Αίγυπτος: Ταξίδι στην κοιλάδα των βασιλέων
Η Αίγυπτος, επίσημα γνωστή ως Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου είναι κράτος που βρίσκεται στη βορειοανατολική Αφρική και εν μέρει στη χερσόνησο του Σινά, η οποία αποτελεί ισθμό προς τη νοτιοδυτική Ασία, κάνοντάς την έτσι διηπειρωτική χώρα και θεωρείται μια μεγάλη δύναμη στη Βόρεια Αφρική, τη Μεσόγειο Θάλασσα στον Ισλαμικό κόσμο και την Ερυθρά Θάλασσα. Καλύπτει μια έκταση 1.001.450 τ.χλμ.. Η Αίγυπτος από τα βορειοανατολικά συνορεύει με τη Λωρίδα της Γάζας και το Ισραήλ, δυτικά με τη Λιβύη και νότια με το Σουδάν. Βρέχεται βόρεια από τη Μεσόγειο και ανατολικά από την Ερυθρά Θάλασσα.
Ένας κρυμμένος διάδρομος ανακαλύφθηκε στη Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας
Γράφτηκε από το Reuters
Κρυφός διάδρομος μήκους εννέα μέτρων (30 πόδια) ανακαλύφθηκε κοντά στην κύρια είσοδο της Μεγάλης Πυραμίδας της Γκίζας, ηλικίας 4.500 ετών, και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω ευρήματα, δήλωσαν την Πέμπτη αιγυπτιακές αρχές αρχαιοτήτων.
Η ανακάλυψη μέσα στην πυραμίδα, το τελευταίο από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου που εξακολουθεί να υπάρχει, έγινε στο πλαίσιο του έργου Scan Pyramids που από το 2015 χρησιμοποιεί μη επεμβατική τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένης της υπέρυθρης θερμογραφίας, τρισδιάστατων προσομοιώσεων και απεικόνισης κοσμικών ακτίνων για να κοιτάξει μέσα του.
Ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature την Πέμπτη ανέφερε ότι η ανακάλυψη θα μπορούσε να συμβάλει στη γνώση σχετικά με την κατασκευή της πυραμίδας και τον σκοπό μιας αετωματωμένης ασβεστολιθικής κατασκευής που βρίσκεται μπροστά από το διάδρομο.
Πέντε δωμάτια στην κορυφή του ταφικού θαλάμου του βασιλιά σε ένα άλλο μέρος της πυραμίδας πιστεύεται επίσης ότι χτίστηκαν για να ανακατανεμηθεί το βάρος της τεράστιας κατασκευής. Ήταν πιθανό ο Φαραώ να είχε περισσότερους από έναν ταφικούς θαλάμους.
Η Αίγυπτος έχει μια από τις μεγαλύτερες ιστορίες οποιασδήποτε χώρας, η οποία ανιχνεύει την κληρονομιά της κατά μήκος του Δέλτα του Νείλου από την 6η–4η χιλιετία π.Χ. Θεωρούμενη κοιτίδα πολιτισμού, η Αρχαία Αίγυπτος κατέγραψε μερικές από τις πρώτες εξελίξεις της γραφής, της γεωργίας, της αστικοποίησης, της οργανωμένης θρησκείας και της κεντρικής κυβέρνησης στο κόσμο. Εμβληματικά μνημεία όπως η Νεκρόπολη της Γκίζας και η Μεγάλη Σφίγγα της, καθώς και τα ερείπια της Μέμφιδας, της Θήβας, του Καρνάκ και της Κοιλάδας των Βασιλέων, αντικατοπτρίζουν αυτή την κληρονομιά και παραμένουν ένα σημαντικό επίκεντρο επιστημονικού και λαϊκού ενδιαφέροντος.
Μια ιδιοφυή λήψη των πυραμίδων από την κορυφή
Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι είναι περισσότερο γνωστοί για την περίπλοκη θρησκεία τους και τους εκατοντάδες θεούς που λάτρευαν στους πιο εντυπωσιακούς ναούς που κατασκευάστηκαν ποτέ.Τα λαξεύματα από το 17000 π.Χ. που απεικονίζουν άγρια γελάδια δίπλα σε παράξενα υβριδικά πλάσματα στην τοποθεσία Κούρτα της νότιας Αιγύπτου υποδηλώνουν ότι η πίστη στις κρυμμένες δυνάμεις της φύσης υπήρχε από πολύ νωρίς. Μαζί με το παλιότερο πέτρινο γλυπτό της Αιγύπτου πριν από περίπου 7.000 χρόνια, που πιστεύεται ότι αναπαριστά μια αγελάδα, γίνεται σαφές ότι αυτό το ζώο διαδραμάτιζε σημαντικό ρόλο στη ζωή των πρώτων Αιγυπτίων.
