί στην αρμόδια υπηρεσία για την έναρξη της διαδικασίας δημοσιότητας. Οι τεχνικές προμελέτες για την υποβολή πρότασης ένταξης στο ΕΣΠΑ αναμένεται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Νοέμβριο, οι τεχνικές μελέτες τον Μάιο του 2012 ώστε τον Σεπτέμβριο του 2012 να δημοπρατηθεί το έργο. Η ανάδειξη αναδόχου για την κατασκευή του έργου, σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, αναμένεται τον Ιανουάριο του 2013. Το κόστος, όπως είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κατά την σημερινή παρουσίαση του master plan, εκτιμάται σε 215 εκατομμύρια ευρώ και θα ορισθεί ακριβέστερα τον Νοέμβριο, σε σχέση με την ωριμότητα των μελετών. Η χρηματοδότηση θα προέρχεται από το ΠΕΠ Αττ.

sxedia-faliro-renzo-piano.jpg

Η μελέτη και το άρθρο όπως είχε δημοσιευτεί τον Ιούλιο του 2011 στην ομογενειακή εφημερίδα “ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ”



Facebook Comments Box

Απάντηση