Παρακολουθήστε σε ζωντανή μετάδοση του Ionian TV από την Ι.Μ. Φανερωμένης Λευκάδας στις 8:00 το πρωί την Πανηγυρική Πατριαρχική Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια τη λιτάνευση της Εικόνας γύρω από τη Μονή συνοδεία της Φιλαρμονικής Εταιρείας Λευκάδας.
Ειχε πραγματοποιηθεί πιο πριν μια λαμπρή τελετή στην οποία η Λευκάδα (κλήρος και λαός) υποδέχθηκαν τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στη Μονή Φανερωμένης Λευκάδας.
Η υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη έγινε έξω από τον περίβολο της Μονής στον οποίο από νωρίς είχε παραταθεί άγημα στρατού, η Φιλαρμονική, πλήθος κληρικών διαφόρων βαθμίδων, νέοι με παραδοσιακές φορεσιές και πλήθος κόσμου. Είχαν στρωθεί κόκκινα χαλιά στα οποία σκορπίστηκαν δάφνες. Ένας από αυτούς είναι και ο Λευκαδίτης Φίλιππος Καφαράκης.






























































Ο Μητροπολίτης Λευκάδος κ. Θεόφιλος και ο Καθηγούμενος της μονής πατέρας Νικηφόρος καλωσόρισαν τον Πατριάρχη στο νησί.
Στο αεροδρόμιο του Ακτίου τον Πατριάρχη υποδέχτηκε ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ζέττα Μακρή, ο βουλευτής κ. Καββαδάς, ο Περιφερειάρχης κ. Τρεπεκλής, ο Δήμαρχος κ. Βεργίνης, και ο αντιπεριφερειάρχης κ. Δουβίτσας, οι οποίοι έφτασαν στη Φανερωμένη λίγο πριν τον Πατριάρχη και τη συνοδεία του.
Ακολούθησε προσφώνηση του Δημάρχου Λευκάδας και αντιφώνηση του Πατριάρχη πάνω σε ειδικά διαμορφωμένη εξέδρα. Η τελετή έξωθεν της Μονής ολοκληρώθηκε με τα αποκαλυπτήρια εντειχισμένης πλάκας με την ονοματοθεσία πλατείας «Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου», σε ανάμνηση της επίσκεψής του.
Στη συνέχεια στο Καθολικό της Μονής τελέστηκε Δοξολογία και προσφωνήσεις από τους: Μητροπολίτη Λευκάδας και Ιθάκης κ. Θεόφιλο, Περιφερειάρχη κ. Τρεπεκλή, βουλευτή κ. Καββαδά και τον Ηγούμενου της Μονής αρχιμ. κ. Νικηφόρο και αντιφωνήσεις από τον Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είναι μια εξέχουσα διεθνής προσωπικότητα. Έκτος από θρησκευτικός ηγέτης με μεγάλη θεολογική κατάρτιση και καλλιέργεια ήταν ο πρώτος εκκλησιαστικός ηγέτης ο οποίος άρχισε να μιλά σε παγκόσμιο επίπεδο για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις που έχει όχι μόνο στο περιβάλλον αλλά και στο μέλλον του ανθρώπου στη Γη.
Το 1997, ο πρώην Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Αλ Γκορ τον είχε αποκαλέσει ο «Πράσινο Πατριάρχη – Green Patriarch » και δικαίως αφού η κραυγή αγωνίας της Πρωτόθρονης Εκκλησίας άρχισε να ευαισθητοποιεί πολιτικούς και πολίτες σε όλο τον κόσμο. Το 2006 ο Πατριάρχης συμμετείχε σε εν πλω Συμπόσιο στον Αμαζόνιο, στέλνοντας σήμα κινδύνου όχι μόνο για την ραγδαία καταστροφή του τροπικού δάσους αλλά και του πλανήτη.
Έχει υπάρξει συνδιοργανωτής πολλών διεθνών συνεδρίων για την ειρήνη, όπως και συναντήσεων με αντικείμενο τον ρατσισμό και τον φανατισμό, φέρνοντας δίπλα Χριστιανούς, Μουσουλμάνους και Ιουδαίους, με στόχο την δημιουργία πνεύματος μεγαλύτερης συνεργασίας και αμοιβαίας κατανόησης. Έχει προσκληθεί να δώσει ομιλίες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην UNESCO, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ καθώς και σε πολλά εθνικά κοινοβούλια. Έχει διοργανώσει έξι διεθνή, διαθρηκευτικά συνέδρια σχετικά με το παγκόσμιο οικολογικό πρόβλημα των ποταμών και των θαλασσών, ενώ έχει λάβει πολλά σημαντικά βραβεία στον αγώνα του για την διάσωση του περιβάλλοντος.
Στην υποδοχή του Πατριάρχη είδαμε από κοντά τους «Άρχοντες του Πατριαρχείου». Πρόκειται για διαπρεπείς προσωπικότητες από τον πολιτικό, οικονομικό, επιχειρηματικό και πνευματικό κόσμο. Τον προηγούμενο μήνα παρακολούθησαν τις εργασίες του 4ου Διεθνούς Συνεδρίου των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου που διεξήχθη στην Αθήνα. Ένας από αυτούς είναι και ο Λευκαδίτης Φίλιππος Καφαράκης.
πηγή ΑΡΩΜΑ ΛΕΥΚΑΔΑΣ