ΜΑΤΙ του Horus
Προστάτης!! Το μάτι του Horus, το μάτι του Ra, Wadjet, Udjat ή απλά το μάτι, είναι σύμβολο και φυλαχτό προστασίας που προέρχεται από την αρχαία Αιγυπτιακή και σχετίζεται με τη θεά Wadjet, κόρη του Ra. Το φυλαχτό Eye of Horus πιστεύεται ότι έχει θεραπευτικές και προστατευτικές δυνάμεις. Οι Αιγύπτιοι χρυσοχόοι δημιούργησαν τα σχέδια των κοσμημάτων τους με το χέρι και χρησιμοποιούσαν μεγάλη ποικιλία από πολύτιμους και ημιπολύτιμους λίθους. Για πολύ καιρό, το ασήμι ήταν πιο σημαντικό από τον χρυσό, λόγω της σπανιότητάς του, ένα άλλο ευρέως χρησιμοποιούμενο υλικό ήταν το Lapis lazuli, ένας πολύ πολύτιμος ημιπολύτιμος λίθος. πνευματικό, ότι εισήχθη. Βραχιόλι του Sesonquis I με το μάτι Udjat από τον τάφο του Psusenes I στο Tanis, θάλαμος Sesonquis II, XXII Δυναστεία
Ένα αρχαίο ζευγάρι παπούτσια της Αιγύπτου που είναι πάνω από 2800 ετών
Το ίδιο και το περιβάλλον της ερήμου, όπου λάτρευαν τον κυρίαρχο Ήλιο μαζί με ένα πλήθος άλλων θεών, όπως άλλωστε και ο ποταμός Νείλος που έδινε ζωή με τις ετήσιες πλημμύρες του. Αυτές οι πτυχές του φυσικού κόσμου σταδιακά εξελίχτηκαν σε μεμονωμένους θεούς και κάθε περιοχή της Αιγύπτου λάτρευε τις δικές της θεότητες, με τα χαρακτηριστικά τους να αναπτύσσονται μέσα από ιστορίες και μύθους. Ένας από τους βασικούς μύθους για τον αιγυπτιακό λαό είναι η Ιστορία της Δημιουργίας, όταν τα αρχέγονα νερά του χάους υποχώρησαν για να αποκαλύψουν έναν λοφίσκο, πάνω στον οποίο εμφανίστηκε η πρώτη ζωή.
Ο Ιερός Σκαραβαίος
Ωστόσο, με τόσο πολλές και διαφορετικές θεότητες σε όλη την Κοιλάδα του Νείλου, η κάθε περιοχή υποστήριζε ότι την είχε δημιουργήσει ο δικός της ντόπιος θεός. Στη Μέμφιδα, την παλιότερη πρωτεύουσα της Αιγύπτου, η κύρια θεότητα, ο Πτα, είχε αναδυθεί μέσα από τα νερά για να συγκεντρώσει όλα τα ζωντανά πλάσματα αποκαλώντας τα απλώς με το όνομά τους, ενώ στη γειτονική Σάιδα πίστευαν ότι η δημιουργία ήταν έργο της θεάς Νέιθ.
Πρώτοι κυβερνήτες της Αιγύπτου θεωρούνται η Ίσις και Όσιρις. Τους διαδέχτηκε ο γιος τους, ο Ώρος, και στη συνέχεια οι «Ακόλουθοι του Ώρου», παιδιά του θεού και ημίθεοι, οι οποίοι προηγήθηκαν των πρώτων ανθρώπων που κυβέρνησαν την Αίγυπτο. Για τα επόμενα 3.500 χρόνια φαραωνικής ιστορίας (περί το 3100 π.Χ.-395), το πάνθεον των θεών συνέχισε να διευρύνεται καθώς εμφανίζονταν νέοι θεοί και κάποιοι άλλοι συγχωνεύονταν, δημιουργώντας ένα πολύπλοκο και ποικίλο θρησκευτικό πρότυπο.
