Δεν ήταν εύκολοι οι μήνες του περιορισμού και της απομόνωσης λόγω της υγειονομικής κρίσης, ωστόσο οι συνέπειες και οι αναλύσεις θα συνεχίσουν να καταγράφονται από ειδικούς για κάθε τομέα ξεχωριστά κι εμείς θα τις βιώνουμε και θα τις διαβάζουμε για πολύ καιρό ακόμα.
Τις προσωπικές συνέπειες όμως τις μετρά ο καθένας μόνος, όπως και τις υπερβάσεις, τις προσαρμογές και τις ανατροπές που έκανε για να σταθεί ισορροπημένος. Συνήθως ακουμπάς σε ότι σου δίνει δύναμη και ζωή, το ανακαλείς εύκολα αν το κουβαλάς μέσα σου, αρκεί να το έχεις θρέψει και να πιστεύεις σε αυτό. Όσοι το επικαλέστηκαν δεν τους πρόδωσε κι όσοι δεν το είχαν ίσως να το προσδιόρισαν ή και να το δημιούργησαν.
Τον δικό του κήπο έφτιαξε λοιπόν ο καθένας μας, τον δικό του κήπο αναζήτησε κι ο άνθρωπος της πόλης που θέλοντας να δει κάτι υγειές να γεννιέται και να μεγαλώνει βγήκε στη βεράντα του, στον μικρό του εσωτερικό ή εξωτερικό κήπο κι έριξε μια καλύτερη ματιά .
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η ενασχόλησή μας με τα φυτά και τη φύση γενικότερα βελτιώνει πολύ την ψυχολογία μας και οι έρευνες για τις ευεργετικές ιδιότητες σε ανθρώπους με προβλήματα άγχους ή ψυχολογικής πίεσης είναι ελπιδοφόρες.
Είναι πολλοί εκείνοι που αφιέρωσαν περισσότερο χρόνο στη διακόσμηση, τη διαμόρφωση και τη φροντίδα του σπιτιού τους αλλά πιο συγκεκριμένα στην περιποίηση των φυτοδοχείων ή του κήπου τους . Είναι φυγή μου έλεγαν, είναι πειραματισμός και δημιουργία που απαιτεί αγάπη τους απαντούσα.
Είναι ωραίο να κάνεις λάθη αν δεν είσαι ειδικός γιατί μαθαίνεις αλλά απ’ την άλλη πλευρά όταν δεις το σποράκι ή τον βολβό που φύτεψες, το μόσχευμα που πήρες από κάπου, την καταβολάδα που ερασιτεχνικά δημιούργησες ή το μικρό φυτό που αγόρασες να αναπτύσσονται, να ανθοφορούν και να καρποφορούν τότε νομίζεις ότι τα πτυχία και τα μεταπτυχιακά των Γεωπονικών Πανεπιστημίων σε περιμένουν και πως οι διάσημοι βοτανολόγοι είναι τουλάχιστον ισάξιοι με σένα.
Τόση υπερηφάνεια και σιγουριά για κάτι που δημιούργησες και φρόντισες με αγάπη , λες και ανήκεις στην ερευνητική ομάδα του Arne Strid και καταγράφεις ανακαλύπτοντας τη χλωρίδα της Ελλάδας.
Και με τα παιδιά μαζί η δράση. Ήταν ευκαιρία μιας και όλες οι εξωτερικές δραστηριότητες είχαν παγώσει να τα παροτρύνουμε σε κάτι δημιουργικό. Ας συνεχίσουμε να τους μιλάμε και να τους μαθαίνουμε απλά πράγματα, ιδιαίτερα τώρα που είμαστε περισσότερο έξω γιατί δυστυχώς σε καμία βαθμίδα της εκπαίδευσης δεν έχει γίνει κανένα αισιόδοξο βήμα (εξαιρώντας τον ειδικό τομέα των ΕΠΑ.Λ) να ενταχθεί ένα διαδραστικό μάθημα για τη φύση που θα διδάσκεται από ειδικούς στο αντικείμενο. Μέσα από τους υπολογιστές και τα κινητά δεν υπάρχει ελπίδα επαφής με τη γη. Κινδυνεύουν να αναγνωρίζουν τα προϊόντα που παράγονται με φυσικό τρόπο σαν συσκευασμένα εμπορεύματα στα ράφια των σουπερμάρκετ που έχουν παραχθεί σε μια βιομηχανική μονάδα όπως τα πάντα γύρω τους.
Οι γνώσεις ξεκινούν από μπολάκι με το βαμβάκι και τις φακές κι επεκτείνονται ίσως μέχρι τα φασόλια που θα βλαστήσουν αν τα ποτίσουμε κι αυτό αρκεί . Πολύ αισιόδοξο, δε θα έλεγα, για μια χώρα που ο ένας πυλώνας από τους τρεις στη βαριά βιομηχανία της είναι ο αγροτικός τομέας. Ας ευχηθούμε κι ας πιέσουμε κάποτε να αλλάξει κι αυτό.
Είναι η κατάλληλη εποχή λοιπόν για όλους, ακόμα κι αν ο χρόνος σας δεν σας το επιτρέπει , να δείτε πως πάντα υπάρχει τρόπος να εντάξετε ένα μικρό τοπίο φύσης στο οπτικό πεδίο σας. Φέρτε κοντά σας οτιδήποτε δημιουργήσετε, φροντίστε να έχετε καθημερινή επαφή βλέποντάς το για να μην το ξεχνάτε και αγαπήστε το.
Ξεκινήστε με κάτι όμορφο και ανθεκτικό όπως τα αρωματικά και αρτυματικά φυτά που είναι εύκολα να προσαρμοστούν στις ξηροθερμικές συνθήκες του καλοκαιριού σε οποιαδήποτε περιοχή ζείτε. Πολύ γρήγορα θα μπορείτε να θαυμάζετε το έργο σας και να κόβετε για την παρασκευή του φαγητού σας και των ροφημάτων σας, από τη δική σας γλάστρα, φρέσκα καταπράσινα φυλλαράκια.
Η λεβάντα, το δεντρολίβανο είτε το κρεμοκλαδές είτε το ορθόκλαδο , ο βασιλικός, ο δυόσμος, η αρμπαρόριζα, το φασκόμηλο, η ρίγανη, το θυμάρι, το λεμονοθύμαρο, το δίκταμο, η μέντα, το μελισσόχορτο, η καλέντουλα, το εστραγκόν ακόμα και ο απήγανος με τα κίτρινα ανθάκια του που έσωσε τον Οδυσσέα από τα μάγια της Κίρκης, μπορούν να συνδυαστούν σε ζαρντινιέρες, γλάστρες αλλά και στον κήπο πλημμυρίζοντας με τα αρώματά τους τον χώρο σας και με τις υφές τους να δώσουν μια ιδιαίτερη αισθητική. Καλή αρχή από τα εύκολα λοιπόν ξεκινώντας από την ιδέα και σε επόμενη επικοινωνία μας. θα μάθουμε περισσότερα με στόχο η δημιουργική μας διάθεση να ικανοποιεί όλες τις αισθήσεις.
άρθρο της Φωτεινής Χαλαστάνη