Άγαλμα Ramses II στο ναό του Λούξορ
Σαρκοφάγος του βασιλιά Τουταγχαμών,Αυτή η σαρκοφάγος και η χρυσή μάσκα δεν προορίζονταν για τον Τουταγχαμών. Ως αποτέλεσμα του ξαφνικού θανάτου του σε πολύ νεαρή ηλικία, τίποτα δεν είχε προετοιμαστεί. Ούτε τάφος, ούτε σαρκοφάγος, ούτε μάσκα. Όλα έπρεπε να μαζευτούν γρήγορα για την κηδεία. Ο λόγος για τον οποίο αντικείμενα, μάσκες, κόσμημα, άρμα κ.λπ. πετάχτηκαν γρήγορα σε ένα σωρό με τρόπο σε μικρό τάφο. Η σαρκοφάγος και η χρυσή μάσκα σχεδιάστηκαν για γυναίκα. Ίσως και για τη (θετή) μητέρα του Νεφερτίτη. Αυτός θα μπορούσε να είναι και ο λόγος που ο τάφος (και ο προδότης) της Νεφερτίτης δεν βρέθηκαν ποτέ.
Η Μεγάλη Σφίγγα της Γκίζας είναι ένα από τα εμβληματικά μνημεία του αιγυπτιακού πολιτισμού. Με τη χιλιετή όψη της που στοχάζεται, φορτισμένη με μυστήριο, τον ανατέλλοντα ήλιο στον ορίζοντα, η Σφίγγα έχει προσελκύσει όλους τους ταξιδιώτες που έχουν επισκεφτεί την Αίγυπτο και τόλμησαν να καρφώσουν τα μάτια τους σε αυτά της αιώνιας βασίλισσας της ερήμου.
Μια εναέρια άποψη της βόρειας όψης της Μεγάλης Πυραμίδας του Khufu. Η αρχική είσοδος και τα σεβρόν της διακρίνονται καθαρά. Ακριβώς από κάτω βρίσκεται η σύγχρονη είσοδος, γνωστή και ως σήραγγα των ληστών, που αποδίδεται στον χαλίφη Al-Ma’mun, ο οποίος εισέβαλε στην πυραμίδα τον 9ο αιώνα μ.Χ.
Οβελίσκος Χατσεψούτ, Λούξορ Όπως και οι προκάτοχοί της, η Χατσεψούτ κοσμούσε τον ναό του Αμούν στο Καρνάκ με μνημειακές κατασκευές. Ένα παράδειγμα είναι αυτός ο οβελίσκος, ένας από τους δύο που στέκονται ακόμα στο ιερό Αυτός ο οβελίσκος είναι ένας από τους πολλούς που είχε το σύμπλεγμα ναών του Καρνάκ, στην Αρχαία Θήβα (σημερινό Λούξορ), συγκεκριμένα στον Μεγάλο Ναό του Αμούν. Με ύψος σχεδόν 30 μέτρα, ήταν ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας, σε αρμονία με τις τεράστιες αναλογίες αυτού του ιερού χώρου.
Η μεγάλη Πυραμίδα… το μεγάλο θαύμα Και το μυστηριώδες μυστικό που μπέρδεψε τους επιστήμονες, η Μεγάλη
Πυραμίδα… Οκτάπλευρη, όχι τετράπλευρη, όπως βλέπουμε! Στις αρχές του περασμένου αιώνα, ο Sir Philanders Petrie, ο πιο διάσημος Βρετανός Αιγυπτιολόγος, έγραψε μια εργασία για πτυχές της Μεγάλης Πυραμίδας. Δεν μοιάζει να βλέπεις την πυραμίδα από το έδαφος, είπε ο Petri. «Δεν είναι απολύτως σφάλμα, αλλά έχει σκοπό να δημιουργήσει κάτι που δεν γνωρίζουμε».
Η Μεγάλη Πυραμίδα
εμφανίζεται μόνο και στις οκτώ πλευρές
Το 1940 ο πιλότος ήταν ο Percy Gloves της Βρετανικής Πολεμικής Αεροπορίας σε ηλικία 61 ετών. Πετά πάνω από τις πυραμίδες πριν από τη δύση του ηλίου και κοίταξε την πυραμίδα και την είδε με οκτώ πρόσωπα, έτσι την έβγαλε μια φωτογραφία και τη δημοσίευσε στο βιβλίο του και σε διεθνή φόρουμ. Πολλοί προσπάθησαν να επιθεωρήσουν αυτό το μοναδικό φαινόμενο και να το εξηγήσουν. Γιατί έχτισαν οι Αιγύπτιοι Η πυραμίδα είναι η μόνη στον κόσμο με οκτώ πλευρές.
Είπαν μετά τη μελέτη ότι αυτό το φαινόμενο μπορεί να φανεί μόνο από τον αέρα Και την ώρα της ανατολής, πριν από τη δύση του ηλίου, και τη θερινή ή χειμερινή ισημερία, δηλαδή όταν ο ήλιος είναι κάθετος στην τροχιά του Καρκίνου και την τροχιά του Αιγόκερως μόνο αυτή τη στιγμή, κάποιοι μπορούν να δουν τη Μεγάλη Πυραμίδα. με τις οκτώ πλευρές του. Οι επιστήμονες μπερδεύτηκαν, γιατί οι αρχαίοι Αιγύπτιοι το κατασκεύασαν με αυτή τη μηχανική; Υπάρχει μια θεωρία ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι κάλυπταν τις πλευρές της πυραμίδας με ένα στρώμα ασβεστόλιθου και ότι αυτό το στρώμα ήταν κατασκευασμένο από βαρύ ασβεστόλιθο. Όποιες κι αν είναι οι ερμηνείες Το σημαντικό.. Μόνο ένα πράγμα που πρέπει να αναγνωρίσουμε είναι ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι είχαν γνώσεις μηχανικής, γεωγραφίας και αστρονομίας. Ο κόσμος δεν τον γνώριζε ακόμα… Φωτογραφία που τραβήχτηκε από τον Βρετανό πιλότο το 1941. Η Μεγάλη Πυραμίδα
εμφανίζεται μόνο και στις οκτώ πλευρές


Τάφος του βασιλιά Ραμσή Δ’, Κοιλάδα των Βασιλέων
Λούξορ, ΑίγυπτοςΓια πολλούς, ο “King Tut” είναι το απόλυτο σύμβολο της δόξας της αρχαίας Αιγύπτου. Ο Τουταγχαμών ανέβηκε στον θρόνο σε ηλικία εννέα ετών, κυβέρνησε μέχρι τον θάνατό του σε ηλικία 18 ή κατά άλλους 19 ετών.(Photo by: Universal History Archive/Universal Images Group via Getty Images)

Ένα κομψό εγχειρίδιο που βρέθηκε στον τάφο του φαραώ Τουταγχαμών κατασκευάστηκε από σίδηρο που πρέπει να προήλθε από μετεωρίτη, αποκαλύπτει νέα μελέτη, επιβεβαιώνοντας τις υποψίες για την εξωγήινη προέλευση του σιδήρου που χρησιμοποιούσαν οι Αιγύπτιοι πριν από την Εποχή του Σιδήρου.
Το περίτεχνο μαχαίρι βρέθηκε ακουμπισμένο στον μηρό της μούμιας του Τουταγχαμών όταν ο βρετανός αρχαιολόγος Χάουαρντ Κάρτερ άνοιξε τον τάφο στην Κοιλάδα των Βασιλέων το 1925. Χρονολογείται στον 14ο αιώνα π.Χ. και είναι ένα από τα σχετικά λίγα σιδερένια αντικείμενα που κατασκευάστηκαν πριν περάσει η Αίγυπτος στην Εποχή του Σιδήρου -οι πρώτες ενδείξεις για χυτήρια σιδήρου στην Αίγυπτο χρονολογούνται στον έκτο αιώνα π.Χ.
Η εξέταση αποκάλυψε ότι το μεταλλικό κράμα περιείχε 11% νικέλιο, κάτι που παραπέμπει σε μετεωρίτη. Ο σίδηρος που εξορύσσεται στη Γη δεν υπερβαίνει το 4%, επισημαίνουν οι ερευνητές παρουσιάζοντας τα ευρήματα στην επιθεώρηση «Meteoritics & Planetary Science». Αυτό που επιβεβαίωσε τελικά επιβεβαίωσε τις υποψίες ήταν η παρουσία κοβαλτίου, ενός στοιχείου που σπανίζει από τα μεταλλεύματα των γήινων ορυχείων.Επιπλέον, οι ερευνητές εξέτασαν όλους τους γνωστούς μετεωρίτες που έχουν βρεθεί σε ακτίνα 2.000 χιλιομέτρων από την Ερυθρά Θάλασσα και αναγνώρισαν έναν, τον μετεωρίτη του Κάργκα, ο οποίος βρέθηκε δυτικά της Αλεξάνδρειας και παρουσιάζει ακριβώς την ίδια αναλογία σιδήρου-νικελίου-κοβαλτίου. Αυτό αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να κατασκευάστηκε το εγχειρίδιο του Τουταγχαμών από κάποιον διαστημικό βράχο που έπεσε στη Γη με την ίδια βροχή μετεωριτών όπως ο μετεωρίτης του Κάργκα.
Ακολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα